Примусимо депутатів виконувати закони та працювати!

12 вересня 2015, 23:24
Власник сторінки
Співзасновник громадської спілки "За справжній парламент"
0
46

Электронная петиция Президенту Украины

Народні депутати України масово порушують закони, конституцію та присягу, вкрай несумлінно виконують свої обов’язки. Зокрема в порушення закону про статус народного депутата без поважних причин пропускають пленарні засідання Верховної Ради та голосування на цих засіданнях. Мають місце непоодинокі випадки неособистого голосування (а це є пряме порушення Конституції).

Нехтування законами самими законодавцями порушує основи демократії та соціальної справедливості, викликає зневагу громадськості як до законів, так і до вищого законодавчого органу країни.

Нехтування парламентарями своїми обов’язками ускладнює законотворчий процес та розвиток держави.

З метою усунення цих явищ та їх негативних наслідків для держави пропоную підтримати петицію:

http://korrespondent.net/url.hnd?url=https://petition.president.gov.ua/petition/6877

Ось її текст: 

ШЛЯХОМ ВСЕНАРОДНОГО РЕФЕРЕНДУМУ ВНЕСТИ ТАКІ ЗМІНИ ДО КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ:

1. Перелік підстав дострокового припинення повноважень народного депутата, викладених у статті 81  Конституції України, доповнити пунктами 8, 9,10 та 11 такого змісту:

8) голосування за іншого депутата на пленарному засіданні Верховної Ради. Про дострокове припинення повноважень народного депутата, який голосував за іншого народного депутата, оголошує Центральна виборча комісія на підставі протоколу пленарного засідання Верховної Ради, в якому зафіксоване таке порушення, в строк не більше як 10 днів після отримання такого протоколу;

9) самоусунення від виконання обов'язків депутата шляхом відмови від голосування або відсутності на пленарному засіданні Верховної Ради без поважних причин. Про дострокове припинення повноважень народного депутата у випадку його самоусунення від виконання обов’язків народного депутата оголошує Центральна виборча комісія на підставі протоколу пленарного засідання Верховної Ради, в якому зафіксоване таке порушення, в строк не більше як 10 днів після отримання такого протоколу;

10) відклику депутата виборцями. Народний депутат вважається відкликаним, якщо звернення, або електронна петиція до Президента України або до Верховної Ради України про відкликання народного депутата підтримане не менш ніж 25 000 громадянами України. Про припинення повноважень народного депутата, який вважається відкликаним, Центральна виборча комісія оголошує в строк не більше, як 10 днів після того, як отримано 25000 голосів громадян на підтримку відкликання народного депутата;

11) Набрання законної сили судового рішення, в якому зафіксоване порушення народним депутатом Конституції або будь-якого закону України. Про дострокове припинення повноважень народного депутата, який порушив закон, Центральна виборча комісія оголошує в строк не більше як 10 днів після набрання чинності відповідного судового рішення.

2. Доповнити статтю 84 Конституції України таким реченням: Народний депутат зобов'язаний бути присутнім та брати участь у голосуваннях на засіданнях Верховної Ради України.

 

ОЧІКУВАНІ НАСЛІДКИ

1.    Зміцнення демократичних основ держави.

2.    Повне викорінення такого явища, як неособисте голосування народних депутатів.

3.    Підвищення ефективності роботи Верховної Ради за рахунок зміцнення дисципліни народних депутатів.

4.    Відновлення соціальної справедливості, оскільки зараз усі громадяни окрім народних депутатів згідно із Кодексом України про працю можуть бути звільнені за прогул, в тому числі за відсутність на робочому місці протягом трьох годин без поважних причин. Також буде встановлено однакові вимоги до народних депутатів та Президента, який може бути і фактично вже був позбавлений повноважень за самоусунення від виконання своїх обов’язків протягом однієї доби.

5.    Очищення лав народних депутатів від тих, хто не вважає депутатську діяльність основною, зокрема бізнесменів та тих, хто пішов до Верховної Ради тільки для отримання недоторканості або додаткових можливостей у власних інтересах, оскільки необхідність сумлінного виконання обов’язків народного депутата ускладнить іншу діяльність.

6.    Підвищення сумлінності та відповідальності народних депутатів підчас обговорення питань та голосування оскільки унеможливить приховування власної позиції шляхом відмови від голосування або відсутності на пленарному засіданні.

7.    Відновлення одного з механізмів реального  народовладдя, відповідальності народних депутатів за свою діяльність перед громадянами завдяки впровадженню права виборців відкликати депутатів.

8.    Спонукання законодавців ретельно виконувати закони, бути взірцем законослухняності, виконувати присягу в якій присягають додержуватися Конституції та законів України, будь-які порушення законів мають бути несумісні з мандатом народного депутата.

9.    Зміцнення довіри громадян до законів та Верховної Ради України.

ЧОМУ САМЕ РЕФОЕРЕНДУМ

Тому що такі норми не вигідні більшості народних депутатів нинішнього складу Верховної Ради, і вони будуть усіма засобами опиратись подібним ініціативам. Крім того, прийняття конституційних норм щодо статусу народних депутатів доцільно затверджувати саме референдумом, що зробить неможливими їх зміни самими народними депутатами.

ЩОДО ПОРЯДКУ ОГОЛОШЕННЯ ДОСТРОКОВОГО ПРИПИНЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ НАРОДНОГО ДЕПУТАТА:

1.      Порядок дострокового припинення повноважень народного депутата має бути визначений Конституцією та затверджений на референдумі щоб унеможливити його зміну народними депутатами, які зацікавлені у збережені свого особливого статусу, та вплив депутатів на цей процес.

2.      Якщо передбачити законодавче врегулювання порядку дострокового припинення депутатських повноважень з запропонованих вище підстав, законодавці затвердять такий закон, який зробить цю процедуру такою, що унеможливить впровадження необхідної норми. Або зовсім не затвердять відповідний закон із тими ж наслідками.

3.      Оголошення  про дострокове припинення повноважень народного депутата,що відбувається на підставі юридичних фактів – це документальне оформлення, формальна операція, яка не потребує прийняття рішення і в принципі може бути покладена на будь-яку державну посадову особу. Однак саме  Центральна виборча комісія видає посвідчення народним депутатам, а тому буде логічно, якщо саме цей орган і буде ці мандати вилучати.

ПРО ОБОВЯЗКОВІСТЬ УЧАСТІ ДЕПУТАТІВ У ГОЛОСУВАННЯХ

1.      Відмова від участі у голосуванні – це самоусунення від виконання одного з головних депутатських обов’язків.

2.      Відмова від участі у голосуванні – це ущемлення конституційних прав громадян, яких депутат представляє у вищому законодавчому органі країни, обмеження права народу на владу. Згідно Конституції, влада в Україні належить народу. Владні функції в частині законодавства народ реалізує в тому числі шляхом делегування у вищий законодавчий орган своїх представників, які називаються народними депутатами України. Основна форма представлення інтересів виборців у парламенті - голосування за закони і постанови. Якщо депутат вважає, що закон відповідає інтересам народу, він голосує "за", в іншому випадку голосує "проти". А якщо депутат не голосує взагалі, він не виконує свою основну функцію, не представляє інтереси людей, які його делегували. І тим самим обмежує право на владу величезної кількості жителів країни (один депутат у нас припадає приблизно на 100 тисяч осіб).

3.      Нехтування депутатами своїм обов’язком голосувати нерідко призводить до неспроможності парламенту взагалі приймати рішення навіть при наявності необхідної кількості депутатів у сесійній залі. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.