Донбас роблять зоною відчуження

08 лютого 2021, 15:45
Власник сторінки
Народный депутат Украины, глава профильного Комитета ВРУ
0
78
Донбас роблять зоною відчуження

15 лютого Держгеонадра вперше виставлять на аукціон дозвіл на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку Азовської ділянки з Азовським рудопроявом цирконію – рідкісноземельного зруденіння строком на 5 років. 

На об’єкті, який знаходиться в колишньому Нікольському районі, а нині в Маріупольському р-ні Донецької області, вже провели пошуково-розвідувальні роботи. Зазначу, що ця територія входить до мого округу №60, по якому двічі був обраний як народний депутат. 

Вважаю, що продаж дозволу на геологорозвідку - це шлях до видобування цирконію, що може призвести до екологічної катастрофи в регіоні. Серед незадоволених і місцеві жителі, які бояться, що видобуток цирконію може сприяти викиду супутніх радіоактивних матеріалів. У місті Нікольське вже відбулися масові мітинги. Люди проти видобутку цирконію, і їх можна зрозуміти. Адже майже 10 років тому на Азовську ділянку з корисними копалинами уже зазіхали місцеві бізнесмени. Тоді жителі населених пунктів, на території яких знаходиться родовище, втрутилися у ситуацію і не дозволили проводити там незаконні роботи. 

Звичайно, я, як народний депутат, надіслав депутатські запити до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Держгеонадр з вимогою відмінити торги та отримати висновки фахівців про безпеку місцевих жителів, інформацію, чи оцінювали наслідки таких торгів та наслідки п’ятирічної діяльності на ділянці.


Також будуть проведені широкі консультації з Комітетом екологічної політики та природокористування. Не дозволю, щоб труїли людей небезпечними викидами видобувної діяльності


Переконаний, та цілком підтримую людей, які проживають у Нікольській селищній ОТГ, що спеціальний дозвіл на користування надрами Азовської ділянки, який хочуть виставити на аукціон, може отримати «недобросовісний» користувач. І внаслідок п’ятирічної діяльності там забрудниться навколишнє середовище: атмосферне повітря й водний басейн, а також утворяться відходи виробництва. 

Специфіка регіону Приазов’я така, що значна частина населення живе у селах, а отже користуються власними криницями та споживають воду для харчування й інших потреб саме з колодязів. Тому їхнє занепокоєння цілком обгрунтоване. 

На жаль, в Україні на екологічні проблеми звертають увагу тільки в тому разі, коли ситуація виходить з-під контролю й доводиться ліквідовувати наслідки, а не запобігати виникненню. А враховуючи корупційну складову, то часто екологічні служби й відомства просто “закривають очі” на небезпечні видобувні підприємства, які за хабарі приховують неперероблені викиди у водойми та атмосферу. 

Тому люди, які проживають на території ділянки з рудопроявом цирконію, мають бути впевнені, що їм нічого не загрожує. Для довідки, токсикологічні властивості цирконієвих руд характеризуються можливим ураженням органів дихання - легень, розвитку пневмонії, сидерозу, фіброгенезу. А у працівників цирконієвих виробництв часто спостерігаються запаморочення, часті головні болі, риніти, фарингіти, виникати болі в області серця, а у крові зменшується кількість гемоглобіну. 

Зазначимо, що родовища цирконію на Донбасі геологи вважають чи не одним з найбільших у Європі. Його видобуток у промислових масштабах може принести мільйони доларів прибутку, однак, може загрожувати навколишній екосистемі, він радіоактивний та небезпечний. 


Не дозволимо перетворити Донбас на зону відчуження! 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.