Фестиваль "на нулі": хто і для чого

11 вересня 2019, 17:50
Власник сторінки
0
22
Фестиваль  на нулі : хто і для чого

У прифронтових містах Донецької і Луганської області відбудеться фестиваль української ідентичності. Гасло фестивалю - "Свідомі дії свідомих людей"

Можливість опинитися у віртуальній реальності, пограти у флорбол чи регбі, створити оберіг за підказками майстрині, опанувати основи планування і стратегії через інтелектуальні ігри, навчитися надавати швидку допомогу, ознайомитися з мальовничими куточками України на фотовиставці, взяти участь у панельній дискусії з представниками місцевої влади, а ввечері відірватися під пісні українських виконавців – все це можливо на фестивалі «З країни в Україну», який з 27 вересня по 13 жовтня мандруватиме Донбасом.

Фестиваль уже добре відомий мешканцям Донецької у Луганської областей. Упродовж 5 років команда Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну», попри застереження і наближеність до лінії розмежування, привозила різноманітні культурно-просвітницькі активності на схід України.

Цього року фестиваль розширився на Закарпаття, Одещину і Приазов’я. У серпні він відбувся у 9 містах і зібрав тисячі відвідувачів. Після невеличкої перерви команда організаторів, артистів і майстрів вирушає на Схід. Перший фестиваль стартуватиме 27 вересня у Вугледарі, а завершиться фестивальний період у Щасті 13 жовтня.

Співорганізаторами у кожному місті стає локальна команда, яка розробляє концепцію фестивалю, актуальну для населення. Місцева команда пропонує свої локації, які будуть доповнювати основну програму.

Цьогоріч фестивалі проходять під гаслом «Свідомі дії свідомих людей», аби кожен учасник фестивалю міг відповісти собі на запитання «хто я і для чого потрібні зміни?». Для того, щоб зрозуміти, чим ми відрізняємося від інших і куди йдемо, нам потрібно спочатку дізнатися про те, хто ми є.

Мандруючи від Заходу до Сходу, фестиваль несе свою місію - формувати нове розуміння української ідентичності та показати, скільки всього цікавого, нового та стильного є в Україні. Приміром, скільки знаєте письменників, окрім Шевченка, Франка і Лесі Українки, чи назвете десять пам’яток архітектури, не підглядаючи в гривневі купюри? А ще те, що українські винаходи відомі у світі, а робототехніку також створюють молоді українські дослідники, чи про мальовничі куточки України, про які закордоном можуть лише мріяти? Організатори разом з місцевими активістами будуть ставити собі ці питання і надавати відповідь одразу на локаціях: «Сучасна Україна», «Відкрита бібліотека», Фотовиставка та десяти інших. Всі ці майданчики працюватимуть впродовж дня з вільним входом, а участь у різноманітних майстер-класах буде безкоштовною.

На кожному фестивалі матимуть місце такі локації:

-          Майданчик інтелектуальних ігор, де представлені ігри: «Лісові комерсанти», «Memory», «Життєвий капітал», «Шахматний турнір» тощо.

-          «Містечко майстрів», де учасників вчитимуть робити воскові свічки, ткати бісером, робити кулони-обереги з дерева, ляльки-мотанки та багато іншого.

-          Відкрита бібліотека з бук-кросингом, літературними іграми та зустрічами з письменниками .

-          «Молодь і спорт», де гратимуть у флорбол, регбі та братимуть участь в естафетах.

-          «Охорона здоров’я» з психологом та тренінг з базової підтримки життєдіяльності.

-          Робототехніка, VR-пристрої та 3D-принтери на майданчику «Сучасна Україна».

-          «Влада і громада», що сприятиме зустрічі на одній із локацій фестивалю на панельній дискусії активістів та представників влади.

-          «Містечко НГО» з представленням місцевих громадських організацій, різноманітних інтерактивів та панельних дискусій.

-          Дитячий майданчик запропонує ігри «Машинки», «Рухаємося вперед», вивчення танців «Соку-соку, бачі-бачі», «Бельгійський банс».

-          Фотовиставка з пейзажами України.

-          Кіномайданчик із показом соціальної реклами від українських режисерів.

-          Студія оригінальних ігор з різних країн світу для дітей і дорослих: «Новус», «Морський більярд» з Латвії, «Карум» з Індії, «Крокинол» з Канади, «Джаколо» з Нідерландів, «Кульбуто» з Франції, «Єластік» з Франції, «Кватро-Єластік» з Чехії, «Корнхол» зі США, «Рибалка» з України, «Акробати» з Кореї.

Завершуватиметься фестиваль музичною програмою. На головній сцені «З країни в Україну»  виступатимуть: NESPROSTA, TOLOKA, Vinok, Vova zi Lvova, OY Sound System, SECRET FOREST, РОЯЛЬКІТ, Майор Пронін, The Oscar Wild, Alex Silakov, VLASNA, БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ, Та сама, BALAKLAVA BLUES.

Підбір гуртів є різноплановим по стилях і напрямах. Організатори зібрали на одній сцені рок, інді, електро, етно та багато інших стилів, аби показати, якою різноплановою і якісною є сучасна українська музика. Артисти фестивалю беруть участь на безгонорарній основі, а їхньою основною мотивацією бажання зробити свій внесок у розвиток малих міст і українського духу.

Вхід на всі заходи фестивалю – вільний.

Час роботи фестивалю – з 12 до 22 години на центральних площах міст.

Проведення фестивалів «З країни в Україну» стали можливими завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). 

Більше інформації про фестиваль на офіційній сторінці у Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: фестиваль,культура,нацioнальна ідентичність
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.