Як не потрапити в тенети деструктивної секти

10 грудня 2021, 11:02
Власник сторінки
Журналіст
0
40
Як не потрапити в тенети деструктивної секти

Будьте обережні

Ситуації в яких відбувається спроба до втягування в той чи інший псевдорелігійний культ (а так само – залучення до участі у психологічних чи інших тренінгах, що теж можуть завдати вам як цілком відчутної матеріальної, так і фізичної шкоди), в основному можна віднести до двох типів. Це вуличне залучення і залучення на роботі або за місцем навчання чи проживання.

Вуличне втягування

До вас звертається охайно dдягнена, ввічлива і доброзичлива людина, що присіла поряд з вами на лавку або прямує вам назустріч. До речі, ця ситуація може відбуватися не тільки на вулиці, але й на порозі вашої квартири. Нерідко вуличні вербувальники працюють «благовидною парою». Причому стиль спілкування з вами цих напарників буде дещо відрізнятися.

Вербувальник обов’язково запитає у вас дозволу поговорити з вами, і після пари фраз загального характеру може перейти до теми Бога, можливостей духовного розвитку чи мобілізації прихованих у людині сил. Для підвищення шансів на ваш відгук у початковому блоці інформації у нього часто також присутня тема несправедливості сучасного світу.

Вуличне залучення – це, можна сказати, найнижча щаблина системи «лову душ». Однак чомусь такий прийом можна порівняти з жебракуванням. Тільки у вас випрошують не гроші, а увагу, себто входження у стійкий вербальний контакт. Об’єкти вербування тут зазвичай випадкові, адже довго базікати на вулиці з незнайомцем на духовні теми є час хіба що тільки у пенсіонерів, безробітних або нероб.

Випадкове вуличне вербування можна назвати полюванням аутсайдерів з однієї системи на дезорієнтованих аутсайдерів з іншої системи. Вуличні вербувальники не дуже кваліфіковані, з низьким рівнем посвяти і, в більшості випадків, – з нульовим рівнем участі у прибутку. Вони справляють враження терплячих, що діють відповідно до інструкції «роботів спілкування».

 

Основні прийоми вуличного залучення

До речі, щоб якнайшвидше зайняти належну позицію і з меншими втратами витримати психологічний тиск вуличного вербувальника, поставте собі контрольне запитання: «А хотів би я бути схожим на нього і точно так же, як і він, цілими днями тинятися по вулицях в спробах завербувати перехожих?»..

Найефективніший інструмент вашої безпеки – це початкова твердість і принциповість займаної вами позиції.

Розпізнавання досить одноманітних прийомів вуличного вербувальника для людини, що має життєвий досвід – справа загалом нехитра. Ставтеся до незнайомця, що підійшов до вас для душевної розмови так само, як до представників торгових фірм, які рекламують перехожим на вулиці різний непотріб або низькоякісний уцінений товар під виглядом наймоднішого і «крутого». Сама розумна стратегія – швидко вийти з розмови. Ви завжди можете послатися на зайнятість, втому та інші причини. А ще краще взагалі не вступати у взаємодію з люб’язно-нав’язливими незнайомцями. Не варто брати на згадку про зустріч ані пропоновану літературу, ані – тим більше, називати незнайомцеві свою адресу чи залишати номер телефона.

Задумайтесь. Продовження буде…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.