Добровільна люстрація

06 травня 2014, 10:12
Власник сторінки
эксперт по вопросам противодействия коррупции
1
154

Добровільна люстрація - це соціально-політична форма визнання громадянами права займати державні посади відповідними кандидатами.

Головними умовами які поставив новій владі народ України -  є знищення корупції та проведення люстрації серед державних службовців. Для реалізації цих зобов’язань необхідно мати відповідну законодавчу базу. І якщо в питаннях корупції українське законодавство має відповідні нормативні документи, то в галузі питань пов’язаних з люстрацією -  «законодавчий вакуум».

Враховуючи нинішню ситуацію з проведенням виборчих компаній, прийняття в Верховній Раді України  люстраційних законів є достатньо сумнівним.

 Як відомо, з кожної ситуації є як мінімум два можливих виходи:

- перший - чекати поки Верховна рада прийме відповідні закони;  

- другий - як кажуть, проявити народну ініціативу «знизу».

Якщо буде реалізовано перший варіант, то питання «де ти був до 20 лютого 2014 року?», стане не менш популярним ніж в свій час питання – «де ти був до 19 серпня 1991 року?». Крім того напруга в суспільстві стане збільшуватись через невдоволення невиконанням обіцяного. Також це  вплине і на ефективність роботи держслужбовців, що знаходяться в очікуванні «революційної гільйотини».

 Але є і добра новина – другий варіант - це добровільна люстрація. І реалізація цієї народної ініціативи може значно спростити ситуацію, як в підготовці законодавчих актів, так і в суспільній позиції щодо виконання владою своїх обіцянок.

Що ж таке добровільна люстрація? Сьогодні вона вже практично розпочалась, але враховуючи неорганізованість та відсутність координації має не дуже зрозумілий та інколи привабливий вигляд. Користуючись відкритістю інформаційного простору, в першу чергу Інтернету, громадяни самі розпочали цей процес. Періодично в  електронних ЗМІ з’являється інформація як реакція на ті чи інші призначення, або реакція на заплановані кадрові зміни, з’явились незалежні інтернет-сайти на яких відбуваються розміщення або обговорення  інформації про держслужбовців та кандидатів на ті чи інші  державні посади. Аналізуючи  розміщену інформацію та її якість можна відмітити  відсутність системності, методики та інколи правдивості  розміщених матеріалів. З іншого боку періодично з’являються заяви держслужбовців різних категорій про готовність самостійно ініціювати свою люстрацію за принципом – «мені нема що ховати, а вислуховувати необґрунтовані звинувачення набридло».

Є пропозиція цю народну ініціативу очолити та спрямувати  в конструктивне русло. Все починається з визначення процедури. Люстраційний комітет України приймає перелік люстраційних умов для добровільної люстрації. Добровільна люстрація пропонується дежслужбовцям  першої, другої та третьої категорій.  Кандидат на добровільну люстрацію звертається з заявою до уповноваженого  органу, як варіант до Люстраційного комітету України. До заяви додається заповнена анкета згідно затвердженого  зразка. Також кандидат надає дозвіл на використання інформації з анкети для публічного ознайомлення та офіційно погоджується, що в разі прийняття люстраційним комітетом негативного рішення з його питання  готовий добровільно звільнитись із займаної посади, або не претендувати на відповідні посади. Після цього анкета розміщується на офіційному сайті уповноваженого органу. Протягом 30 днів (як варіант) відбувається ознайомлення громадськості з інформацією, що добровільно надав кандидат, опрацьовується та перевіряється інформація, що надходить під час обговорення. Слід зазначити, що така відкритість обговорення, в якій зможуть прийняти участь  всі громадяни України, повинна надати достатньо як об’єктивної так і суб’єктивної інформації. Якщо в процесі обговорення не виявлено порушень, що можуть бути не сумісними з люстраційними умовами, люстраційний комітет визнає, що кандидат пройшов добровільну люстрацію. В разі якщо буде виявлено порушення умов, комітет надає відмову на підтвердження проходження люстрації з офіційним розміщенням інформації на офіційному сайті.

Добровільна люстрація - це соціально-політична форма визнання  громадянами права займати державні посади відповідними кандидатами. Враховуючи досвід інших країн світу, питання юридичної форми люстрації в Україні буде мати достатньо тривалу дискусію.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: люстрация,Люстрація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.