Україна має створи фундамент для відшкодування збитків, завданих росіянами

19 травня 2023, 10:57
Власник сторінки
народний депутат України
0
118

Компенсацію за зруйноване житло повинні отримати усі без винятку українці, які постраждали внаслідок російської агресії. І не лише починаючи з 24 лютого 2022 року, а від перших бойових дій у 2014-ому.


Рівно один рік тому ми з колегами першими в Україні зареєстрували у Верховній Раді ключовий документ, який закладає основу для впровадження на державному рівні механізмів повного відшкодування збитків, завданих українцям збройною агресією росіян, починаючи з 2014 року.

Саме цей законопроєкт містить норму про відшкодування збитків коштом РФ. Так, це вочевидь тривалий і складний шлях, але іншого просто немає. І впевнена, що Росію таки змусять заплатити: сьогодні у Рейк’явіку 43 держави світу схвалили угоду про реєстр збитків від агресії РФ, що стане одним із перших юридично обов'язкових рішень для притягнення РФ до відповідальності та відшкодування завданих Україні збитків.

Приємно, що ми з колегами також дотичні до цього процесу, а наш документ відзначили експерти Коаліції організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих від збройної агресії проти України. Аналіз Дорожньої карти законопроєктів, що стосуються захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту, засвідчив актуальність наших ініціатив. Ми зокрема, пропонуємо, аби компенсацію за зруйноване житло отримали усі без винятку українці, які постраждали внаслідок російської агресії. І не лише починаючи з 24 лютого 2022 року, а від перших бойових дій у 2014-ому. 

Також вважаю, що компенсації повинні отримати не лише ті, хто залишився без даху над головою, але також втратив роботу, бізнес та засоби до існування. Тобто, не лише фізичні особи, але й підприємці, які з 2014 року втратили практично все. А також українці, які постраждали двічі – від 2014 року і до 2022 року, а також після повномасштабного вторгнення росіян.

Не дивно, що окремі норми запропонованого нами документу дублюють інші закони. Дивно, що його досі не винесли за розгляд, попри те, що він охоплює значно ширше коло наявних проблем. В той самий час інші законопроєкти подібного штибу – змістовно значно вужчі – вже розглянуті. Повільні темпи винесення документів на опрацювання в комітетах та сесійній залі – велика проблема. Ми втрачаємо безцінний час. Усе можна робити значно швидше.

Я вдячна кожному, хто взяв участь в обговоренні та розробці нашого законопроєкту, міському голові Олександрівська Луганської області Миколі Грекову, адвокатці та координаторці «Міжнародного руху за права потерпілих внаслідок агресії РФ» Наталії Целовальніченко, кожному учаснику Коаліції організацій, що опікуються захистом прав постраждалих від агресії та докладає усіх зусиль, аби покарати агресора та відновити справедливість ZMINA. Центр прав людини, Донбас SOS, Крим_ SOS, Право на захист, Восток SOS, Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» БФ “Stabilization Support Services”, Крымская правозащитная группа / Crimean Human Rights Group. Готова до подальшої співпраці.

Спільно із Урядом та Офісом Президента та іноземними партнерами ми здатні створити міцний фундамент для повного відшкодування збитків потерпілим, завданих збройною агресією окупанта.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.