Роздуми до дня вчителя, або чи зможе комп'ютер замінити людину

06 жовтня 2019, 08:52
Власник сторінки
0
3445
Роздуми до дня вчителя, або чи зможе комп ютер замінити людину

Багаточисельні експерименти, які проводилися вченими з різних країн світу довели – для всебічного розвитку дитині потрібен не комп’ютер, а вчитель.


Сучасний світ мало не щодня пропонує нам нові виклики. Одним із них є надмірна та всебічна комп’ютеризація нашого життя. Електронні розрахунки, управління різноманітними процесами, контроль певних сфер нашого життя – врешті решт, все це призводить до поступової заміни людини комп’ютером. Проте, є такі аспекти людської життєдіяльності, які ніколи не стануть повністю залежними від цифрових технологій. Одна з них – це педагогіка. 

Напевно, хтось здивується, прочитавши попереднє речення, адже сьогодні наявність гаджета та інтернету є мало не обов’язковою умовою успішного навчання. Так, на якомусь етапі комп’ютер та доступ до мережі відкривають широкі горизонти пізнання різних речей. Проте…

Леонардо да Вінчі написав не так багато картин. Власне, його руці безсумнівно можна присвоїти не більше двох десятків творів. Однак, всі вони стали шедеврами, повторити які мріє фактично кожен майстер. Вдалося це комусь? Ні. І справа не в тому, що мазок у да Вінчі був занадто складний, чи в тому, що писав він, ймовірно, лівою рукою, а в тому, що будь-яка копія не може передати основного – життя. Дійсно, копія може бути досконалою, майже повністю тотожною оригіналу, проте, навіть у цьому випадку, вона буде мертвою. 

Приблизно те ж саме можна сказати і про виховання дітей. Жоден комп’ютер не зможе передати дитині життєвого досвіду, не зможе показати власний приклад, не зможе познайомити дитину зі всіма сторонами людського життя. Багаточисельні експерименти, які проводилися вченими з різних країн світу довели – для всебічного розвитку дитині потрібен не комп’ютер, а вчитель. Ні один цифровий агрегат, яким би досконалим він не був, не замінить живого спілкування, яке відбувається між учнем та вчителем. Це ні в якому разі не означає, що комп’ютер не потрібен – навпаки, він може принести велику користь. Наприклад, може допогти краще рахувати, чи взяти на себе якісь функції, виконуючи які дитині прийшлося би затратити надто більше часу. 

Однак, основне завдання педагогіки – розкриття в дитині образу і подоби Божої (російське слово «образование» походить саме від цього, точно так, як українське слово «освіта» пов’язане зі Світлом-Христом), розкриття її творчих здібностей, комп’ютер виконати не в змозі. 

Святі отці навчають нас, що творчість – то є один із атрибутів, який робить людину подібною до Бога. Творчість – це в першу чергу стан душі. Іншими словами – це спосіб, через який душа являє себе світу. Саме тому, заміна вчителя бездушним комп’ютером фактично повністю знищить наші творчі таланти, перетворивши людину на бездушного робота. Допустити це – значить знищити людство. Тому, плекаймо і шануймо справжніх вчителів, адже всі вони, в тій чи іншій мірі, допомагають дітям ставати людьми!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Компьютеры,церковь,дети,воспитание
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.