Політичний фандрейзинг в Україні

04 січня 2017, 20:30
Власник сторінки
лідер НЕО Лідери,фандрейзер,активіст, культуролог, єгиптолог, теолог.
0
185
Політичний фандрейзинг в Україні

Наразі існує багато міфів стосовно фандрейзингу, тому давайте трошки розберемось у цьому ефективному методі, який допоміг Обамі зібрати на свою передвиборчу кампанію рекордну за всю історію США суму.

Сьогодні політичний фандрейзинг, як явище в Україні мало відоме, та майже відсутнє. Саме тому ми -"TiiOlga Agence" -Fundraising for Life вирішили корото описати один з наших напрямків діяльності - політичний фадрейзинг.

 Ця тема є надзвичайно корисною і популярною у світі, але ми покажемо ефективність цього процесу на прикладі компанії Барака Обами. Вважаємо, що політичний фандрейзинг має велике майбутнє в Україні і сподіваємося,що до нього вдадуться більшість нових партій і їх лідери,у яких немає негативного і грязного політичного шлейфу.

Фандрейзинг має ряд унікальних переваг для нової політичної сили, яка немає коштів для фінансування компанії.

Для початку давайте розшифруємо, що ж таке фадрейзинг і в чому його унікальність.

 Фандре́йзинг (англ. Fundraising) — процес залучення грошових коштів та інших ресурсів (людських, матеріальних, інформаційних тощо), які організація не може забезпечити самостійно, та які є необхідними для реалізації певного проекту або своєї діяльності в цілому.

Наразі існує багато міфів стосовно фандрейзингу, тому давайте трошки розберемось у цьому ефективному методі, який допоміг Обамі зібрати на свою передвиборчу кампанію рекордну за всю історію США суму – понад $700 млн., з них півмільярда надійшли від прихильників в онлайні.

Отже у першій частині коротко відповім на 4 головні забобони про фандрейзинг.

Певно почну з міфів, якими оповитий сам процес фандрейзингу. Багато людей з цілово світу майже однаково сприймають це явище ( за дослідженнями NDI ).

 Перша і головна помилка вважати фандрейзинг милостинею, або аферизмом.

По -друге не варто вважати, що лише багаті люди і зірки можуть пожертвувати кошти.

 По -трете не варто думати, що якщо людина пожертвувала один раз, то вже більше вона не дасть гроші і не варто до неї звертатися.

 По -четверте не варто думати, що збирати маленькі суми легше ніж великі.

 Перше - правильно зформований фандрейзинг є основним прозорим і чесним джерелом надходження коштів, яке запобігає у подальшому корупції у владі, бо усі надходження чітко фіксуються на сайті кандидата з призвіщами реальних осіб, які переказали, ту чи іншу суму. Також фандрейзинг допомагає залучати кращі людські ресурси на безкоштовній, або бартерній основі. Фандрейзинг зводит на нівець явище купівлі чесного кандидата, який змушений приймати участь у всіх фарсах і виконувати чіткі вказівки благодійника, звісно про шантаж, кумівство, менталітет тут мова не йде.

Друге- до багатих людей звертаються в десятки разів частіше по допомогу, ніж до звичайних людей, тому цілком реально, що багата людина вам відмовить, адже до звертаються частіше, а ресурси у них також  також не безкінечні.

Третє -людина, яка пожертвувала хоча б один раз і не була обманутою і бачить результати свого вкладу, охочіше допоможе вам ще раз. Згідно досліджень, люди охочіше переказують вам 5 раз по 5 гривень, ніж один раз 50 гривень. Саме завдяки фандрейзинговим зборам коштів онлайн, Обама не лише отримував фінансування, але й на пряму контактував з своїм виборцем, що у останього й викликало відчуття участі у процесі вибору і доводило те, що основною владою у державі є народ. Люди з усіх штатів, які були різними за соціальними показниками, віком ,освітою, релігійними переконаннями, тощо долучалися до процесу творення історії. Перестало існувати явище “ми нація”, а в 2008 народилося “ми президент”. Кожен з них міг долучитись до процесу творення президента, і згодом відчувати, що президент – це частково кожен американець.

 Четверте - для збирання коштів потрібен найцінніший ресурс у житті -час. Обама використав потужний фандрейзингово -людський ресурс, це у свою чергу призвело до чисельної кількості волонтерів з усіх штатів. Офіційному штабові допомагало понад 1 млн волонтерів, які виконували найрізноманітніші функції від банальної гарячої лінії і електронної розсилки, до організації фандрейзингових вечірок зі збору коштів, та пошуку і залучення нових спеціалістів, коштів, речей, які з кожним днем нарощували велику кількість живих контактів, запустився сніжний ком,який з кожним днем колосально зростав і втримати його було неможливо. Кожен відчував свій вклад у майбутнє свої родин, дітей і батьків. Так після закінчення передвиборчої компанії у штабі була колосальна база виборців понад 10 млн. електронних адрес, на які розсилалися короткі звернення Обами з проханням підтримати компанію переказавши 5 долірів, закінчуючи 4 млн телефонних номерів, на які щодня приходили нові повідомлення про необхідні ресурси, зустрічі і інші новини. Звісно усі штаби ставили високу мету зі збору коштів, бо у випадку з малими коштами, ти витрачаєш однаковий ресурс , як і при зборі великих сум, але в кінці отримуєш набагато меньше ніж очікував і це в певному сенсі дуже обламує крила і знижує мотивацію для подальшого пошуку. Саме тому вкладали багато, щоб отримате ще більше. Впевнена,що цей унікальний феномен знайде підтримку і внашому суспільстві і згодом ми отримаємо нову генерацію політиків, яка буде дійсно служити народу і Україні.

TiiOlga®

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.