Як правильно красти гроші з бюджету

28 лютого 2017, 16:51
Власник сторінки
0
130
Як правильно красти гроші з бюджету
Обвал Шулявського мосту / twitter.com/Frialum

Посібник для людей, які йдуть у владу.

Вчорашня проблема з обвалом на Шулявському шляхопроводі спровокувала мене на поверхневе вивчення ситуації і невеликий її аналіз. Зараз тут буде стіна тексту, тому всі хто не любить читати можете зразу закривати вкладку і продовжити серфити соцмережі.

Проблема як завжди прийшла непомітно, адже її ніхто не очікував [сарказм].

Я не експерт в питаннях будівництва та транспорту, тому і не буду писати як правильно будувати/реконструювати/ремонтувати даний шляхопровід. Але мене зацікавила в цій ситуації одна деталь.

Переглядаючи бюджет міста Києва за 2017 рік можна побачити, що на реконструкцію даного шляхопроводу цього року виділено аж цілий 1 мільйон гривень [знов сарказм]. Вартість всієї реконструкції згідно проекту - 370 млн. грн. Минулого року на нього виділили 2 мільйона гривень. Що означає для об'єкта інфраструктури такі малі капіталовкладення? Проста математика говорить, що така реконструкція триватиме від 185 до 370 років.

Подільський мостовий перехід.



Даний довгобуд зводиться з 1993 року - понад 20 років. В бюджеті минулого року оцінка вартості моста була вказана 7,6 млрд, цього року вже понад 11 млрд. При цьому минулого року на нього виділили всього 40 млн. грн. Міст дорожчає більше ніж на нього витрачають кошти. Якщо не міняти підхід до даного питання, то він ніколи не буде добудований.

Цього року взагалі на Департамент будівництва виділено 2,5 млрд грн. Ці кошти спрямовані на понад 90 таких проектів, які ніколи не будуть реалізовані. 

Тепер поясню чому я використав такий заголовок.

Коли добрий госопдар робить ремонт в квартирі, але не має достатньо коштів для для ремонту у всій квартири, то він ніколи не починає ремонт в усіх кімнатах зразу, щоб потім не було колапсу і щоб він не жив в недобудованій квартирі.

Я зараз можу сказати, що українські можновладці - погані господарі, але це буде брехня.
Якщо ми зараз повернемось до нашого багатостраждального Подільського мосту, то можемо побачити, що ще минулого року в бюджеті Києва було передбачено потребу в 4,2 млрд. грн на добудову моста, цього року така потреба оцінюється в 6,6 млрд. грн. Якщо серед цих грошей загубиться близько 1 млрд. грн різних відкатів, то цього навіть ніхто не помітить, а той факт, що міст будуватиметься вічно забезпечує відповідальних осіб стабільним джерелом прибутку. Якщо об'єкти інфраструктури будувати швидко, то на цьому нічого не заробиш.

Невеликий висновок до даної незв'язаної стіни тексту.

Якщо ми маємо понад 90 різних проектів на які виділяється 2,5 млрд. грн і які ніколи не будуть реалізовані, то може вони нам і не потрібні? Якщо всю суму спрямувати на один не надто великий проект, то його можна реалізувати за один рік. Але один побудований об'єкт інфраструктури приносить прибуток вже сьогодні, а 90 незавершених приноситимуть прибутки десь через ... ніколи?


P. S.

Сьогодні на сайті інформагенства УНІАН  з'явилася новина, що Кличко заявив, що повна реконструкція Шулявського шляхопроводу вартуватиме близько 1,5 млрд. грн.


Цікаво, скільки триватиме така реконструкція?
А ще, цікавим також є той факт, що у 2015 році з бюджету міста Києва було виділено 1,5 млн. грн на розробку проекту нової транспортної розв'язки на метро Шулявська. Даний проект мали подати до лютого 2016 року. Особисто я не знайшов даного проекту, а тим більше оцінки вартості робіт.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Шулявка,будівництво,місцевий бюджет
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.