Перезимуємо по-новому або чи буде тепло у киян

21 серпня 2014, 11:08
Власник сторінки
0
51

Ще досить довго ми можемо обговорювати та оцінювати діяльність минулої влади, яка фактично поставила на коліна нашу країну, та довела економіку до катастрофічного стану, одночасно давати оцінки роботі нового уряду та очікувати на люстрацію всіх гілок влади. Але зараз ми маємо іншу проблему – наближення опалювального сезону, до якого, як виявилось ми не готові.

Ще досить довго ми можемо обговорювати та оцінювати діяльність минулої влади, яка фактично поставила на коліна нашу країну, та довела економіку до катастрофічного стану, одночасно давати оцінки роботі нового уряду та очікувати на люстрацію всіх гілок влади. Але зараз ми маємо іншу проблему – наближення опалювального сезону, до якого, як виявилось ми не готові.
Готуй бойлер влітку. Сьогодні ця фраза для багатьох киян є дуже актуальною. Спитайте всіх тих, хто зараз бігає по супермаркетах побутової техніки та похапцем скуповує водонагрівачі та опалювальну техніку, чи могли вони собі уявити таке рік тому в центрі Європи в 21 столітті? 
"Звичайно, заяви про те, що гарячої води та опалення може і не бути взимку, пересічним громадян могли здатись вдалим маркетинговим ходом, для збільшення об’ємів продаж тих самих водонагрівачів, якби не одне але – з такою заявою до киян звернувся міська влада. Пояснюючи такий вимушений крок діями нашого північного сусіда, який обмежив постачання газу України", - вважає есперт з питань ЖКГ Олександр Смик. - Міська адміністрація не виключає того, що через дефіцит газу в квартирах киян температура буде на декілька градусів нижче, але це не критично, бо в будь-якому випадку, адміністрація міста докладе всіх зусиль для збереження тепла в оселях мешканців столиці. 
Крім того, для економії газу городянам почнуть обмежувати постачання гарячої воду, що в принципі вже і почали робити. Але знову ж таки, такі обмеження заплановані лише на літні місяці. 

Так на сьогодні ПАТ "Київенерго" відключило теплопостачання всіх споживачів у столиці. Про це в понеділок повідомляють ЗМІ з посиланням на прес-службу компанії. "На даний момент всі теплоджерела компанії відключені від газопостачання, зокрема, станом на 4 серпня від гарячого водопостачання відключені 8,82 тис. споживачів", – сказано в повідомленні.Компанія уточнила, що лише 16,26% споживачів відключені через ремонтні роботи, а решта 83,74% – через зупинку теплоджерел. 
Як відомо, в середині червня Росія припинила постачання газу в Україну. У зв'язку з цим уряд оголосив про перехід в режим жорсткої економії. 

Останнє мені відоме
з перших вуст. До мене, як до громадського діяча в приймальню постійно звертаються кияни з питанням, коли в квартирах з’явиться навіть не гаряча, а принаймні тепла вода. Бо, що таке гаряча вода багато хто з мешканців міста почав вже забувати. Через велику кількість подібних звернень, було прийнято рішення розібратись в ситуації, або просто зрозуміти які перспективи на майбутнє, - повідомив Олександр Петрович. - Для цього ми разом з представниками ініціативної групи мешканців міста відвідали ТЕЦ Шевченківського району, щоб дізнатись, коли з’явиться в квартирах тепло. Була досить жвава розмов з працівниками ТЕЦ, але, як і ми вони не могли сказати впевнено коли, нарешті, у киян буде тепла вода. Пояснення одне - Відключення гарячої води обумовлене рішенням Міністерства енергетики і вугільної промисловості обмежити поставки газу Києву з метою його економії. 
Мешканці Києва готові терпіти незручності, розуміючи критичність ситуації, але заклики влади до встановлення бойлерів та пічок на зразок «буржуйок», викликали занепокоєння та часткову паніку. В місті почали розкуповувати електроприлади та пічки. Варто розуміти одне, що міська електрична мережа фізично не витримає такого навантаження, коли крім звичних приладів, ми почнемо вмикати ще додаткові нагрівачі і світло просто зникне. Тобто місто отримає ще одну техногенну катастрофу, відповідні служби фізично не встигатимуть відновлювати електрику в домах. Крім того, міська мережа не розрахована на таку кількість споживачів електрики. Проблема з зношеності мережі та в хаотичній забудові районів міста. 

Скуповування електроприладів не вирішить проблеми, оскільки їх потужностей не вистачить для обігріву всієї будівлі. Тобто тепло нагрівачі не вирішать проблему а лише можуть стати причиною нових негараздів в місті зимою. Не забувайте те, що нерівномірне опалення квартири може призвести до захворювання, оскільки перепади сильні температур це шкідливо, особливо для дітей, що з нову приведе до нових епідемій та захворювань як дорослих так і дітей
.

За його словами, міська влада вже звернулась до Кабміну з проханням допомогти бюджету міста новими дотаціями, що уможливить початок опалювального сезону своєчасно. Будемо очікувати на результат, перші позитивні зрушення вже є 19 серпня «Київенерго» почало підключати до гарячої води медичні установи, які до 14 серпня були позбавлені послуги у зв'язку зі встановленням для компанії лімітів споживання газу. Отримання «Київенерго» додаткових лімітів газу стало можливим після звернення КМДА до уряду. Очікується, що до початку навчального року гарячою водою будуть забезпечені школи і дитсадки.
Але виникає питання до влади – де всі ті кошти, які кияни сплачували за тепло та спожитий газ, можливо варто запровадити прозору фінансову політику та залучити мешканців міста до обговорення витрат бюджету? Сьогодні кияни сплачують за гарячу воду, якої нема...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.