Закриття лікарень,скорочення лікарів,ліквідація швидкої допомоги.Що буде першим?

02 квітня 2018, 10:20
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
94

Медреформа в Україні ще не встигла запрацювати, а українці вже скаржаться: якість медицини в країні впала.

Медреформа в Україні ще не встигла запрацювати, а українці вже скаржаться: якість медицини в країні впала. За даними соцопитувань, так вважають майже половина наших співгромадян. Покращення за два минулих роки побачили всього 11% українців.

Ще наприкінці минулого року парламент проголосував за скандальну медреформу, яка розпочалась з 1 січня. Однак не встигла медреформа ще толком початися, а вже набрала великих обертів хвиль обурень.

За словами віце-прем'єр-міністра, Уряд тепер не фінансуватиме койко-місце в лікарні, а фінансуватиме конкретну послугу. Павло Розенко стверджує, що близько 90% послуг в медичних закладах будуть безкоштовними.

Медреформа передбачає запровадення поняття "державного гарантованого пакету" - певного обсягу медпослуг і лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати по заздалегідь встановленим тарифам. Тарифи щороку затверджуватиме Уряд. У цей пакет увійде екстрена допомога - ДТП, напади, переломи і так далі, первинна допомога - сімейні лікарі, педіатрія та паліативна допомога - невиліковно хворим в останні дні життя.

Картинки по запросу Медреформа 2018

Багато експертів налаштовані скептично і вважають, що медреформа порушує Конституцію. Адже в головному законі країни записано, що кожен українець має право на безкоштовну медичну допомогу. Тепер це право обмежують переліком процедур.

При цьому нова Національна служба здоров'я буде фактично контролювати всі фінанси, виділені державою на медицину. Корупційні ризики - великі. Гроші можуть розподілятися "потрібним" лікарням і не розподілятися неугодним.

Крім того, реформа не дає відповіді на головне питання: чи приведе перехід до платної медицини до того, що вона отримає гідне фінансування, ліки будуть закуповуватися в потрібних обсягах і в термін, лікарні будуть переобладнані, а зарплати лікарів значно виростуть? Формально медицина в Україні безкоштовна, але всі розуміють, що на практиці це далеко не так.

Скільки часу знадобиться медичним установам для того, щоб укласти достатню кількість договорів? Тільки для функціонування "рядового" центру первинної медичної допомоги потрібно близько 12 мільйонів гривень щорічно. Особливо це буде актуально в першу чергу в сільській місцевості. Невеликі села і селища можуть виявитися нездатними забезпечити місцеві установи охорони здоров'я "замовленнями". Фахівці вважають, що фактичним результатом медреформи в Україні стане закриття лікарень, скорочення лікарів, ліквідація швидкої допомоги, зникнення сільської медицини і непосильні ціни на лікування важких хвороб.

Картинки по запросу Медреформа 2018

Медична реформа ускладнює життя в країні. Аналогічна ситуація - з реформами правоохоронної, судової та освітньої систем. При цьому українці мовчать і платять податки без вимагання виконання зобов'язань державою.

Навіть в поліклініках Києва мало розуміють, як це буде працювати, і, схоже, нас знову залишили без вибору - навряд чи вдасться переконати лікаря їхати лікувати вас через все місто, навіть якщо будете благаючи вмовляти.

Медична галузь фінансується, але на що йдуть гроші платників податків, які сплачують єдиний соціальний внесок? Гроші фактично йдуть не на лікування, не на зарплати медикам, гроші йдуть на ремонти, на закупівлю медпрепаратів за завищеними цінами, на закупівлю медпрепаратів, які не сертифіковані в Україні, на закупівлю медичних апаратів теж за завищеними цінами. Тобто, ми бачимо, що йде просто відмивання грошей. Ніякої реформи немає і з цією владою не буде. Це бідна медицина для бідних людей. Це страшно небезпечна медицина, це медицина, яка вбиває.

А ви вже обрали собі сімейного лікаря, терапевта чи педіатра і чи підписали з ним договір?


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.