Руслан Дейниченко: Тренд української журналістики такий – «міжнародка» нецікава

09 червня 2014, 22:07
Власник сторінки
0
126

Руслан Дейниченко працює журналістом понад 20 років. За цей час він вивчив міжнародну журналістику вздовж і впоперек. Отже, йому є що сказати.

Дейниченко – кореспондент «Голосу Америки» і виконавчий директор Могилянської школи журналістики. Розмова вийшла змістовною і цікавою.

Чим саме займається міжнародна журналістика? Наскільки це вузький фах?

Міжнародна журналістика – це, фактично, розповідати своїй аудиторії про ті події, які відбуваються не безпосередньо у тебе в країні, де ти живеш, а про життя в інших країнах. А вузький-не вузький – це звичайно ширша, скажемо так, і не така близька для твоєї аудиторії тема. Тому про неї розповідати з одного боку цікаво, а з іншого – складніше.

 

З чого потрібно почати людині, яка хоче стати міжнародним журналістом?

По-перше, це вивчення мов, для того, щоб зрозуміти, що відбувається в тій країні, про яку ти збираєшся розповідати. Якщо спілкуватися з людьми, з політиками, то без мов просто не обійтися.

 

На які міжнародні стандарти орієнтується міжнародна журналістика?

Не можна сказати, що є таке поняття як «міжнародна журналістика». В кожній країні, в кожному регіоні є якісь свої уявлення і поняття про міжнародну журналістику. Є надзвичайно різні, скажемо так, підходи. Не можна сказати, що є щось єдине, уніфіковане. Тому, звичайно, треба орієнтуватися і знати особливості в тих країнах і регіонах, про які збираєшся розповідати, які саме особливості їхньої журналістики. Є якісь універсальні цінності, звичайно, але в кожній країні ці цінності мають свої унікальні особливості.

 

Які, наприклад, цінності?

Розповідати чесні, збалансовані новини і бути незаангажованим. Але враховуючи різність культур, різність традицій, то в кожній країні можуть бути свої особливості – що саме є незаангажованістю, що саме є збалансованістю. Цінності залишаються сталими, але різниця в нюансах усе-таки існує.

 

Які тенденції в сучасній міжнародній журналістиці?

Головна тенденція така, що зменшується інтерес до міжнародних подій. Людей все більше й більше цікавлять події, які відбуваються безпосередньо біля них, поруч. Тому дуже багато міжнародних видань закривають свої корпункти і витрачають значно менше грошей на висвітлення якихось міжнародних подій. Тому що ті події, які відбуваються десь в якійсь країні, звичайно, краще може висвітлити якийсь місцевий журналіст, який краще орієнтується в такій ситуації, в тих подіях, які відбуваються в країні, який краще знає певні традиції. Тому, така-от тенденція, щоб саме заохочувати та залучати якихось місцевих журналістів, а не посилати, скажімо, журналістів американських, російських чи європейських. Тобто мають, звичайно, якісь свої корпункти, але використовують журналістів місцевих.

 

Розмовляв Фердинанд Оксамит

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.