Вирішуємо зараз - бути євроінтеграції транспорту чи не бути?

26 лютого 2018, 15:23
Власник сторінки
0
85

В Раді стоять на голосування Проект Закону про внутрішній водний транспорт та Проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України. І рішення завтра покаже, наскільки ми хочемо бути з ЄС.

Ми вже б’ємося за інтеграцію в Європу з самого моменту підписання Угоди про асоціацію в 2014 році, розробляємо стратегії, говоримо про те, як це важливо, пишемо законопроекти і кожен раз сподіваємось, що їх нарешті приймуть. Для подальшої співпраці з країнами-членами ЄС як в політичному плані, так і стосовно бізнесу, питання прийняття законопроектів є критичним. 

Нові проекти законів позбавлять нас бар’єрів, які зараз перешкоджають сталому розвитку транспортної галузі та, таким чином, в подальшому «стискають» розвиток економіки України в цілому. Як влада, так і бізнес європейських країн висувають нам певні умови, коли справа йде про співпрацю. І ми часто зтикаємося з тим, що а) у нас є все для того, щоб розпочати цю співпрацю, але б) нас стримують невирішені законодавчі питання. І ми втрачаємо можливості.

На завтра в Раді виставлять на голосування 2 наші європейські законопроекти: Проект Закону про внутрішній водний транспорт (2475а) та Проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України (5261).

Стосовно першого - Законопроект про внутрішній водний транспорт (2475а)

Окрім того, що вже давно відомо - я про те, що наші річкові перевезення монополізовані та не розвиваються так, як могли б і це взагалі не секрет ні для кого - я хочу наголосити на інших перевагах цього законопроекту.

Закон про ВВТ враховує найкращі практики країн Європейського Союзу. Він сприятиме гармонізації умов отримання національних сертифікатів судноводіїв на перевезення вантажів та пасажирів по внутрішніх водних шляхах; визначатиме технічні вимоги до суден, що необхідні для забезпечення їх безпеки. Окрім цього, законопроект встановить рамки для надання портових послуг та узагальнить правила щодо фінансової прозорості портів.

Що ми отримаємо?

По-перше - підвищення безпеки. Це стосується як самих суден, так і портового обладнання, що використовуються у міжнародній торгівлі та внутрішніх перевезеннях, а тому на нас чекатиме покращення безпеки судноплавства в цілому. По-друге - підвищення конкурентності на ринку та «відкриття» річки завдяки рівних умов для всіх гравців, а не тільки для «Нібулон». З цього витікає третє - формула «кращі умови для співпраці та підвищення конкурентності + «відкритість» = заохочення нових гравців та автоматичне підвищення економічних показників».

Другий - Проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України (5261)

Фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність на даному етапі не відповідає вимогам національного та міжнародного законодавства у авіаційній галузі, хоча повинно. 

Наразі належне фінансування щодо контролю та нагляду за станом безпеки польотів відсутнє, скорочена кількість державних інспекторів з авіаційного нагляду та одночасно призупинена їх перепідготовка, робота з оновлення та підтримання у робочому стані Єдиної інформаційної системи Державіаслужби стоїть на місці…

Що ми отримаємо з прийняттям законопроекту?

Перше - законопроект надасть можливість збільшити надходження до Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність і сприятиме повноті надходжень до державного бюджету; друге - проводитимемо своєчасну підготовку та перепідготовку державних інспекторів з авіаційного нагляду; третє - відновимо роботи з оновлення та підтримання у робочому стані Єдиної інформаційної системи Державіаслужби.


А, найголовніше - прийняття законопроектів сприятиме виконанню умов Угоди про асоціацію, що є критичним для подальшої співпраці з країнами ЄС.


Нові проекти законів - це завершення позитивного діалогу між нами та Європою, це крапка, яка має бути поставлена наприкінці речення для того, щоб завершити главу. Я можу приводити багато метафор, але є основне - ми сьогодні одна команда, і ми робимо все можливе для того, щоб Україна могла використати більше свого потенціалу на міжнародній арені. Тому я дуже сподіваюсь на позитивні результати голосування завтра. Хоча, не стільки сподіваюсь, скільки вірю, що так і буде!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: транспорт,Евроинтеграция,евроинтеграционные законы,Мининфраструктуры
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.