Коли ти борешся з корупцією – вона починає боротись проти тебе

11 жовтня 2015, 22:52
Власник сторінки
0
1347
Коли ти борешся з корупцією – вона починає боротись проти тебе

Якщо вам хтось заважає чи не подобається – публічно повісьте на нього клеймо корупціонера (людожера, насильника, вбивці чи хоч диявола у плоті) і починайте “боротися”.

Саме це відбулося з Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця, чия адміністрація своєю рутинною антикорупційною діяльністю протягом останніх 1.5 років стала на заваді інтересам кількох десятків осіб, підприємств, організацій.

В той же час, публічність завжди була і лишається найкращим захистом для тих хто бореться за правду. Тому я взявся за написання циклу аналітичних статей, що проливають світло на останні події у столичному медуніверситеті, а також акумулюють у собі посилання на основні публічні джерела інформації які можуть допомогти у розумінні ситуації.

 

Хроніка основних подій:

-       Зима-весна 2014 року: процес боротьби колективу НМУ проти екс-ректора В.Ф. Москаленко (про це можна почитати тут і тут, та подивитись тут)

-       11 червня 2014 року: вибори нового ректора університету, на яких перемагає професор К.М. Амосова

-       7 липня 2014 року: екс-ректор В.Ф. Москаленко приходить до ректорату НМУ з рішенням печерського районного суду, щодо його поновлення на посаді. Студенти стають живим щитом між Москаленко, який з’явився в оточенні десяти охоронців, молодшого сина і кількох своїх прихильників та дверима ректорату, так і не допустивши його всередину.

-       7 липня – 22 жовтня 2014: відбуваються юридичний та громадський процеси боротьби проти повернення В.Ф. Москаленка на посаду ректора. 30 липня апеляційний суд міста Києва скасовує рішення про його поновлення, а 22 жовтня Вищий спеціалізований суд України відхилив касаційну скаргу В.Ф. Москаленка, закріпивши за рішенням апеляційного суду статус остаточного.

-       22 жовтня 2014 – 5 жовтня 2015: університет працює в штатному режимі, здійснюючи роботу по усуненню недоліків роботи старої адміністрації. Зусилля зосереджені на трьох сферах: якість навчання, боротьба з корупцією, гідні побутові умови навчання та роботи.

-       6 жовтня: до університету надходить звістка про здійснення комплексної перевірки НМУ. Комісія прибуває до ректорату по обіді, доставивши наказ, підписаний 5 жовтня міністром Квіташвілі. Адміністрація університету сприяє проведенню перевірки, надавши членам комісії окреме приміщення та доступ до необхідних документів.

-       7 жовтня: до ректорату надходить новий наказ, підписаний 6 жовтня, про відсторонення ректора задля забезпечення проведення прозорої перевірки, а також призначення в якості в.о. – академіка В.І. Цимбалюка.

-       8 жовтня, 9.30: прес-конференція в агентстві “Інтерфакс” за участю ректора К.М. Амосової та адвоката В.А. Гвоздія, які озвучили, що МОЗ України та перевірку використовують як формальний привід для “рейдерського захоплення” університету та усунення незручного для корупціонерів ректора. Валентин Гвоздій назвав декого з осіб, кому це може бути вигідно, а також погрішності у наказах МОЗ, що можуть призвести до зловживань.

-       8 жовтня, 14.00: відбувається зустріч ректора Амосової та проректорів з міністром Квіташвілі. На зустрічі обговорюються питання усунення правових недоліків наказів МОЗ, що можуть привести до зловживань, зокрема невизначеності терміну відсторонення, особи заступника голови комісії – О.С. Павленко, що має відкритий конфлікт інтересів з НМУ, особи в.о. – академіка Цимбалюка, котрий в 2014 році на виборах ректора був опонентом ректора Амосової. Міністр зазначає, що до цього жодного разу не спілкувався з Цимбалюком та не знав про наявність обєктивного конфлікту інтересів, також приймає зауваження та обіцяє зробити поправки до наказів (попри всю мою повагу до цих людей, конфлікт інтересів – вперта річ і її треба брати до уваги).

-       9 жовтня: на засіданні Верховної Ради України відбувається розгляд питання проведення перевірки Національного медичного університету. Міністра розкритикували за порушення принципів університетської автономії та підписання наказу з грубими порушеннями та наявними конфліктами інтересів. Міністр обіцяє виправити ситуацію.

-       9 жовтня: близько 17-ї години до НМУ надходять 2 накази, що вносять поправку до наказу про перевірку та наказу про відсторонення. Термін відсторонення ректора, згідно нього триває до 16 жовтня, Олександру Павленко виключають зі складу комісії.

Оновлено:

- 12 жовтня прес-служба НАМН України повідомляє, що Академік Цимбалюк не збираєтсья виконувати обов'язки ректора НМУ.

Майже всі листи та звернення, які є формальною підставою для перевірки, написані тими, чиї інтереси були порушені адміністрацією Національного медичного університету в ході боротьби за законність. 

А саме:

1.    Віталія Федоровича Москаленко, екс-міністра охорони здоров’я, близького друга родини Леоніда Кучми, ректора НМУ в період з 2003 по 2014 рік. Наразі він з ганьбою звільнений з посади ректора, а правоохоронними органами здійснюється розслідування його злочинів. Одна справа вже передана на розгляд до суду, в іншій він незабаром стане підозрюваним.

2.    Власників близько 40 гаражів, що були незаконно розташовані на території студентського містечка НМУ.

3.    Найбільшого у Києві бюро ритуальних послуг – “Петра Великого”. У НМУ було 5 правових підстав для розірвання договору оренди з цією фірмою, а також необхідність звільнення площ університету для проведення ремонту та забезпечення адекватного навчального процесу, що й було успішно зроблено.

4.    Однієї з аптек крупної аптечної мережі “Інтелекс”, розташованої у “козирному” місці на вулиці Пушкінській, у приміщенні фармацевтичного корпусу університету. Аптека здійснює оренду з грубими порушеннями закону, в той час коли там можна було б обладнати приміщення для потреб студентів . Замість сприяти університету у захисті майнових інтересів держави (адже приміщення НМУ є державною власністю), МОЗ України усіляко перешкоджає розірванню оренди з аптекою.

5.    Керівництва піцерії “Гранд”, що займає значну площу у гуртожитку №7, розташованому на Чоколівському бульварі, у безпосередній близькості від радіоринку, працівники якого, а не студенти НМУ, складають основний контингент клієнтів закладу харчування, та з якою НМУ було розірвано орендні відносини. Втім на поміч “Гранду” прийшла перший заступник Квіташвілі – Олександра Павленко, про що йтиметься нижче.

6.    Кількох десятків різноманітних орендарів, що не змогли або не захотіли працювати в НМУ згідно законодавства та вимушені були згорнути свій бізнес.

7.    Трьох десятків співробітників, що протягом останніх 1.5 років втратили свої робочі місця в університеті, оскільки відносилися до категорії злісних хабарників або були задіяні у корупційних схемах при попередньому ректорі, регулярно ходять на допити , що проводяться слідчими органами, і в ході розслідування можуть бути притягнуті до відповідальності.

8.    Співробітника МОЗ України – Марії Сатановської, що незаконно та безкоштовно проживала в одному з гуртожитків НМУ протягом 2-х років та заборгувала університету більше 28 тисяч гривень. З її власних слів, вона проживала там “з дозволу ректора Москаленко”.

9.    Керівництва будівельної компанії, що вступило у змову з Москаленком заради заволодіння державними коштами, та якому нещодавно було оголошено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення. 

10. Особисто першого заступника міністра Квіташвілі, Олександри Павленко, з приводу незаконного рішення якої НМУ подав до суду на МОЗ України, маючи на меті відстояти свої права на університетську автономію та прийняття управлінських рішень. НМУ скористався своїм правом розриву орендних відносин із піцерією, розглянувши питання на конференції трудового колективу. Адже послугами ціцерії яка займає значну площу в гуртожитку (більше 250 м2) більшою мірою користуються не студенти, а працівники радіоринку та підозрілі особи з його околиць. Рішення КТК НМУ мало на меті обмежити доступ сторонніх осіб на територію гуртожитку, раціонально використати приміщення для забезпечення харчуванням саме студентів, а вивільнені площі обладнати для інших потреб мешканців гуртожитку. 
До МОЗ України, в установленому порядку, направляється звернення, МОЗ в свою чергу, 21 січня 2015 року направляє звернення про розірвання оренди до фонду держмайна України, але вже в липні, після закінчення строку дії договору оренди з ТОВ «Гранд», пані Павленко одноосібно надає піцерії дозвіл на його продовження.
Адміністрація НМУ не збирається “прогинатись” і, вперше в історії незалежної України, подає позов на свого власника – МОЗ України, стосовно незаконних дій О.С. Павленко.

 

Наївно було сподіватись, що півтора роки антикорупційної роботи адміністрації Національного медичного університету могли минути без наслідків. Протидія з боку ретроградів, правопорушників та корупціонерів, що наростала увесь цей час, досягнула критичного показника.

 Я хотів би розцінювати призначення комісії, як звичайну перевірку, якби не сукупність обставин (невизначеність терміну відсторонення ректора, конфлікти інтересів, те, що “найсвіжіший” документ серед тих які зазначені формальною підставою для перевірки, має чотиримісячну давність, плюс нещодавня активізація розслідування по справам Москаленко та усі обставини викладені вище), що змушує сприймати її лише як інструмент для досягнення зовсім інших цілей.

Хронологія подій в цій статті буде оновлюватись з плином часу.

В наступних публікаціях я розповім про основні претензії до роботи НМУ з якими виступають кишенькові “братчики”, намагаючись створити симулякр подій зими-весни 2014 року, та продемонструю наскільки сміхотворними та безпідставними вони є насправді.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,медицина,образование,наука,университет,Верховная Рада,МОЗ,борьба с коррупцией
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.