Проблеми децентралізації на прифронтовій території

14 січня 2018, 18:46
Власник сторінки
0
39

Децентралізація та створення об’єднаних територіальних громад на Донеччині пов’язані з цілою низкою проблем.

Хоча на місця нібито передана левова  частка повноважень, в Донецькій області чинні військово-цивільні адміністрації акумулюють усі управлінські функції. Тож місцеве самоврядування на лінії розмежування стає заручником обставин.

Зокрема, сьогодні с. Новгородське (Торецька міська рада) навіть не має власного бюджету, відповідно заробітна плата для працівників селищної ради затверджена на рівні, меншому за мінімальний. Причина - законодавча неврегульованість відносин між військово-цивільними адміністраціями (ВЦА) міст і населеними пунктами, які перебувають у їхньому складі (так звані «міста-матрьошки»). За думкою експертів,така ситуація призводить до поступового знищення місцевого самоврядування на лінії розмежування.  

Місцеве самоврядування на лінії зіткнення позбавлене важелів і фінансових ресурсів (бюджетних надходжень), але водночас зобов’язане реагувати та належним чином забезпечувати потреби своїх мешканців. Цю проблему необхідно вирішувати на законодавчому рівні, ‒ вважають політичні й громадські діячі. Зокрема, в Донецькому УКРОПі зазначили, що потрібно або створити військово-цивільні адміністрації по всій вертикалі влади і таким чином розширити повноваження і вирішити фінансові питання населених пунктів-«матрьошок», або вивести їх із підпорядкування ВЦА міста та передати району. Але у будь-якому разі до розв'язання питання слід підходити обережно, адже в області тривають військові дії.

Разом з тим, вирішення зазначеної проблеми надасть можливість прискорити децентралізацію і створення об’єднаних громад на Донеччині та захистить місцеве самоврядування. З ініціативи голови Донецького УКРОПу Олександра Меланченка, обласна парторганізація має намір звернутися з відповідними пропозиціями до народних депутатів України.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Донецька область,Україна,місцеве самоврядування,децентралізація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.