Шанс кардинально змінити медицину...

22 березня 2015, 13:31
Власник сторінки
народний депутат України
2
189
Шанс кардинально змінити медицину...
Засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.

Ми маємо першу серйозну перемогу – парламент підтримав Закон щодо передачі закупівель ліків міжнародним організаціям.

Процес  підготовки та прийняття Закону був достатньо непростим, оскільки спочатку було подано 8 різних законопроектів. Проте в ході перемовин, нам вдалось знайти компроміс. Народні депутати, представники громадських організацій, Міністерства охорони здоров’я підготували спільний законопроект під №2150.

Закупівля ліків через міжнародні організації – це шанс для українських пацієнтів отримати лікарські засоби за якість, безпеку, ефективність яких будуть відповідати ВООЗ, ЮНІСЕФ, це реальний механізм, який оптимізує отримання пацієнтами ліків та допоможе знищити корупцію в галузі. Цей закон дає низку можливосте та гарантій для українських пацієнтів.

По-перше, усі закупки будуть проводитись виключно через міжнародні спеціалізовані фонди, організації та механізми ООН (ВООЗ, ЮНІСЕФ).

По-друге, лікарські засоби будуть реєструватись за спрощеною процедурою, що суттєво скоротить час для отримання їх пацієнтами. Строк реєстрації складатиме близько двох тижнів.

По-третє. Ввезення медикаментів передбачено за спрощеною процедурою, для чого необхідний виключно сертифікат якості лікарського засобу від виробника. Ліцензія не потрібна тільки для тих компаній, які будуть уповноважені міжнародними організаціями на надання логістичних послуг для перевезення лікарських засобів, закуплених за цією процедурою.

По-четверте. Між Міністерством охорони здоров'я України та міжнародними організаціями будуть укладатись відповідні міжнародні договори про проведення закупівель.

І останнє на чому треба наголосити – норми Закону мають тимчасовий характер, до 31 березня 2019 року, і цей період має бути використаний для переформатування сфери охорони здоров’я в цілому.

Прийняття нового Закону про державну закупівлю лікарських засобів необхідне для того, щоб побудувати ефективну медичну систему в середині країні.

В той же час, щоби прийнятий Закон став дійсно благом для українських пацієнтів, необхідно прийняти Постанову КМУ, в якій прописати деталізацію всіх дій зі сторони Міністерства охорони здоров’я та інших органів державної влади.

Також дуже важливо створити межі преференцій для лікарських засобів і товарів медичного призначення, котрі поставляться в Україну виключно за державними програмами та за бюджетні кошти, що будуть закуплені ВООЗ, ЮНІСЕФ, організаціями системи ООН. Це є важливим фактором, що допоможе уникнути зловживань та не допустити в країну препарати, вакцини за якість, безпечність та ефективність яких організації системи ООН не відповідають.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: медицина,закон,Верховная Рада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.