Бути святим - значить бути з Богом

23 червня 2019, 16:14
Власник сторінки
0
1579
Бути святим - значить бути з Богом

Часто святими є не тільки ті, хто зображений на іконах, чи про кого розповідає агіографічна література. Святими бувають і зовсім прості люди, про святість яких ніхто не знає.

Наступна неділя після П’ятидесятниці присвячена дню пам’яті всіх святих. 

Протягом двох тисяч років існування християнства, Церква прославила у святості незліченну кількість людей. Скільки їх - невідомо нікому, крім Бога. Адже, часто святими є не тільки ті, хто зображений на іконах, чи про кого розповідає агіографічна література. Святими бувають і зовсім прості люди, про святість яких ніхто не знає. Більше того, навіть вони самі не здогадуються про це. 

Наприклад, солдат, який на фронті виніс з поля бою свого пораненого друга. Або мати, яка в під час голоду віддала дитині останній шматок хліба. Чи людина, яка сумлінно працює на підприємстві, не намагаючись вкрасти, обманути, втікти від роботи. Лікарі, педагоги та й просто звичайні люди, які допомагають іншим, - всі вони можуть досягнути святості. Правда, варто зазначити: бути святим - це ще не означає, що достатньо не красти, не вбивати, не брехати, та ін. Врешті решт, не достатньо бути просто «хорошою людиною». Потрібно бути з Христом. Святість - це спорідненість Духу Святому, це єднання з Ним. Саме тому Церква відзначає день всіх святих незабаром після того, як Дух Божий зійшов на учнів та апостолів Христових.

З огляду на це, для нас добрі справи - це шлях назустріч Богу. Вони мають певну цінність не тільки тому, що існують як такі, але в першу чергу тому, що направлені до Бога. 

Чому це важливо? Чому не достатньо просто творити добрі справи? Тому, що дуже рідко наші доброчинності не руйнуються власною гординею чи бажанням подяки від інших людей. Добра справа, зроблена заради Бога, не підносить людину на п’єдестал певної особливої гідності чи гордості, не спонукає чекати того, що інші дякуватимуть у відповідь. Добра справа, зроблена заради Бога, нищить наш власний егоїзм і фактично руйнує всі негативні наслідки надто вразливого самолюбства. 

Саме тому, святість - це життя з Богом і в Бозі. А звідси має брати свій початок все інше - і милосердя, і доброчесне життя, і намагання допомагати всім іншим людям. 

Святкуючи сьогодні день пам`яті всіх святих, будемо пам’ятати, що слово «святість» напряму пов’язане із Духом Святим, а це означає, що без Бога ні ми, ні хтось інший, святими ніколи не станемо.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.