Що вдалося "Захисту праці" на комітетських слуханнях з профспілкових питань?

19 лютого 2020, 23:42
Власник сторінки
всеукраїнська незалежна профспілка
2
53
Що вдалося  Захисту праці  на комітетських слуханнях з профспілкових питань?

Голова ВНПС "Захист праці" Олег Верник окреслив болючі питання незалежних профспілок на підприємствах України

19 лютого 2020 року, в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулися слухання на тему: «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу".
В жорсткому 2-хвилинному регламенті було абсолютно неможливо розгорнути концептуальні речі із приводу стану сучасного профспілкового руху та профспілкового виміру соціального далогу в Україні. Що все ж таки встиг:
1. Поставив питання про "репрезентативність" для усіх існуючих профспілок, бо йдеться насамперед про "представництво", а не про корупційне рахування державними чиновниками по головах профспілкового членства.
2. Поставив питання про необхідність в рамках процедури модернізації законодавства в галузі соціального діалога РЕАЛЬНО(!) допустити на підприємствах новостворені профспілки до приєднання до існуючого колдоговору або до вільної можливості ними у будь-який момент часу внесення змін та доповнень до колдоговорів без будь-яких законодавчих обмежень на користь "старих" продиректорських профспілок.
3. Вказав на повну неприпустимість в законопроекті №2681 будь-яких обмежень прав профспілок. Зокрема про неприпустимість дискримінації щодо кількості профспілок на підприємстві (в законопроекті дозволяється не більше 2 профспілки) та щодо чисельності первинних профспілкових організацій (в законопроекті не менше 10 осіб).
4. Вдалося вказати не необхідність врахувати в роботі робочої групи по доопрацюванню профспілкового законодавства небезпеку заборони в назві профспілок мати згадку назви підприємств, де вони зформовані. Надзвичайно небезпечна судова практика вказує на спроби роботодавців позбавляти прив`язки профспілкових організацій до конкретних підприємств через заборону використовувати в назві профспілок назв самих підприємств...
Ось мабуть і все, що встиг. Щиро вдячний усім без винятку профспілковцям (і "залежним", і "незалежним") за їх принципові та яскраві виступи на комітетських слуханнях, хоч і в такому драконівському 2-х хвилинному регламенті...
Олег ВЕРНИК, Голова ВНПС "Захист праці"
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: трудовий кодекс,Трудовой кодекс,профспілки,Федерація профспілок України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.