Які пільгові програми на придбання житла закладені в держбюджеті на 2020 рік

28 грудня 2019, 23:34
Власник сторінки
Народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядуванн
0
360

В Україні загалом діє більше 20 програм допомоги при купівлі житла. Але вони точно не покривають загальний попит на рівні щонайменше декількох сотень тисяч родин.

Сьогодні, незважаючи на високий попит на квартири і будинки, далеко не всі люди мають змогу покращувати свої житлові умови.

Чимало громадян, включаючи молоді родини, військовослужбовців, внутрішньопереміщених осіб та інших – не можуть самостійно купити квартири. Які за ринковими цінами коштують десятки тисяч доларів.

У світі для допомоги таким людям діють спеціальні програми. Зазвичай, вони передбачають різноманітні умови надання пільгових умов розстрочки чи кредитування до навіть повної компенсації вартості нерухомості.

Діючі програми на 2020 рік

В Держбюджеті на 2020 рік заплановано більше десятка житлових програм. Якщо додати відомчі, то вийде навіть більше. Цікавими є деякі з них.

Найперша – це пільгові кредити для молоді. Ця програма передбачає зменшення фінансового навантаження на громадян шляхом часткової компенсації відсоткової ставки.

В 2020 році на програму виділено 64,3 млн грн. Такої суми вистачить на компенсації по майже 4 тисячам кредитів.

Якщо ж фінансування збільшити до 500 млн грн протягом 30 років, то держава зможе додатково допомогти більше 660 родинам отримати кредит із першим внеском в 6% та відсотковою ставкою 3% терміном на 30 років.

При цьому, повернення кредитів буде стимулювати видачу нових. А отже в будівельну галузь надійде більше 530 млн грн, а до бюджету – більше 130 мільйонів.

Особливої уваги заслуговує програма кредитів індивідуальним забудовникам. Одна з її головних цілей – стимулювати людей в сільській місцевості залишатися і працювати вдома.

Програма передбачає видачу кредитів на 20 років, а для молоді – на 30 років. Відсоткова ставка становить 3% річних, а для родин із трьома і більше дітьми – 0% річних.

Основні вимоги програми – жити і працювати в сільській місцевості. В рамках кредитів індивідуальним забудовникам людина отримує до 300 тис. грн на нове житло, до 150 тис. грн на реконструкцію і ремонт, і до 50 тис. грн на спорудження інженерних мереж.

Лізинг

Досить новою для України є програма здачі житла в лізинг. Основні вимоги для участі – це бути поліцейським, або належати до рядового та начальницького складу Служби цивільного захисту.

При цьому треба мати вислугу не менше 2 років, бути учасником бойових дій чи мати менше 5 років до досягнення граничного віку перебування на службі.

Далі, в залежності від строку служби, компенсується від 10 до 30% вартості житла, що включається в лізинговий платіж.

У свою чергу, винагорода компенсується повністю. Додатково програма передбачає 5% "знижки" на дитину, але всього не більше 10%.

Програми для військовослужбовців

Окрема програма направлена на допомогу внутрішньопереміщеним особами при купівлі житла. В Держбюджеті 2020 на неї закладено майже 500 млн грн. Вона передбачає здешевлення іпотечних кредитів для переселенців.

Проте наявні зараз програми точно не покривають усі верстви населення, які потребують житла. Особливо це стосується військових. Для них ефективні програми мають вирішувати проблему забезпечення родин квадратними метрами, а також стимулювати військовослужбовців до контрактної служби.

Обидва питання є вкрай актуальними для України в сучасних умовах. Серед новаторських пропозицій, які зараз перебувають в розробці, по-перше, програма оренди житла із подальшим викупом.

Її учасниками могли б стати військовослужбовці рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом не менше 5 років. Програма передбачає компенсацію від 10 до 40 % платежів за викуп при вислузі від 5 до 15 років.

Іще одна потенційна програма, направлена на військових і офіцерів – це пільгове іпотечне кредитування. Ставка має зменшуватися: з 10% при вислузі в 5 років до 3% при вислузі в 15 років.

Разом ці дві ініціативи можуть сильно допомогти військовим – людям, які отримають офіційну заробітну плату і точно не мають жодного відношення до "тіньової" економіки.

Програма накопичення квадратних метрів

Дуже ефективною може стати незвична для Україна програма накопичення квадратних метрів. За її умовами, вже за перший місяць служби військовий отримує 0,13 м2 (1,6 м2 за рік).

При цьому за народження першої дитини особа отримує додатково 18 м2, щомісячно 0,23 м2 (2,8 м2 за рік). А за народження другої дитини - щомісячно 0,36 м2 (4,83 м2 за рік). Таким чином, військові зможуть "бронювати" квадратні метри відповідно до власної вислуги і кількості дітей в родині.

Звісно, в майбутньому ці програми можна розширювати і на інші категорії громадян. За умови наявного фінансування і попиту. А поки запустити пілотні версії серед військових, адже вони точно користуватимуться допомогою в повній мірі.

Сьогодні в Україні загалом діє більше 20 програм допомоги при купівлі житла. Але вони точно не покривають загальний попит на рівні щонайменше декількох сотень тисяч родин. Вони можуть стати стимулом для реального зростання попиту на нерухомість.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: доступное жилье
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.