Чому поширюють «страшилки» про кров?

11 січня 2018, 13:02
Власник сторінки
0
326
Чому поширюють «страшилки» про кров?
Фото з ukrinform.ua

Чиновникам треба заборонити лякати народ...

Все голосніше лунають «одкровення» про те, що рятувати життя в Україні «смертельно небезпечно», бо донорство або переливання крові може обернутися зараженням гепатитом, СНІДом чи іншими небезпечними вірусами. Одна справа, коли такі речі говорять звичайні люди, але зовсім по-іншому виглядає, якщо на цьому акцентують чиновники – ті, хто має докладати усіх зусиль для зміни ситуації на краще. 

Переконаний: чиновникам треба заборонити лякати народ. З якою метою вони це роблять? Варіантів кілька:

1.       «Страшилки»розраховані на тих, хто любить боятися. А заляканим народом значно легше управляти.

2.       Комусь це вигідно.

3.       Значно легше говорити про недоліки, аніж шукати шляхи їх виправлення. Тому часто власну професійну «імпотентність» маскують критикою на кшталт «все пропало!». 

Хіба не жалюгідно виглядає, коли керівник національної медичної установи розповідає, що у нього в закладі ремонт не робили десятки років, обладнання зовсім не придатне для використання і що немає навіть крісел для донорів, а кров здають на столах?! Це у XXI столітті, при бюджетній підтримці, при нинішніх можливостях міжнародної допомоги, грантової, приватної (меценатської), громадської, волонтерської співпраці врешті-решт! Може, причина тут дещо в іншому? У банальному небажанні хоч щось зробити, іти в ногу з часом, використовувати нові можливості? 

Коли посадовець, що очолює відповідний напрямок у високій державній установі, сам не вірить в установу, де він працює, то, може, йому варто змінити сферу діяльності на ту, в яку буде хоча би вірити? Адже окрім констатації того, що у нас все «вкрай погано», не чути ніяких конкретних планів «покращення», ніякого позитиву, жодних прикладів змін на краще… 

Але такі зміни є! Просто про них мовчать, бо це комусь невигідно. Наведу лише один приклад. «Біофарма» в результаті державно-приватного партнерства про інвестувала 3,5 млн доларів в модернізацію Сумської станції переливання крові. Сьогодні тут діє надсучасна лабораторія, яка точно нівелює фразу про «перевірку якості крові застарілими методами», оскільки застосовується сучасне, сертифіковане європейське обладнання та реагенти (закуплені на 2,5 млн доларів). Ми робимо усі відомі у світі види аналізів крові (серед яких біохімічний, імуноферментний, ПЛР-аналіз тощо). Маємо холодильники, які дозволяють зберігати до 50 тон плазми, щоб потім використовувати її для якісного виробництва препаратів. На сьогодні ми відкрили вже 4 пункти-філії Сумської станції: у Шостці, Охтирці, Ромнах і Конотопі. Таким чином, у Сумському регіоні щомісяця збираємо 5 тон плазми, за рік – біля 60 тон. Це дозволяє забезпечити всю область якісними компонентам крові!

Скажете: це лише на Сумщині? Поки що так. Але ніхто ж не заважає долучатися до цієї доброї справи та модернізувати станції переливання крові по всій Україні. Звичайно, робити важче, аніж критикувати. Тож, може, вже годі слів, просто давайте робити більше справ?! 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: кровь,медицина в Україні
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.