Унікальний аміакопровід як безкоштовний бонус потенційному власникові ОПЗ

03 серпня 2015, 16:22
Власник сторінки
0
54
Унікальний аміакопровід як безкоштовний бонус потенційному власникові ОПЗ

Інвестор, який набуде у власність ОПЗ, цілком ймовірно, збільшить вартість послуг із транспортування аміаку та взагалі зможе диктувати державній трубопровідній компанії «Укрхімтрансаміак» умови, за яких він надаватиме свої послуги.

Якщо не буде інших умов, інвестор збільшить вартість послуг із транспортування аміаку, що, за умови наявності та виконання довгострокових контрактів на транзит аміаку територією України, перетворить державне підприємство транспорту на збиткового заручника. Тобто фактично інвестор купує не тільки сам ОПЗ, а й управління аміакопроводом, оскільки інших точок виходу цієї транспортної артерії просто не існує.

Дивно, що посадовці вже розрахували й очікувану суму від продажу заводу, навіть вказують на потенційних інвесторів, але, за їх же словами, абсолютно не сформували умови для приватизації. Хоча це питання принципове і не може обмежуватися лише типовими вимогами до збереження профілю ОПЗ, забезпечення соціального захисту та захисту екології. До ОПЗ примикає унікальна труба, яка входить до переліку стратегічних об’єктів і не підлягає приватизації. І щоб у майбутньому інвестор не отримав контроль над одним із найбільших транспортувальників аміаку, це має бути чітко прописано в умовах приватизації. Адже завод без трубопроводу існувати в будь-якому випадку не зможе.

Приватизація ОПЗ автоматично передбачатиме й передачу в умовне управління «Укрхімтрансаміаку», причому в першу чергу цей об’єкт приватизовується тому, що тільки він за ціною здатен наповнити державний бюджет на заплановану суму.

Нагадаємо, аміакопроводід є єдиним відносно недорогим способом транспортування виробленого на російських заводах аміаку до Одеського припортового заводу. Загальний обсяг коштів, які «Укрхімтрансаміак» отримує від транзиту аміаку, щорічно становить понад 800 млн грн. Реальна вартість підприємства, розрахована фахівцями ГО «Публічний аудит» методом капіталізації доходу, становить 2,4 млрд грн.  Одеський припортовий завод» за останні декілька років отримав від «Укрхімтрансаміаку» понад 214 млн грн за послуги з прийому, захолоджування, зберігання та відвантаження транзитного аміаку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.