Жителі Голосіївського району не можуть отримати гарантовані державою ліки

07 березня 2017, 15:58
Власник сторінки
0
63
Жителі Голосіївського району не можуть отримати гарантовані державою ліки
Фото з сайту www.tabletki.pp.ua

Зміна постачальника ліків за пільговими рецептами залишила багатьох хворих без лікарських засобів

Комунальні аптеки Голосіївського району столиці вичерпали ліміт коштів на забезпечення населення ліками за безоплатними рецептами. Ця ситуація була прогнозована ще на початку року: відміна розпорядження КМДА про забезпечення киян ліками через комунальну мережу аптек дозволила головним лікарям лікувальних закладів столиці розширити свої можливості у використанні коштів, які місто виділяє на охорону здоров'я населення. Результатом зміни постачальника ліків та залучення до відпуску ліків за пільговими рецептами комерційних аптек, які не мають механізму забезпечення ліками пільговиків, найдошкульніше вдарило по звичайних киянах — люди просто залишилися без життєво необхідних ліків.

Від того, що ця ситуація була прогнозованою, менш катастрофічною для населення Голосіївського району вона не стала. Коли чиновники від медицини головним пріоритетом для себе не ставлять здоров'я своїх пацієнтів, вони часто-густо позбавляють людей шансу на здорове і тривале життя. Адже не отримані вчасно ліки - це загроза перерви у лікуванні, що може зашкодити здоров'ю пацієнта, однак на разі існує загроза не лише здоров'ю, але й життю конкретної людини. Людини, яка не може отримати ліки, що продовжують її життя.

Житель Голосіївського району пан Віктор Л. звернувся зі скаргою на “гарячу лінію” Київської міської державної адміністрації щодо ненадання ліків за безоплатним рецептом аптекою КП “Фармація”, яка розташована на території ЦПМСД №1. Він як завжди прийшов з рецептом за своїми ліками від цукрового діабету, але аптека не змогла їх надати, оскільки відповідно до укладеної угоди з лікувальним закладом вже вичерпала всі можливості для відпуску ліків за пільговими рецептами. Чоловік звернувся до комерційної аптеки, з якою ЦПМСД №1 також була укладена угода на відпуск ліків, втім, виявилося, що у цій аптеці потрібного препарату немає. Не виявилося його і на складі цієї комерційної аптеки.

Мешканка Голосіївського району Людмила Р. поскаржилася, що за пільговим рецептом не змогла отримати ліки від цукрового діабету ІІ типу та від дисфункції щитовидної залози.

Ще одна жителька Голосіївського району Наталія Р. завжди вчасно отримувала в комунальній аптеці ліки за пільговим рецептом від серцево-судинного захворювання, цукрового діабету та неврологічного розладу. Однак внаслідок непродуманої політики головлікаря її лікувального закладу жінка не може отримати ці ліки в комунальній аптеці, а комерційна аптека, з якою лікувальним закладом також підписана угода, не передбачила потрібні препарати в необхідній кількості.

Подібна ситуація склалася у трьох комунальних аптеках Голосіївського району — ліки перестали видавати, оскільки вийшов термін дії угод з лікувальним закладом, які були підписані лише на перший квартал поточного року. Сьогодні неможливо передбачити, чи будуть ці угоди продовжені на наступний квартал, і як буде відбуватися забезпечення киян ліками надалі. Принцип головних лікарів “розділяй та владарюй” у даному випадку виглядає занадто цинічно. Невже люди, які мали допомагати підтримувати здоров'я своїм пацієнтам, цінують власні матеріальні інтереси більше, ніж чуже життя?

Тут варто зауважити, що мережа комунальних аптек має десятиліттями відпрацьований механізм забезпечення пацієнтів необхідними ліками — налагоджений до найменших дрібниць. Крім того, усвідомлюючи свою соціальну відповідальність, комунальні аптеки надавали ліки за безоплатними рецептами, навіть маючи дебіторську заборгованість з відшкодування їх вартості — адже угоди були підписані на рік, була впевненість у тому, що рано чи пізно місто цю заборгованість погасить.

Нині Україна переживає непростий період свого розвитку. Реформи — це завжди болісний процес, особливо реформа медицини. Навіть якщо зміни системи охорони здоров'я до кінця не відпрацьовані, вони потрібні, і з часом гострі моменти буде згладжено. Але поки що під егідою “покращення” деякі чиновники лікувальних закладів знаходять можливості для розподілу коштів у власних інтересах, нівелюючи інтереси пацієнтів. Адже комерційні аптеки на території лікувально-профілактичних закладів кінцевими бенефіціарами часто мають саме головних лікарів цих закладів. От і виходить, що поки одні ділять виділене фінансування так, щоб не обділити в першу чергу себе, інші не мають впевненості, що доживуть до наступного дня.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: діабет,Голосіївський район м.Київ,ліки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.