Київ та Нур-Султан налагоджують співпрацю в культурно-історичній сфері

09 листопада 2021, 18:33
Власник сторінки
0
4631
Київ та Нур-Султан налагоджують співпрацю в культурно-історичній сфері
Київ та Нур-Султан налагоджують співпрацю в культурно-історичній сфері

Наприкінці вересня – на початку жовтня 2021 року Україну відвідала делегація професійних істориків та архівних працівників з Казахстану.

Протягом 10 днів члени делегації побували у ряді архівних установ у Києві, Херсоні та Харкові. Експерти та фахівці з Казахстану мали змогу попрацювати у Центральному державному Архіві громадських об'єднань, Галузевому архіві Служби безпеки України, а також у кількох регіональних архівах. Вони відвідали фонди Історичного архіву України та Архіву кінофотофонодокументів.

Темних плям не має бути

Можна сказати, що основною метою візиту казахстанських істориків та архівістів було вивчення особових справ казахів свого часу засланих до України. Серед таких відзначені виявлені архіви по спецпереселенцях із Казахстану, які у 1920-30-х роках були насильно спрямовані на розвиток бавовни у Херсонську область.

Окремим напрямком пошуків є долі військовополонених з-поміж 106-ої Акмолінської кавалерійської дивізії, що потрапила в оточення німців під Харковом у 1942 році (так званий «Барвінківський котел»). Це включає вивчення партизанського руху в Україні та зняття темних плям в історії Туркестанського легіону.

Зв'язок українців з Казахстаном, між іншим, зав'язався кілька століть тому. В Україні завжди наголошують не лише на десятирічному засланні національного генія — Тараса Шевченка. Першими українцями в Казахстані були вислані учасники пригніченого у 1768 році повстання гайдамаків, відомого під назвою «Коліївщина». З другої половини 18 століття на території Казахстану вже масово їдуть переселенці з Таврійської, Катеринославської та Полтавської губерній. Ще активніше українці їдуть до Казахстану після Столипінської реформи. За переписом 1926 року, у Степовому краї мешкало вже 1 358 000 українців. Тема українців у Казахстані залишається відкритою для дослідження.

Український унікальний досвід із розсекречення архівів та введення в науковий обіг раніше закритих матеріалів, а також у реабілітації жертв політичних репресій, безперечно, став корисним для казахстанських фахівців.

Казахстанських істориків та архівістів завжди чекають у гості українські колеги, які готові надавати у їхнє повне розпорядження свої майданчики для проведення дослідницької роботи.

Дуже важливі результати вдалося отримати

Під час візиту делегації з Казахстану також обговорювалися питання розширення співробітництва між навчальними закладами двох країн, а також про те, що було укладено рамкові угоди між Харківським національним університетом ім. В. Каразіна та Семипалатинським державним університетом ім. Шакаріма, між Херсонським державним університетом та Євразійським національним університетом ім. Л. Гумільова.

У Херсонській, Харківській та Дніпропетровській областях члени делегації з Казахстану провели плідні та теплі зустрічі з вишівською громадськістю, науковцями, дослідниками та архівістами.

Важливою частиною візиту стала поїздка до міста Каменського. 4 жовтня члени делегації завітали до Вищого професійного училища, в якому навчався Перший Президент Казахстану, а також Дніпровський металургійний комбінат, де, можна сказати, отримав путівку в життя як професійний металург Нурсултан Назарбаєв.

Гості з Казахстану з великим інтересом ознайомилися з експозицією Музею історії міста Кам'янського, в якому особливу увагу приділили науковій концепції показу історичних подій сучасними засобами.

Подібне співробітництво стало можливим в більшості завдяки Надзвичайному та уповноваженому послу Республіки Казахстан в Україні Дархану Калєтаєву, який доклав чимало зусиль для розвитку двосторонніх зв'язків Києва та Нур-Султана. Сподіваємося на подальшу плідну та взаємодію.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: культура
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.