ВОЛОДИМИР РУДЕНКО: ЧИМ МЕНШЕ ПОСЕРЕДНИКІВ, ТИМ ДЕШЕВШОЮ БУДЕ ВАКЦИНА ВІД COVID

01 лютого 2021, 10:28
Власник сторінки
0
18
ВОЛОДИМИР РУДЕНКО: ЧИМ МЕНШЕ ПОСЕРЕДНИКІВ, ТИМ ДЕШЕВШОЮ БУДЕ ВАКЦИНА ВІД COVID
Володимир Руденко

Президент України підписав Закон про прискорену процедуру реєстрації вакцини. Така екстрена процедура стосується лише вакцин проти COVID-19 і діє лише один рік з можливістю пролонгації ще на один

Також Законом уточнено, що з переліку країн результати доклінічних випробувань яких визнаються Україною, виключено Мексику, Бразилію і Росію, залишивши країни ЄС, Швейцарської конфедерації, Австралії, Китаю, Англії, Японії та Індії.

Про те наскільки цей Закон прискорить вакцинацію в Україні, його корупційні ризики прокоментував директор Аптечної професійної асоціації України, доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко.

Як прийняття цього Закону відобразиться на українцях?

Така екстрена процедура реєстрації вакцини надасть можливість МОЗу закупити вакцину без проходження препаратом довготривалої і клопіткої системи реєстрації. Зокрема це робота над реєстраційним досьє, певні аналітичні та експертні документи, клінічні дослідження, як це передбачено для інших лікарських засобів. Така пришвидшена процедура вже не вперше використовується для інших лікарських засобів і може спростити легальне потрапляння вакцини на територію України.

Закупівля протиковідних вакцин за спрощеною процедурою – це особливий випадок, що збереже здоров’я багатьом українцям.

Чи ризиковано розпочати вакцинацію препаратом, що не пройшов усі етапи клінічних досліджень?

В Україні, нажаль, поки що не зареєстровано жодної вакцини незалежно від виробників і дозволів до застосування в інших країнах світу. Багато країн, як то Сполучені Штати Америки, Англія, Німеччина, Франція та багато інших дозволили до застосування вакцини за спрощеною процедурою. Тому що для того аби пройти усі етапи клінічних досліджень потрібен час, а у людства стільки часу зараз немає. Вірус прийшов дуже раптово і лише за один рік фармацевтична промисловість винайшла протидію вірусу.

Тому на моє переконання Україна йде правильним шляхом і прийняття такого Закону позитивно вплине на те, що на українському ринку з’являться вакцини, які визначать наші експерти. Доречи, в Україні досить потужна школа імунологів, інфекціоністів, які виберуть гідну вакцину для українців. І найголовніше, щоб це не була вакцина з показниками меншої ефективності, ніж інші препарати потужних виробників.  

Америка та багато інших країн обрали для вакцинації препарат виробництва світового лідера виробників ліків Phaizer. Чи може дозволити Україна собі цю вакцину?

Так, цю вакцину широко використовують у США та інших передових країнах. Але у зв’язку з тим, що вона має дуже специфічні умови зберігання, а значить логістики, доставки і доведення до кінцевого пацієнта.  Вакцина цього виробника має зберігатися при температурі -80 градусів і саме ця умова створює проблеми щодо її практичного застосування. Але я не вважаю ці перепони непереборними, - відповідного обладнання у світі є в достатній кількості. При певних державних гарантіях потужні дистриб’ютори зможуть швидко забезпечити логістику і зберігання такої вакцини. Але у світі є й інші розроблені та дозволені вакцини, що не вимагають закупівлю такого додаткового обладнання.

Маю надію, що МОЗ зможе зробити правильний вибір на користь вакцини, що дозволить українцям швидко здобути імунітет проти ковіду.

 

Всі ми пам’ятаємо непоодинокі скандали, пов’язані із закупками вакцин, які обходилися платникам податків у рази дорожчими за їх первинну вартість.  Як можна уникнути корупційну складову у процесі закупівлі вакцин?

Аби після таких екстрених закупок не було розслідувань НАБУ або Генеральної прокуратури, МОЗ має напряму укласти контракти з виробниками без посередників.

Чим менше у цій системі постачання буде посередників, тим процес закупівлі вакцини буде прозорішим, доступнішим та, найголовніше, дешевшим.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: вакцина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.