Григорій Палама: знання Бога і знання про Бога

04 березня 2018, 08:28
Власник сторінки
0
1946
Григорій Палама: знання Бога і знання про Бога

Кожна неділя Великого посту присвячена якійсь події(Торжество Православ’я, Вхід Господній до Єрусалиму), Чесному Животворчому Хресту, чи святому(Григорію Паламі, Іоанну Ліствичнику, Марії Єгипетській)


І якщо вшанування Хреста, чи відзнака торжественного Входу Христа в місто Давида якихось особливих пояснень не потребує, то стосовно святих ці пояснення просто необхідні. 

Сьогодні друга неділя Великого посту, в яку, згідно церковного уставу, ми звершуємо пам’ять святителя Григорія Палами.  

Переказувати життя цього святого в усіх його подробицях, напевне, не потрібно. Скажемо, лишень, що він отримав прекрасну освіту, як світську так і духовну, і в досить молодому віці присвятив себе Богу, ставши монахом на Святій Горі Афон. 

Потім, після початку суперечок з приводу природи Фаворського світла, Григорій Палама сформував православне вчення про нетварність Божественних енергій (або благодаті), яке й було прийнято Церквою на Константинопольских соборах XIV століття. 

На перший погляд, здається, що це тільки богословська теорія, яка навіть немає зв’язку з духовною практикою. То чому ж Церква одну з неділь Великого посту вирішила виокремити для відзначення пам’яті цього святого? Звернімо увагу, не святителя Миколая Чудотворця, не преподобного Серафима Саровського чи іншого святого, про подвиги та молитовне заступництво якого знають мало не всі християни, а саме Григорія Палами, ім’я якого, якби не період Великого посту, знало би тільки вузьке коло церковних істориків.

Насправді, святитель Григорій виступив не просто в якості богослова, який захищав незрозумілі пересічному християнинові догмати, а в якості людини, яка стала на захист вірного розуміння природи богоспілкування взагалі. 

Справа в тому, що його опоненти стверджували, що про Бога можна мати певні знання, але не можна знати Самого Бога. З їхньої точки зору, якщо благодать має тварне походження, то приймаючи її людина не долучається до спілкування з Богом, а спілкується тільки з Його творінням. 

В свою чергу, святитель Григорій вказував, що в такому разі ми не можемо спастись, тому що Таїнства Церкви, через які людина отримує благодатні дари від Всемогутнього Бога, це, в першу чергу, спілкування з Самим Богом, а не з Його творінням. Це означає, що кожен з нас, по слову апостола Петра, може стати «причасником Божественного єства», без чого ми не будемо частиною Його Тіла - Церкви. Ось, що для Григорія Палами було важливим. 

Тому, Православна Церква, відзначаючи сьогодні день пам’яті цього святого, говорить нам на те, що спілкування з Богом повинно стати реальним фактом нашого духовного життя. Що без цього спілкування, яке має відбуватися постійно, ми не наслідуємо Царства Небесного. Врешті решт, Церква підкреслює, що святитель Григорій Палама захищав присутність Святого Духа в Церкві, через Якого ми тільки і отримуємо життя вічне.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Иисус Христос,христианство,праздник,УПЦ,Великий пост
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.