Опозиція просить посад

01 квітня 2014, 18:16
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
48
Опозиція просить посад

Постмайданна влада потребує наявності сильної політичної опозиції. Її завданням повинна стати альтернативна позиція по нагальних питаннях, контроль за владою і конкурентні проекти розвитку країни.

Сьогодні про перехід в опозицію заявили дві парламентські фракції – ПР і КПУ, - які розуміють свою опозиційну діяльність, м’яко кажучи, дуже викривлено – повним саботуванням процесу голосування і роботи Верховної Ради в цілому.

Тим не менш, бездіяльність нинішньої опозиції і фактичне ігнорування суспільних проблем не заважає їй турбуватися про своє власне майбутнє. Три одіозні депутати-регіонали (В.Новинський, Є.Гєллєр, В.Писаренко) розробили законопроект «Про парламентську опозицію», який мав би визначати засади і гарантії здійснення опозиційної діяльності.

Насправді, законодавча ініціатива ПР – ніщо інше, ніж банальна спроба вибити у влади додаткові портфелі у комітетах ВР та окремих органах виконавчої влади. Проте, якщо повністю прочитати текст проекту закону, стає зрозуміло, що кадрові апетити у регіоналів та комуністів, як завжди, на висоті. Навіть після перемоги Майдану.

Отже, що планує отримати парламентська опозиція у разі ухвалення закону «Про опозицію»:

-          посаду першого заступника голови ВРУ;

-          посади голів 12 комітетів ВР, зокрема таких як бюджетний, регламентний, свободи слова, науки та освіти, охорони здоров’я, соціальної політики і ряду інших. По решті комітетів опозиція розраховує на посади перших заступників;

-          посаду Уповноваженого ВРУ з прав людини;

-          посади голови, заступника і секретаря Рахункової палати України;

-          посади 4 із 7 членів Ради НБУ за квотою парламенту;

-          посади 2 із 4 членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення;

-          посади двох членів Вищої Ради юстиції.

Крім цього, законопроектом передбачено забезпечення діяльності опозиційного (тіньового) уряду, голова якого матиме право брати участь у засіданнях Кабміну і можливість виступу не менше 15 хв.

Також документом вводиться поняття «День опозиції» у ВР, тобто один день протягом чергової сесії порядок денний визначається парламентською опозицією самостійно, без обговорення і голосування.

Наразі законопроект № 4494 знаходиться на розгляді у комітетах і поки не розглядався навіть у першому читанні. Та вже двічі під час Погоджувальної ради лідер фракції ПР Олександр Єфремов просив Турчинова звернути увагу на цей проект закону і поставити його на розгляд народних депутатів.

Перспективи ухвалення цього документу в найближчій перспективі викликають сумніви, адже це означатиме фактичний переділ комітетських посад у Верховній Раді і порушення існуючого балансу серед політичних сил.

В той же час, необхідність законодавчого врегулювання діяльності опозиції сприятиме її становленню і, як наслідок, якіснішому контролю дій влади. Але це слід робити уже після дострокових парламентських виборів, бо антидержавна позиція опозиційних фракцій чинного скликання Ради не обіцяє нічого хорошого від їхньої подальшої діяльності.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: законопроект,опозиція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.