Читайте Святе Письмо!

05 жовтня 2018, 19:48
Власник сторінки
0
10344
Читайте Святе Письмо!

Біблія - це книга, яка створена Церквою, в Церкві і для Церкви. Її тлумачення має відштовхуватись від віри. Розум - це будівля, яка не встоїть, якщо її стіни не будуть скріплені міцним цементом -вірою

Православне християнство дуже часто називають «релігією Книги». Напевно, саме тому рівень освічених та просто грамотних людей, у порівнянні з представниками інших релігій, серед християн був завжди найвищий. До якого б народу не приходили християнські місіонери, вони завжди бралися за створення абетки (якщо її не було), перекладали біблійні книги на місцеву мову та відкривали школи. Все це потрібно було з однієї простої причини - вчення Церкви, Її догмати та канони базуються на Святому Письмі. А його, звісно, потрібно читати. І християни не просто читали, а вивчали Священний текст напам’ять.  Це було пов’язано з цілою низкою причин, серед яких чи не найголовнішими  були величезна дороговизна рукописних книг, а також відсутність штучного освітлення, що не дозволяло читати ввечері чи вночі. Сьогодні нам відомо, що серед умов прийому в більшість монастирів древнього християнського Сходу було знання якщо не всього тексту Біблії, то принаймні книги Псалмів та Нового Завіту. В «Патерику» можна прочитати про непоодинокі випадки, які свідчать, що багато монахів свято дотримувались цього правила, вивчаючи Псалтир та інші книги Слова Божого напам’ять. Проте, така практика була притаманна не лише монахам, але й простим мирянам, які якщо й не знали дослівно текстів Святого Письма, то могли в них вільно орієнтуватись. 
З часом, на жаль, ця древня традиція була майже повністю втрачена. Можливо, головною причиною цього було те, що починаючи з середини ІV-го століття гоніння на Церкву припинились, за Христа вже не потрібно було вмирати, а покоління ревних християн-мучеників залишились у минулому. Відповідно, і читання Слова Божого вже не було чимось надважливим.
Однак, з появою першого друкарського станка і електроенергії, ситуація змінилася докорінно. По-перше, текст Біблії став доступнішим якщо не для всіх, то для більшості точно. До речі, першою книгою, яка була надрукована Іоганном Гутенбергом була саме Біблія. По-друге, завдяки трансформації джерела штучного світла зі свічок та масляних ламп, які використовувалися в темний період доби, до електроенергії, люди отримали можливість читати та писати довше, дешевше та ефективніше. Разом з тим, поширення доступу до Святого Письма сприяло появі і великої кількості сект - груп людей, які стали пояснювати складні біблійні тексти, опираючись на власний розсуд, а не на традицію Церкви та труди святих отців. Потрібно пам’ятати, що Біблія - це книга Церкви, а не витвір людського творчого запалу. 
З іншого боку, практично одночасно з’явилась інша крайність - відмова від читання Святого Письма. Більше того, у католиків кілька століть проіснувала заборона на самостійне вивчення Слова Божого мирянами через острах того, що вони можуть впасти в єресь. 
Православна Церква завжди сповідувала «царський шлях», намагаючись уникнути цих крайнощів. Саме тому, кожного християнина Церква зобов’язує вивчати Святе Письмо, знаходячи тлумачення його змісту у творах святих отців. Ще раз закарбуймо собі, що Біблія - це книга, яка створена Церквою, в Церкві і для Церкви. А отже, і тлумачення її має відштовхуватись від віри. Розум - це будівля, яка не встоїть, якщо її стіни не будуть скріплені міцним цементом - вірою. 
Про необхідність дослідження та вивчення Слова Божого говорив сам Господь Іісус Христос: «Дослідіть Писання, бо ви сподіваєтесь через них мати життя вічне, а вони свідчать про Мене. Але ви не хочете прийти до Мене, щоб мати життя» (Ін. 5, 39-40). Сьогодні ці слова звернені до всіх, хто називає себе християнином! Адже в наш час, будучи освіченим та грамотним, маючи доступ до великої кількості інформаційних джерел (наприклад, Біблію можна мати в паперовому, електронному чи аудіо- варіантах), не читати Святе Письмо можна тільки у випадку духовної ліні або повної зневаги до свого власного духовного життя. 
Тому, хотілося б, щоб кожен православний християнин починав свій день не тільки з молитви, але й з рядків Божого Слова, адже вони свідчать нам про велику милість Божу до роду людського, дають відповідь на більшість запитань, які ставить перед нами життя, і допомагають обирати вірний напрямок на шляху до Царства Небесного.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.