Київська Академія мистецтв: як реалізувати безперервну мистецьку освіту

05 листопада 2019, 14:07
Власник сторінки
ректор МЗВО «Київська Академія мистецтв»
0
750

За усі роки, відколи в Україні йде мова про освітні реформи, мистецька освіта ніколи не була окремим предметом уваги на законодавчому рівні, будучи «вплетеною» в загальну систему освіти.

Cаме мистецька освіта має свою специфіку та унікальність, яку необхідно зберегти для майбутніх поколінь.

Однією з інституційних основ мистецької освіти в Україні є Київська Академія мистецтв (МЗВО «КАМ»), яка є унікальним закладом не лише в Україні, але і в світі, завдяки поступовій реалізації у стінах Академії концепції безперервної мистецької освіти, заснованої на передачі мистецької традиції «від вчителя до учня».

Для реалізації цієї концепції в Київській Академії мистецтв, починаючи з кінця 2018 року, було проведено ряд заходів, покликаних привести у відповідність роботу Академії до вимог законодавства у сфері мистецької освіти. Адже безперервна освіта – це зв’язок трьох ланок: школа-коледж-вища школа в одному мистецькому навчальному закладі. Тобто від першого року навчання – аж до бакалавра, магістра, а згодом і аспіранта, учні та студенти опановуватимуть майстерність свого вчителя-професора.

А тепер – про ситуацію, яка склалася у навчальному закладі до його реформування, яка є типовою для закладів перехідного періоду та про втілення концепції безперервної освіти в стінах КАМ з 2019 року.

Перший важливий крок – зміна назви закладу «Київська дитяча Академія мистецтв» (КДАМ) на Муніципальний заклад вищої освіти «Київська Академія мистецтв» відбулася  06 грудня 2018 року Рішенням Київради.

В 2006 році КДАМ отримала ліцензію на надання освітніх послуг, пов’язаних з отриманням вищої освіти на рівні кваліфікаційних вимог до «бакалавра» за напрямами підготовки: «сценічне мистецтво», «музичне мистецтво» та «образотворче мистецтво».

У назві «Київська дитяча Академія мистецтв» мав місце термін «дитяча», який не корелювався з повною вищою освітою та не давав можливості нострифікувати (підтверджувати і визнавати, зокрема, в іноземних державах) диплом бакалавра як ступінь повної вищої освіти.

Саме назва «Київська дитяча Академія мистецтв» була основною причиною відтоку випускників середньої ланки КДАМ в інші навчальні заклади для отримання повної вищої освіти у галузі мистецтв, у зв’язку з чим реалізація концепції безперервності освіти, яка є інноваційною основою цього закладу, була неможливою. Цей факт був підставою для перейменування Київської дитячої Академії мистецтв на Муніципальний заклад вищої освіти «Київська Академія мистецтв» Рішенням Київської міської ради від 06 грудня 2018 року.

Зміна назви Академії вже дала свої результати. За підсумками вступної кампанії, у 2019 році заповнено 100% ліцензійних бюджетних місць, на здобуття вищої освіти за освітнім рівнем «бакалавр». 

У структурі МЗВО «КАМ» діє невідокремлений структурний підрозділ – 

Київська дитяча Академія мистецтв ім. М.І. Чембержі, до складу якої входить Спеціалізована мистецька школа. Така структура дає можливість втілювати концепцію безперервної мистецької освіти (школа – коледж – вища школа). До цього часу КДАМ працювала за освітніми програмами середньої загальноосвітньої школи з поглибленим вивченням іноземних мов. З 1 вересня 2019 року Київська дитяча Академія мистецтв ім. М.І. Чембержі працює за освітніми навчальними програмами, розробленими для спеціалізованих мистецьких шкіл – шкіл-інтернатів. Ці освітні програми рецензовані  Національною Академією мистецтв України.

Другий важливий крок – зміна бюджетної програми фінансування. Всі попередні роки мистецькі предмети були платними. Батьки сплачували кошти у спеціальний фонд Академії, з якого виплачувалась зарплата викладачам за мистецькі предмети, які були додатковими до загального навчання.

з 01.01.2019 року відбулася зміна бюджетної програми фінансування. Відтепер Спеціалізована мистецька школа(школа-інтернат) Академії фінансується за бюджетним кодом “Надання загальної середньої освіти загальноосвітніми спеціалізованими школами-інтернатами з поглибленим вивченням окремих предметів і курсів для поглибленої підготовки дітей в галузі науки і мистецтв, фізичної культури і спорту, інших галузях, ліцеями з посиленою військовофізичною підготовкою”. А раніше школа фінансувалася як заклад загальної середньої освіти.

Вищий мистецький заклад фінансується тепер за кодом “Підготовка кадрів вищими навчальними закладами ІІІ-IV рівнів акредитації (університетами, академіями, інститутами)”, а не – “Підготовка кадрів вищими навчальними закладами І-ІІ рівнів акредитації (коледжами, технікумами, училищами)”, як це було раніше.

Для Академії це означає наявність усіх законних підстав для видачі дипломів про вищу освіту. 

Зараз діти одержують безкоштовне навчання з загальноосвітніх предметів і фахових предметів мистецьких напрямів – хореографічного, образотворчого, музичного та театрального мистецтв. Вперше за весь час діяльності у Академії з’явилася можливість законно оплачувати працю викладачів фахових дисциплін з муніципального бюджету та мати в штаті вихователів, які працюють з дітьми в другій половині дня. Це також відкриває нам можливості для залучення найкращих кадрів професорського рівня.

Разом з тим, додаткові освітні послуги, які не охоплюються державним (муніципальним) фінансуванням, надаються добровільно за окрему плату на підставі договору Академії з тими батьками, які бажають, щоб діти отримали додаткові практичні активності під час навчання.

Сюди належить, зокрема, проведення пленерів, виставок, концертів, майстер-класів, лекцій-практикумів тощо - винятково практичний компонент мистецької освіти. Раніше вони проводилися за гроші батьків, які збиралися готівкою або йшли на рахунки батьківських благодійних фондів. Ми зробили цей компонент прозорим і запропонували батькам укласти відповідні договори, де є чіткий перелік послуг і відповідальність за їх виконання.

Кошти за надання додаткових послуг надходять на спеціальний казначейський рахунок Академії і цільовим методом йдуть на оплату додаткових годин викладачів, закупівлю матеріалів, замовлення автобуса, оформлення робіт для виставки, безпосередню організацію та проведення виставок тощо.

Саме це нововведення викликало некоректне трактування запроваджених змін деякими батьками та рядом засобів масової інформації, які поспішили звинуватити керівництво Академії у введенні обов’язкової плати за навчання, в той час як мова йде про введення додаткової платної послуги, яка є добровільною.

Як і будь-які зміни, нововведення Академії, що докорінно трансформують звичні для багатьох умови навчання, які протягом майже 25 років перебували поза рамками повноцінної мистецької освіти та законодавчого поля, потребують часу на їх осмислення, більш ретельного огляду та розуміння.

Третій крок – зміна штатного розпису. Раніше в Академії фігурували такі посади як проректор-декан, проректор-декан-директор коледжу, які не відповідали Класифікатору професій.

На сьогодні штатний розпис Київської Академії мистецтв приведено у відповідність до Закону України «Про освіту», Закону України «Про вищу освіту» та Закону України «Про загальну середню освіту».

Актуальними залишаються питання отримання ліцензії на освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, збільшення ліцензійного обсягу на освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра та отримання ліцензії на рівень магістра.

В новому статусі Київська Академія мистецтв стає прикладом реалізації концепції безперервної мистецької освіти, яка задумувалась ще в далекому 1994 році, проте змогла реалізуватись лише сьогодні.


Як було до 2019 року

Як стало з 2019 року

Колективне звернення Вченої Ради та науково-педагогічних працівників МЗВО «Київська Академія мистецтв» до Київміськради

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: мистецтво
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.