Хто хазяйнує на Тетіївщині: землевласник-"регіонал"

15 лютого 2017, 21:20
Власник сторінки
Член ГО "ПОСТУП", активіст, журналіст
0
146

Продовжуючи цикл матеріалів про те, кому насправді належать райони Київської області, в другому матеріалі, «Моя Київщина» вирішила розповісти про Тетіївський район.

В цьому регіоні хазяйнує великий латифундист, доларовий мільйонер, бізнесмен та особа, яка дуже любить публічність, екс-«регіонал» – Руслан Голуб
Виходець з Кіровоградщини, агро-бізнесмен Руслан Голуб почав займатися сільським господарством на Тетіївщині з 1998 року, і наразі його називають найбільшим бізнесменом в районі. До того ж,  він є власником чималих латифундій у Вінницькій та Одеській областях. Та чи все так гладко у головного «хазяїна» Тетіївського району, як здається на перший погляд?
Руслан Голуб є власником потужної аграрної групи «ТАК-Агро», яка займається вирощуванням зернових та олійних культур, а також тваринництвом. У Тетіївському районі ця компанія де-факто є монополістом на ринку сільського господарства. Решта фермерів не йдуть з ним у ніякі порівняння. До того ж ті гравці на аграрному ринку Тетіївщини, які піднімають голову, зустрічаються з абсолютно неконкурентними методами, і знову лягають на дно.
Цікаво, що Голуб не приховує свого статусу магната, й любить виставляти на загал свої багатства. За чутками, Руслан Голуб має нерухомість в Іспанії, де він постійно й проживає, з’являючись в Тетієві наїздами. При цьому він дуже вже полюбляє публічність, і навіть організував в селі Степовому Тетіївського району фестиваль під назвою «Битва Титанів», на якому відбувається виставка-демонстрація сільськогосподарської техніки в польових умовах. Під час проведення фестивалю Голуб активно позує перед телекамерами та журналістами, не пропускаючи жодної нагоди зайвий раз попіаритися. Утім, на запитання журналістів, як він заробив свій перший мільйон, пан бізнесмен-політик ухиляється від відповіді.
Власне, окрім бізнесу Руслан Голуб активно займається політикою. Але тут успіхи не такі визначні. За часів Януковича, у 2013 році, він зайняв пост голови Тетіївської районної державної адміністрації. Це притому, що раніше він був помічником народного депутата України від БЮТ Бориса Шиянова.
Також він встиг побувати депутатом Київської обласної ради шостого скликання (з 2010 до 2015 років), до якої він потрапив, будучи безпартійним. Але коли постала потреба, Голуб увійшов до Партії регіонів.
Після Майдану він певний час перебував на коні. Пояснюють місцеві жителі це дуже просто: буцімто Голуб є кумом екс-губернатора Київської області Максима Мельничука. Можливо, саме тому колишній голова КОДА під час свого перебування на посаді дуже часто відвідував саме Тетіївський район.
А от у Верховну Раду Голуб потрапити не спромігся, хоча й намагався.  Так, у 2014 році він балотувався на 92-го виборчому окрузі, проте вибори програв іншому земельному магнату з Білоцерківщини Віталію Гудзенку.
Але повернемося до його головування в Тетіївському районі. За нетривалий час своїх каденції на посаді голови РДА він встиг «заплямувати» себе у серйозному земельному скандалі.70 газемлі біля села Кашперівка за допомогою місцевого начальника держземагенства Лесі Головачук, швидко змінили власника. Справою самозахоплення зайнялася прокуратура, але – безрезультатно. Цю ділянку громада села планувала використати як кладовище та для інших потреб села, але Голубу ця земля, схоже, була потрібніше.
Після подій Майдану Голуб здійснив спробу взяти під контроль осередок партії «Народний Фронт» у Сквирському районі, поставивши на пост керівника осередку свою людину, представника «ТАК-Агро» - Сергія Козлова. Проте, в результаті, до керма районної організації партії дістатися він так і не зумів: на заваді стали місцеві активісти. 
Зараз Голуб не полишає політичних амбіцій. Так, разом з тим самим Козловим, він активно займається розвитком Аграрної партії.
Що ж до важелів впливу на владних посадах, то тут у Голуба до останнього часу все було дуже непогано. Так, мер Тетієва Руслан Майструк раніше працював на посаді виконавчого директора у «ТАК-Агро» Голуба і знаходиться з ним у дуже хороших відносинах. Тобто, фактично, мер Тетієва є людиною Голуба.
Утім, в кінці січня у Майструка почалися проблеми. Так, прокуратурою Київської області було зареєстровано кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами виконавчого комітету Тетіївського міськради, що призвело до розтрати бюджетних коштів на суму 694 000 грн. Однак Майструк дані звинувачення спростовує. Мовляв, це – цілеспрямована атака з метою дискредитації його як мера і заявив, що "попросить" генерального прокурора Юрія Луценка звернути увагу на "повне свавілля працівників прокуратури". У будь-якому разі, радості меру Тетієва, а отже, й Голубу, подібне розслідування навряд чи додасть.
Нинішня голова Тетіївської РДА Наталія Троянська, за чутками, теж наближена до місцевого земельного «феодала», та на посаді керівника району виконує вказівки свого патрона. Також вона є депутатом міськради Тетієва від «БПП».
Окрім Руслана Майструка та Наталії Троянської, у Голуба є власні «кишенькові» депутати районної та міської ради, які так чи інакше зв’язані з одіозним латифундистом. Одні з них є, або були працівниками «ТАК-АГРО», інші є членами вищезгаданої Аграрної партії, яку активно просуває на теренах району та області Руслан Голуб.
Дуже ймовірно, що на наступних виборах до Верховної Ради Голуб зробить ще одну спробу потрапити до парламенту. І має доволі непогані шанси на перемогу. Або ж поступиться місцем своєму куму Максиму Мельничуку, який теж не проти отримати депутатський мандат. Та чи стане від цього жити краще жителям Тетіївського району? Наразі це питання є риторичним…

За матеріалами інформаційного порталу "Моя Київщина" http://mykyivregion.com.ua 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.