ЗАКОНОПРОЕКТ № 4366: ПОШУК ШЛЯХІВ ПОСИЛЕННЯ ФІНАНСОВОЇ САМОСТІЙНОСТІ РЕГІОНІВ

11 квітня 2016, 09:08
Власник сторінки
ведущий экономист
1
41

1 квітня 2016 року було зареєстровано Проект Закону України № 4366.

     На даний час в умовах фінансової кризи в Україні, місцеві бюджети відчувають суттєву нестачу коштів на виконання своїх функцій. Фінансовою основою життєдіяльності територій є місцеві бюджети, які основною мірою формуються за рахунок податків. Перед урядом України постає питання щодо посилення податкового потенціалу місцевих бюджетів. Це змушує народних депутатів приймати рішення щодо пошуку шляхів у цьому напрямку. Одним з бюджетоформуючих податків є податок з доходів фізичних осіб.  
     1 квітня 2016 року народними депутатами Верховної Ради України було зроблено чергова спроба у пошуках шляхів для посилення фінансової самостійності місцевих громад. Так було зареєстровано Проект Закону України «Про внесення змін до статті 64 Бюджетного кодексу України (щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб до відповідного місцевого бюджету за податковою адресою платника податків-фізичної особи)» (№ 4366 від 01.04.2016 р.), який розроблено з метою забезпечення справедливого спрямування податку на доходи фізичних осіб надавачам послуг, відповідним бюджетам територіальних громад та збалансування дохідної та видаткової частини бюджету.
      Основною ідеєю цього законопроекту є те, що податок на доходи фізичних осіб є платою фізичної особи за послуги, які надаються їй територіальною громадою, на території якої така фізична особа має податкову адресу. Таким чином, справедливо спрямовувати податок на доходи фізичних осіб за бажанням платника податку за місцем його проживання, а не як передбачено діючим Бюджетним кодексом за адресою працедавця, який нараховує та виплачує оподатковуваний дохід таким працівникам. Внаслідок такого розподілу місцеві бюджети населених пунктів, в яких проживають (зареєстровані) такі працівники, недоотримують відповідних надходжень від податку на доходи фізичних осіб, що значно обмежує фінансові можливості таких територіальних громад у вирішенні важливих питань їх соціально- економічного та культурного розвитку.
     Цим законопроектом запропоновано внести зміни до статті 64 Бюджетного кодексу України щодо надання права фізичній особі звернутися з заявою до свого податкового агента про спрямовування податку на доходи фізичних осіб за його податковою адресою, тобто за місцем проживання. 
     Отже, можна розраховувати, що при прийнятті цього законопроекту, місцеві бюджети населених пунктів, до яких будуть сплачувати податок на доходи фізичних осіб за бажанням платника податку за місцем його проживання, а не як передбачено діючим Бюджетним кодексом за адресою працедавця, будуть мати можливість виконувати повною мірою свої функції, та регіони отримають більш розширену фінансову автономію.
 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: налоги на доходы,налоговая реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.