Я торкаюся душею до сивих сторінок історії…

25 січня 2018, 19:01
Власник сторінки
Брендмейкер, релайтер, политбрендолог
0
24

Я торкаюся душею до сивих сторінок історії…Згадалася пряма мова моєї приятельки-колекціонерки...

   … Я торкаюся душею до сивих сторінок історії…Згадалася пряма мова моєї приятельки-колекціонерки: «Все своє життя я присвятила колекціонуванню національного вбрання. Нині в моїй колекції півтори тисячі жіночих і чоловічих вишитих сорочок, запасок, спідниць, кожушків, безрукавок… Усі ці вироби народної творчості: як колишні, так і нинішні, мають велику історичну цінність, та, на превеликий жаль, ресурсу для дбалого і якісного зберігання у мене немає».
   Так, в Україні,на превеликий жаль, алгоритм співпраці приватних колекціонерів, які власним коштом зібрали історичні шедеври у цілі експозиції, з державними інституціями не напрацьовано. Я не можу зрозуміти: чому усі патріотичні гасла, телеономні концепти не трансформуються у конкретний результат? Для початку – створення Національного музею вишиванки… Невже один із головних історичних артефактів не заслуговує на увагу 365 днів у році, а не тільки у державні свята, і, що взагалі прикро, ще й у формі виробу з Китаю… Питання функціонування муніципальних музеїв – воно так і залишається відкритим. Колекціонери перманентно перебувають в очікуванні коли їх «болюча» тема буде якісно врегульована на законодавчому рівні. Адже у колекціонерів, зазвичай, немає можливості створити приватний музей власним коштом. А от муніципальні музеї як основна на сьогодні форма недержавного музею, що виконує властиві йому функції щодо збирання, збереження і презентації колекцій і перебувають в управлінні місцевих адміністрацій і фінансуються з місцевих бюджетів, – проблему вирішити можуть. І це особливо має сенс саме зараз, коли держава взяла курс на децентралізацію, а передача значних повноважень від державних органів органам місцевого самоврядування набирає обертів… 

P.S. … Arte et humanitate, labore et scientia …

©Vilena V Voronova 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,традиции,вишиванка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.