Чим керується Мінсоц, відбираючи право на соцзахист у трудящих?

13 листопада 2019, 16:38
Власник сторінки
Заместитель Председателя Федерации профсоюзов Украины
0
220

Змінами в Законодавстві Мінсоцполітики та Комітет ВР з питань соцполітики нищать діалог з соціальними партнерами та ставить під сумнів присутність у своїх діях інтересів Українців загалом

Міністерство соціальної політики продовжує вносити зміни в Законодавство, якими не тільки нівелює діалог з соціальними партнерами, але й ставить під сумнів присутність у своїх діях інтересів Українців загалом. Останнім часом напрацьовані міністерством законопроекти спрямовані на посилення контролю державної сторони за соціальними виплатами, нарахуванням заробітних виплат, роботою страхових фондів. І аби ж то в Мінсоцполітики просто ігнорували думку учасників соціального діалогу: роботодавців як платників податків, та профспілки, які виступають на захист працюючого населення! Вони ігнорують інтереси людей, для покращення життя яких вони і вносять зміни в закони та пишуть нові законопроекти. Саме пишуть, а не готують, не зважаючи на висновки та зауваження експертної комісії ВР та комітетів. Звідки така самовпевненість? Невже лише для картинки, чи для заліку, що, мовляв, проаналізували стан життя трудящих і окреслили 6!!!! першочергових дій (законопроектів), для підвищення рівня їхнього життя? Ключове слово – проаналізували. Як можна проаналізувати надбання і напрацювання за лічені тижні? І як можна це зробити, не поспілкувавшись хоча б з представниками тих, для кого вони ті чудеса творять?

 

28 жовтня на обговорення був винесений проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів», поданий за власною ініціативою Мінсоцполітики. Цим Законом відміняють єдиний прожитковий мінімум. Замість нього  вводять «базову величину», що буде визначатися Кабміном в залежності від наповнення бюджету. Мінімальний посадовий оклад, що фінансується з держбюджету, буде встановлюватися у розмірі, не меншому за «базову величину», встановлену Кабміном. Мінімальна «базова величина» має бути не меншою за 50%  від мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України. Враховуючи дефіцитність бюджету, повне ручне управління Кабміну виплатами може поставити людей на коліна. 

 

Сьогодні основним державним соціальним стандартом є прожитковий мінімум, за яким розраховуються всі соціальні виплати (пенсії, лікарняні, допомоги на дітей і самим дітям, заробітна плата і багато іншого).

 

У Пояснювальній записці до законопроекту значиться, що будь яке збільшення прожиткового мінімуму призводить до перерахунків та потреби знаходити додаткові видатки з держбюджету, а підвищення прожиткового мінімуму без урахування бюджету може призвести до негативних наслідків, збільшенням дефіциту Пенсійного Фонду, заборгованості по заробітній платі та пенсіям. І в Мінсоцполітики знайшли вихід, щоб убезпечити державу від підвищення прожиткового мінімуму для громадян – його потрібно відмінити. 

 

5 листопада Законопроект  був погоджений Кабміном. Обговорення триватиме до 28 листопада. Пропозиції Спільного представницького органу репрезентативних профспілок України стосовно змін у законопроект прийняті не були. Наразі ми підготували ще один документ з поправками та пропозиціями. Єдине, що радує − таким законопроектом Мінсоцполітики здивувало всіх учасників робочої групи з 15 учасників обговорення проти прийняття Закону усі 15. Час на обговорення ще є. Федерація Профспілок зі своєї сторони мовчати не буде! 

 

Але виникає єдине питання. Чим потрібно керуватися, щоб на державному рівні умисно знижувати рівень соціального захисту населення та відбирати права на цей захист? Таким законами держава сама навмисно позбавляє соціальних гарантій кожного українця. Кожного без виключення. Тепер ти йдеш на роботу і не знаєш, скільки грошей завтра ти отримаєш, яку тобі нарахують пенсію. А враховуючи наші постійні зміни Уряду і відсутність єдиної державної політики за людей стає просто страшно.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: законопроект,профсоюзы,минсоцполитики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.