"Запакований" лісник з ДП Макарівського лісгоспу.

27 січня 2020, 14:25
Власник сторінки
экономист
0
144
Дрон Ревізор

Гектари землі, квартира, будинок, люксове авто, сотні тисяч готівки у іноземній валюті - як має виглядати декларація звичайного лісівника Київщини – сина колишнього губернатора Житомирщини часів Януковича.

Знайомтеся, це на перший погляд нічім не вирізняючийся від інших посадовець – директор державного підприємства «Макарівське лісове господарство» Володимир Сергійович Рижук.

Свій успішний трудовий шлях у цьому господарстві пан Рижук розпочав робітником у далекому 1995 році, а вже у 2000 очолив цю організацію. Ніде крім цієї організації наш директор не працював, інших доходів від зайняття будь-якою діяльністю не мав. Його рідні також не були підприємцями.

Однак, переглядаючи публічні данні нашого «героя» починають виникати перші обґрунтовані питання, а на що живе цей з виду звичайний лісівник з Макарівщини та звідки у такій не дуже прибутковій організації можна спромогтися заробити на такі шикарні умови існування, вести спосіб життя, який не відповідає доходам?

Навряд чи пересічному громадянину пощастить отримати задарма у власність неодноразово землю, але не у випадку з паном Володимиром.

Так, починаючи з 2003 року у власності декларанта та його дружини поступово опиняється з десяток земельних ділянок у різни куточках Макарівщини. Тож пан Рижук у своїй власності має такі землі:                      площею 1200 м2 у селі Фасова; площею 9900 м2 у селі Копилів; площею 12150 та 8000 м2 у селі Маковище та площею 1200 м2 у селі Борівка. Водночас дружина має майже аналогічні за конфігурацією та розташуванням землі у власності, а саме: площею 1200 м2 у селі Фасова; площею 9900 м2 у селі Копилів; площею 2500 та 20000 м2 у селі Маковище та площею 1200 м2 у селі Борівка. Загальна площа земельних наділів родини складає понад 67250 м2.

Крім того у місті Києві декларант має квартиру в 104 м2.

При цьому родина проживає у великому житловому будинку в селі Маковище, в кінці вулиці Шевченко, координати 50.4491126, 29.8849754 (без номеру, чому? зрозумієте далі), Макарівського району, Київської області на площі понад 10 га землі з трьома ставкам, власним лісом та футбольним полем, весь маєток огороджений бетонним парканом. Як вказує декларант площа будівлі йому невідома, при цьому він не вказує господарські та інші споруди, не декларує площі земельної ділянки під будівлею та для обслуговування. Разом з тим будинок не введений у експлуатацію, що дозволяє суб’єкту уникати сплати податків та не несе за це жодної встановленої законом відповідальності. До речі, аналогічний будинов в тому самому селі коштує орієнтовно 370000 умовних одиниць (посилання на об’яву: http://realtybestua.com/catalog/houses/206442.html).

Володимир Рижук їздить на автомобілі Toyota Land-Cruiser 100, 2006 року, який придбав у 2016 році за невідомою йому ціною. Вартість такого автомобіля станом на час придбання становить орієнтовно 25-30 тис. доларів. При цьому видатки та відомості про наявні правочини пан Рижук у 2016 році не зазначив.

Досліджуючи статки декларанта, які дозволяють йому придбавати та користуватися усіма зазначеними благами бачимо, що за останні три роки він заробив трохи більше 550 тис. грн., тобто його середньомісячна заробітна плата складала приблизно 15,5 тис. грн. Дружина отримувала трохи більше 3 тис. грн. державної допомоги на рік.

Значно більше коштів родина зберігає у Ощадбанку – 103 тис. доларів. При цьому привертає увагу те, що проценти в загальній сумі 202 тис. грн. суб’єкт декларування зазначав лише у 2016, а от у наступних роках чомусь відсотки банк не виплачував чи їх попросту приховали.

Чим ще цікавим відзначається пан Рижук крім своїх сумнівних статків.

З огляду на посаду директора, який має підвищувати авторитет державних органів він нехтує основними конституційними правами колективу. Так працівники не отримують заробітну плата вже останні 4 місяці. При цьому він так залякав людей, що вони бояться звертатися за допомогою  у вирішенні своїх проблем, оскільки їм відомо з ким товаришує їх керівник і що його корупційні зв’язки зведуть нанівець будь-які перевірки, а тому і звернулися на правах анонімності до нашої громадської організації для привернення уваги правоохоронних органів та засобів масової інформації!

При цьому пан Рижук не цурається крім основної праці використовувати своїх підлеглих, техніку та матеріальні ресурси лісгоспу, які виділяються державою для організації особистих оборудок за для додаткового збагачення. Не секрет, що усі пилорами у районі належать саме йому.

Для зміцнення свого впливу та підтримання позаслужбових зв’язків пан Рижук організовує полювання на які запрошує високопосадових осіб Служби безпеки, судових органів, депутатів та інших впливових осіб. У свою чергу лояльні до такого гостинного товариша авторитетні друзі створюють міцний «дах» та покривають незаконні дії посадовця. Про це може свідчити те, що після Реворюції гідності син губернатора від Партії регіонів завдяки своїм корупційним зв’язкам лишився на посаді і по цей час успішно промишляє. Звісно, що за таку підтримку він щедро ділився та заносив кошти керівництву Держлісагенства. В усних розмовах пан Рижук хизується, що заробляє за місяць десятки тисяч доларів, та ніщо і ніхто йому у цьому не перешкода, нікого він не опасається.

Також у 2015 році пан Рижук балотувався у депутати Київської обласної ради від блоку Перта Порошенка, однак громада Макарівщини не довірила йому свої голоси.

На цей час нове керівництво Лісової агенції відсторонило заповзятливого директора та збирається звільнити з посади, але завдяки корупційним друзям та грошам він шукає можливість вплинути на нового керівника надавши йому неправомірну вигоду та залишитися на своїй посаді і надалі збагачуватися за рахунок державного майна.

Пан Рижук вже подав 03.01.2020 року декларацію перед звільненням та чи збігаються ці події з нашими обґрунтованими підозрами щодо законності походження всього нажитого добра з подібним баченням нового керівництва лісової галузі? Мабуть це питання часу, а також сфера уваги антикорупційних та правоохоронних органів, які мають надати свою об’єктивну оцінку статкам та сумнівної діяльності згаданого посадовця до, яких ми вже звернулися з відповідними листами.

Тож, вважаємо, що найближчим часом такі компетентні органи, як НАЗК, ДБР, Офіс Генерального прокурора у складі САП та інші, приділлять достатню увагу висловленим підозрам та фактам і досконало їх перевірять, а ми це проконтролюємо та будемо тримати під контролем
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: власть,коррупция,Земля,«теневые» деньги,ліс
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.