Щеплення від корупції. Про що має знати ваша дитина

05 липня 2018, 15:50
Власник сторінки
0
76

В інтерактивному музеї «Парк корупції» з’явилась дитяча програма лекторію, що містила лекцію «Школа юного детектива»

Детективи НАБУ Дарья Борисова та Микола Самойленко, які займаються розслідуванням корупційних схем «Укрзалізниці» пояснили юним слухачам, що таке корупційні схеми, чим займається детектив НАБУ та як необхідно викривати корупціонерів.

За словами детективів, корупція буває трьох видів — дрібна або побутова, середня або адміністративна та велика політична.

Дрібна побутова корупція — це невеликий хабар, але не тільки у грошовій формі. Наприклад, якщо на прийом до лікаря вишикувалась величезна черга, а у вас в кишені випадково виявилась зайва шоколадка — лікар може з задоволенням прийняти позачергово. Уже це є актом корупції. Інший приклад — актуальна ситуація із закордонними паспортами. Документ необхідно чекати три-чотири місяці. Проте, якщо у паспортній службі є знайома жіночка, яка наприклад полюбляє парфуми, то є можливість отримати закордонний паспорт набагато раніше. Дрібна побутова корупція дуже поширена і ми з стикаємось з нею кожного дня.

Вищий рівень, який також систематично проявляється у багатьох сфері життя, від освіти до медицини — середня, або адміністративна корупція. Це корупція на рівні підприємств і тут навряд чи вдасться вирішити все за шоколадку.

Останній щабель, який не оминув і Україну — велика політична корупція. На цьому рівні мова йде про найвищі державні посади та великі суми коштів (часто у іноземній валюті).

Безчесний директор. Корупційні схеми в школі

Щоб дітям було більш зрозуміло, детективи вели діалог у площині дрібної корупції. Найбільш зрозуміла тема, яка близька кожному з них – це школа, тому корупційні схеми та можливості для антикорупційного розслідування ілюстрували саме на прикладі цієї інституції та її умовного директора.

Детективи закликали дітей навчитись спостерігати та ацентувати увагу на деталях. Зокрема, якщо педагог отримує середню для України заробітню плату та приїздить до школи на мерседесі – це привід задуматись. Також діти дізналися про корупційну схему, яку можна реалізувати у шкільній їдальні. На продукти  виділяють державні кошти. Умовний директор має укласти договір із постачальником для того, щоб у заклад регулярно привозили їжу. Тут і виникає схема. Якщо, наприклад, дружина  підприємця володіє своєю компанією, яка займається продажем продуктів харчування, ніщо не завадить йому укласти з нею договір і робити закупки за низькою ціною. Ціни в їдальні тим часом підвищать, а різниця залишиться у кишенях корупціонера-директора.

Існує ще декілька способів незаконно збагатитись за рахунок дітей та їхніх батьків:

1) Оцінки. Особливо це стосується річних диктантів та підсумкових контрольних. Проблеми поганих оцінок вирішуються різними способами – від шоколадки до кількасот доларів.

2) Закупівля шкільного інвентарю. Численні  дотації «на вікна», «на парти», «на штори» — невід’ємна частина шкільного життя. Добре, якщо кошти використоввують  за призначеням, але часто вони просто осідають у когось в кишенях і нічого не змінюється.

3) Послуги. Якщо наш умовний директор або вчитель нав’язує послуги«саме цього фототографа/ведучого дитячого свята/аніматора» — велика ймовірність того, що він отримає за це відкат.

4) Шкільні гуртки. Тут два варіанти. Перший: дитина ходить у гурток, за який платить певну суму і отримує нормальні заслужені оцінки від вчителя, який веде цей гурток. Другий: дитина не ходить, не платить і «несподівано» з’їжджає на трійки.

Як викрити корупціонера. Топ-5 слідчих дій

Лектори розповіли дітям про комплекс необхідних слідчих дій для того, щоб вони зрозуміли, як працюють детективи НАБУ та як викрити нечистого на руку директора. Слідчі дії – це пошук певних фактів, доказів, того що людина живе нечесно. До них належать:

1) Допит. На цьому етапі необхідно отримати максимум інформації. Питання про заробітню плату, про транспортні засоби про інші сфери діяльності — найпопулярніші на допитах. Навіть якщо детектив уже володіє певною інформацією, він все одно поставить питання для того, щоб потім загнати корупціонера в кут своєю обізнаністю та притиснути до стінки фактами. Погрози на допитах заборонені. Якщо інформація здобута таким шляхом,  вона визнається незаконною та такою, що не може бути долучена до матеріалів справи.

2) Вилучення документів та користування базами даних. Цей метод застосовується для того, щоб знайти докази та отримати дані для подальших дій. Бази даних стають у нагоді, коли виникає необхідність дізнатись про майно, підприємницьку діяльність підозрюваного або його родичів. Один із  індикаторів життя, що невідповідає доходам – систематичні поїздки закордон. Їх можна відслідкувати за допомогою бази державної прикордонної служби. Там можна побачити коли, скільки разів і навіть з ким підозрюваний перетинав кордон.  Сфальсифікувати такі дані не можна.

3) Негласні або секретні слідчі дії. До них належать прослуховування, спостереження (для них необхідно отримати дозвіл суду), робота таємних агентів, навіть послуги хакерів. Фігуранти провадження не підозрюють про проведення таких заходів, що дає додатковий козир у руки детективам.

4) Обшук. Найбільш радикальна слідча дія, для якої необхідний спеціальний дозвіл — ордер. За словами детективів НАБУ, навіть цей документ не гарантує безперешкодного потрапляння у житло, а спротив під час обшуку – звичайна робоча справа.

5) Експертиза. Відбувається наприкінці розслідування і передбачає перевірку уже зібраних матеріалів. Експертизу проводять спеціалісти, які володіють спеціальними знаннями в певній галузі.

Після всіх слідчих дій детективи встановлюють склад злочину і рахують нанесені корупціонером збитки.

Детектив Микола Симоненко впевнений, що лише спільні зусилля та командна робота здатні породити майбутнє без корупції. «Забувайте, що таке корупція, борітесь з нею, поширюйте чесний та доброчесний спосіб життя серед своїх родичів та друзів», — закликає він.

«Чи можливо побороти корупцію в Україні?»  — найпопулярніше питання до детективів. Дарья Борисова впевнена — побороти корупцію можливо, але з цим впорається наступне покоління. «Наше з Миколою покоління зробить невелкиий крок уперед, але основний удар по корупції нанесуть вони, наші діти» — говорить лекторка.  Вона пояснює свою позицію: «Ми бачимо лише негативний приклад: керівники різних ланок лише грабують, крадуть… Діти бачитимуть уже наш, кращий, приклад, бо я і моє оточення уже думає по-іншому, ми більш перспективні та прогресивні».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: корупція,детектив,corruption in Ukraine,НАБУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.