Як приготуватися до зустрічі Різдва Христового?

06 січня 2021, 13:06
Власник сторінки
0
6958
Як приготуватися до зустрічі Різдва Христового?

Ні 12 страв, ні смак куті, ні спів колядок нічого корисного не принесуть тому, для кого Різдво не пов’язане з Христом...


Вже за кілька годин більша частина наших співгромадян зустрічатимуть Різдво Христове. Ця подія має доленосне значення для віри, історії та культури нашого народу, тому можна не сумніватися – до Різдва готуються і ті, хто вірить у Христа, і ті, хто сумнівається в Його існуванні. Полярне відношення до особистості Спасителя визначає і різноманітне ставлення до події Різдва. 

Так, для одних народження Богонемовляти у Віфлеємській печері докорінно змінило людську історію, дало людині зрозуміти, що вона не одна в цьому світі, до того ж її призначення – не земля, а небо. Для інших Різдво – це лише привід для «традиційного» святкування та подарунків рідним і близьким. На жаль, перших стає все менше, других – все більше.

Проте, як не дивно, і віруючі і невіруючі часто задаються питання: а як правильно приготуватися та зустріти Різдво Христове? Різноманітні ЗМІ та інтернет-ресурси врізнобій пропонують свої рецепти «гідної» зустрічі Різдва, зосереджучись в основному на святковому застіллі, куті та колядках. 

Звідусіль до нас линуть поради якими саме мають бути 12 страв на Святвечір та Різдво, як правильно приготувати кутю, а до столу можна сідати тільки після появи першої зорі на небі. Вже у Різдвяну ніч величезна кількість українців вітатимуть один одного з «веселими святами», бажатимуть «смачної куті» та «гарних колядок». Та при цьому забуватимуть найголовніше – народженого Христа. 

Насправді, ні 12 страв, ні смак куті, ні спів колядок нічого корисного не принесуть тому, для кого Різдво не пов’язане з Христом. Не важливо, що стоятиме на святковому столі у Різдвяну ніч, важливим є тільки те, чи народиться Христос у наших серцях. І до цього дійсно варто і потрібно підготуватися. 

Дивно, але зовнішні турботи, пов’язані зі святкуванням, забирають набагато більше часу, аніж внутрішні зусилля, направлені на достойну зустріч Христа. Нам набагато легше приготувати кутю для земного столу, ніж душу для Небесної Трапези. То як дієво пробудити себе до зустрічі з Богонемовлям? 

Найкраще – це прийти до храму на святкові богослужіння. Якщо такої можливості немає, то обов’язково помолитися вдома. День перед Різдвом взагалі має бути днем посиленної молитви та справ милосердя. Нехай на наших столах сьогодні буде одна страва замість дванадцяти, а інші одинадцять - віддаймо нужденним. 

У передріздвяні дні варто особливо ретельно переглянути своє життя та ставлення до інших людей. Сповідь та Причастя допоможуть очистити душу, а слово «прости» – допоможе відновити гармонійні стосунки з ближніми. Правильним буде почитати Святе Письмо та розповісти нашим дітям про зміст та сенс Різдва, а найголовніше - розповісти їм про Христа. 

Зрештою, сьогодні, як і дві тисячі років тому, Господь стоїть біля дверей кожної домівки і тихенько стукає, сподіваючись, що Йому відкриють. Відкриють через молитву, покаяння, прощення, милосердя, добрі справи… Адже тоді Він зможе увійти до нас і наповнити наші серця справжньою радістю та світлом! 
З наступаючим Різдвом Христовим!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.