Поїзд Василь Петрович: На відміну від ДФС, в БЕБ НЕ буде дізнавачів

11 червня 2021, 16:01
Власник сторінки
vasilpoizdukr@gmail.com
0
82
Поїзд Василь Петрович: На відміну від ДФС, в БЕБ НЕ буде дізнавачів

На даний час слідчі та оперативні підрозділи ДФС України отримали вказівку до кінця червня 2021 року підготувати справи, що знаходяться у їх провадженні, до передачі Бюро економічної безпеки України.

Таке рішення, з огляду на відсутність системних змін у кримінальному процесуальному законодавстві України є передчасним, вважає голова Департаменту організації протидії митним правопорушенням і міжнародної взаємодії ДФС України Василь Петрович Поїзд.

«Зміни до кримінального процесуального закону, які знаходяться на розгляді у Верховній Раді України, далекі від взірця системності і виваженості. На даний час на ДФС України покладені обов’язки з розслідування злочинів у сфері оподаткування, які будуть передані до БЕБ України. Різні частини однієї і тієї ж статті Кримінального кодексу передбачають різні за тяжкістю склади кримінальних правопорушень, частина яких не передбачає санкції у вигляді позбавлення волі. Такі кримінальні правопорушення відносяться до кримінальних проступків і розслідуються не слідчими, а дізнавачами. Як основний, так і альтернативний законопроекти щодо діяльності БЕБ не передбачають відповідні зміни в КПК України, позбавляючи службових осіб Бюро повноважень дізнавачів, що фактично нівелює їх майбутню діяльність по збиранню доказової бази. Тому ліквідація ДФС до початку роботи БЕБ є передчасною», - зазначив Василь Петрович Поїзд.

Він також нагадав, що злочини у сфері оподаткування розрізняються за тяжкістю в залежності від обсягу завданої шкоди, що обраховується на підставі актів податкових перевірок чи висновків економічних експертиз у кримінальному провадженні. Як буде працювати взаємодія інспекцій ДПС та органів БЕБ на разі залишається незрозумілим.

Після прийняття в січні 2021 року Закону України «Про Бюро економічної безпеки України», на створений орган покладено функції боротьби з економічними і податковими злочинами. Зараз відбувається процес ліквідації Державної фіскальної служби України, на даний момент включає слідчі і оперативні підрозділи (податкову міліцію).
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,реформа,налоговая,ГФС
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.