Хартія Майбутнього: чому українцям не “світять” високі зарплати від Гройсмана

17 серпня 2016, 16:34
Власник сторінки
Ініціатор суспільної платформи "Хартія майбутнього"
0
221

Чому українцям не “світять” високі заробітні плати від Гройсмана

У серпні черговий український Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що з початку 2016 року середня зарплата українців збільшилась на 975 грн до 5337 грн у червні, порівняно з 4362 грн у січні. Що звісно вважає власним великим досягненням. Проте як завжди наївним українцям не варто радіти з подібних заяв, поглянемо на деталі.

У грудні 2015 року, тобто місяцем раніше заявленої Гройсманом точки відліку – середня заробітна плата в Україні становила 5230 грн, тобто номінальне збільшення зарплат від минулого року склало не заявлену тисячу, а лише сотню гривень. Що ж до реальних зарплат, тобто враховуючи інфляцію з грудня 2015 до червня 2016 (4,8%)  - українці не лише не розбагатіли, а зубожіли на 150 гривень порівняно з груднем минулого року.

Навіть статистика однієї з найбільших українських бірж праці work.ua наглядно підтверждує ефімерність заяви уряду. І показує зубожіння працівників на 100 грн порівняно з груднем 2015 року (з урахуванням інфляції).

Але найгірше навіть не це, а те, що заявлений середній рівень зарплат є лише «середньою температурою пацієнтів по лікарні». Реально ж більшість населення незмінно перебуває за межею бідності.

Це наглядно ілюструється підрахунком так званої «медіанної зарплати», тобто грошової суми, менше якої отримує в місяць половина громадян і, так званої «моди» - тобто розміру найбільш розповсюдженої зарплати. Про ці показники, що рахуються разом із «середньою зарплатою» на одних і тих самих даних Уряд ніколи не звітує, хоча саме вони більш точно ілюструють рівень доходів більшості громадян.



Отже відповідно до цих показників зарплата більшості українців менше на 25-40% від так званої “середньої” і складає відповідно 4000-3200 грн на місяць. Тобто за поточним курсом – 160-130 долларів США – на рівні Гондурасу.

Днями прем’єр вирішив піти далі вище згаданого “покращення” і на засіданні Уряду заявив, що робота і оплата праці громадян недооцінена і, що Кабмін розробить непопулістський механізм її підвищення, що відповідає можливостям економіки. Раніше, у травні, на презентації плану дій Кабінету міністрів Володимир Гройсман висловив упевненість, що середня зарплата в Україні може бути на рівні 1 тисячі євро.

Все б добре але нагадаємо, прем’єру прописну економічну істину – рівень середньої річної зарплати у будь-якій країні світу зазвичай майже дорінює рівню ВВП на душу населення ціє країни.

ВВП України у 2015 році за даними МВФ склав близько 2100 доларів США. Виходячи з цього, за будь-якої детінізації, боротьби з корупцією та інших хитрощів справедливого перерозподілу благ, без зростання національної економіки середній українець в жодному разі не зможе отримувати більше 4500 гривень на місяць.

Українська економіка технологічно відстала а її структура сировинна, саме через це продуктивність праці українців одна із найнижчих в світі. Українці працюють багато за кількістю робочих годин, проте виробляють примітивні, “дешеві” товари та ще й у малих обсягах. Справедливість у капіталістичному світі полягає не в винагороді за кількість робочих годин а в обміні результатами праці, яких у нас немає.

Єдина можливість уряду підвищити рівень життя населення це форсувати інтенсивний шлях економічного зростання – стимулювання модернізації виробництва в усіх галузях, залучення інвестицій у не сировинні високотехнологічні сектори економіки, сприяння експорту українських товарів, та створення умов для підвищення кваліфікації працівників.

Усі інші так звані “рішення” – це популізм і фальшиве підлабузництво перед зубожілими громадянами, які через незнання та відчай ведуться на прості але хибні пояснення своєї бідності.

Замість того щоб нескінченно бубоніти про розкрадання мізерного бюджету, епічні офшори, ефімерні національні багатства і демонічних жадібних багатіїв, прийшла пора вимагати повного демонтажу старої інституційної системи, що відкриє шлях до побудови високопродуктивного а значить ситого майбутнього.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.