Медична реформа 2018. Чи переживемо 2018 рік.

15 січня 2018, 11:10
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
122

З 1 січня розпочалась обіцяна Урядом реформа медицини, за яку парламент остаточно проголосував ще 19 жовтня 2017 року.

З 1 січня розпочалась обіцяна Урядом реформа медицини, за яку парламент остаточно проголосував ще 19 жовтня 2017 року. Однак законопроект №6327 довго лежав на столі президента й Порошенко підписав закони про медреформу та сільську медицину під Новий рік, 28 грудня. Хоча й у Раді не обійшлося без спроб заблокувати вже ухвалений документ.

Міністерство охорони здоров'я наразі ухвалило всі необхідні документи для впровадження медреформи й написало приблизний "план робіт".

Так, чиновники планують, що від квітня 2018 року запрацює система, яку охрестили "гроші ходять за пацієнтом". Тобто зарплатня лікаря первинної ланки допомоги - сімейних лікарів, дільничних терапевтів і дільничних педіатрів – залежатиме від кількості пацієнтів у кожного з них, а не від фіксованої ставки.

Система працюватиме так: кожен пацієнт (або його батьки) сам обирає лікаря, до якого хоче ходити на прийом. Разом із лікарем в електронному вигляді пацієнт укладає безтермінову електронну декларацію про обслуговування. Її можна легко перепідписати й з іншим спеціалістом.

Похожее изображение

Після чого держава в повному розмірі оплачуватиме прийоми й базовий пакет аналізів безпосередньо тій лікарні, де ви лікуєтеся. Виходить, ніби кожен окремий пацієнт сплачує за свій прийом, тільки кошти надає держава.

Таким чином, 2018-го на одного пацієнта держава виділятиме 370 грн. Один лікар може обслуговувати максимум дві тисячі пацієнтів. Міністерство охорони здоров’я підрахувало, що 2018-го така практика принесе річний дохід до 740 тис. грн. Тому чиновники закликають не давати хабарів. З 2019 року цю суму планують збільшити до 450 гривень щорічно.

Медичні послуги розподіляться на два пакети:

- червоний – це послуги, які оплачуватиме сам пацієнт (наприклад, неекстрена стоматологія, звернення до лікаря без направлення, естетична медицина);

- зелений пакет – послуги, які 100-відсотково оплачуватиме держава (невідкладна, первинна, паліативна допомога).

Похожее изображение

Уряд виділить 1 млрд гривень на програму "Доступні ліки" і розширить перелік препаратів. Розшириться також програма "Доступні ліки": кількість безкоштовних ліків збільшиться щонайменше на 10 препаратів і з’являться дві додаткові діючі речовини для лікування серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу – лозартан і глібенкламід. У бюджеті-2018 передбачено збільшення фінансування програми на 30%, тобто 1 млрд грн.

За розрахунками Уряду заробітна плата медиків повинна зрости в 6 разів. Стартова заробітна плата лікарів має бути 250% (понад 18 тис. грн) від середньої заробітньої плати по Україні, - повідомила заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко. Хірургам та нейрохірургам обіцяють у 4-6 разів більшу за середню зарплатню.

Населення постійно говорить про межу бідності і низькі зарплати, але нові реформи поклали тягар на плечі населення. Депутати, як правило, не питають де можна взяти такі гроші. Операція на серці коштує близько 150 тисяч гривень, клапан серця - 80 тисяч, стенд - 100 тисяч. Це суми, які не тільки лякають, але і розоряють сім’ї, приводять їх до відчаю. Якщо звернутися до будь-якого фахівця в лікарні, то він надасть список з медикаментів, загальна сума якого становитиме від 10 і 15 тисяч гривень на перших етапах.

Картинки по запросу медична реформа

Тож, підводячи підсумки, українцям обiцяють безкоштовний вiзит до сiмейного лiкаря, екстрену допомогу та пологи. За інші послуги та медикаменти доведеться платити шалені гроші, інколи навіть ще дорожче, аніж у 2017 році до реформи. Та чи не є, викладена вище казка, ніщо інше, як чергові обіцянки? Ми платимо податки, тому держава повинна нести відповідальність за своїх громадян, але чомусь податки влада вважає своїми кишеньковими грішми і не бажає їх витрачати на українців.

Українські чиновники демонструють всьому світу недовіру до української медицини, наприклад, вояжі Генпрокурора України Луценка до Амстердаму за медичною допомогою чи міністра Реви та інших депутатів і дрібних чиновників. Що може бути красномовніше?

Також в українських лікарнях не зустрінимо ні мігнатів, ані їх дітей. Може б краще на законодавчому рівні заборонити українським чиновникам лікуватися за кордоном, а, наприклад, Кабінет міністрів України закріпити для надання медичної допомоги, наприклад за Ставищанською районною лікарнею Київської області, Адміністрацію президента за Маловисківською районною лікарнею Кіровоградської області, Міністерство охорони здоров'я за Буренської районної лікарні Сумської області, а Національна поліція за якимось фельдшерським пунктом. Не потрібно всіх – буде достатньо керівництва і щоразу змінювати лікарні. Може тільки тоді хтось з них звернув увагу на медицину. А доти вони і їх діти будуть лікуватися за кордоном, порядку не буде і це очевидно. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.