Україна без моря: що робити з викликами та загрозами?

13 серпня 2019, 15:42
Власник сторінки
вице-адмирал, экс-командующий ВМСУ
1
2080
Україна без моря: що робити з викликами та загрозами?

Перед Україною досі є питання, що робити з викликами та загрозами з морського напрямку? Як їх мінімізувати або ліквідувати?

Очевидним є те, що потрібна системна державна морська політика.

Тактичні кроки та "биття по хвостам" при відсутності стратегії, підтриманої ресурсно, результату не дадуть, а будуть лише ускладнювати і без того складну ситуацію.

Хто ж формувач державної морської політики? Чи є він в Україні взагалі? З кого запитати про ситуацію, яка склалася? Всі буцімто займаються та "бурлять", а конкретного відповідального не має. Прикладів, лише за останні роки, цьому предостатньо.

А от ціна безвідповідальності - висока = Україна без моря!

Що потрібно робити? Я б порадов зробити кілька кроків:

1. У новій ВРУ мати комітет чи підкомітет (з урахуванням скорочення комітетів, але при тій же кількості депутатів) з національної морської політики (на постійній основі).
Чому комітет? Він є конкретним формувачем державної морської політики з урахуванням багатовекторністі видів морської діяльності (Конвенція ООН з морського права, доречі ратифікована ВРУ) та членство України в ІМО (з 1994 року). І в цілому - приведення національного морського права до міжнародного.

2. При формуванні нового КМУ - створення Морської колегії, до якої повинні увійти всі міністри, які дотичні до морської діяльності, та голови обласних адміністрацій, які мають вихід до моря та магістральних річок (формувачі регіональної політики).
Це і є виконавча складова державної морської політики.
А по простому, ті, у кого в руках ресурси!

 А починати треба з об'єднання професіоналів державного рівня мислення за видами морської діяльності та видання ЗУ "Про державну морську політику".

Крім того, розуміння того, що національний флот - це інструмент зовнішньої політики держави, в т.ч. і інтеграційних процесів.

Наші колеги з НАТО продовжують говорити: "Не ходіть з протягнутою рукою, не просіть, а робіть щось самі для підвищення морського потенціалу. Ми за вас захищати суверенітет України не будемо
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,НАТО,Черное море,военная доктрина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.