Алюмінієвий блог

18 квітня 2017, 21:14
Власник сторінки
Народний депутат України, заступник лідера Радикальної партії Олега Ляшка
0
85

Мій виступ на засіданні спецкомісії ВР з питань приватизації сьогодні у Запоріжжі:


Христос Воскрес!

А Україна воскресне тоді, коли буде відроджене національне виробництво в тому числі, коли будуть створені нові робочі місця, коли надходження до бюджету від підприємств зростатимуть щомісяця, коли в українців буде робота, висока зарплата і гідне життя.

Те, що відбувалось у 2001-14 роках із гігантом вітчизняної металургії - Запорізьким алюмінієм комбінатом (ЗАЛКом) - просто серце кров'ю обливається. Унікальне підприємство системно знищувалося після незаконної приватизації 68% власності в інтересах корпорації "РУСАЛ" ("Русский алюминий") олігарха Олега Дерипаски, наближеного до президента РФ Володимира Путіна.

Вирізалось обладнання, вивозились мідь та алюміній, мали місце штучно створені борги у розмірі 6,3 млрд гривень.

Це при тому, що ЗАЛК не може бути збитковим навіть в теорії. Єдиний в Україні виробник алюмінію, який до недавнього часу мав потужності з виробництва первинного алюмінію більше 100 000 тонн в рік і спеціалізувався на виробництві спеціальних марок алюмінію, легованих алюмінієвих сплавів для автомобільного сільськогосподарського машинобудування, товарів народного споживання і т. д.

З 1997 року перебував у переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Через 13 років після приватизації в зв'язку з невиконанням умов договору купівлі-продажу 68% пакета акцій ЗАЛКу і тривалої претензійно-позовної роботи в червні 2015 році цей пакет акцій нарешті було повернуто у державну власність в управління Фонду держмайна України.

Повернуто - у важкому фінансово-економічному стані - на межі банкрутства. Російські бенефіціари в інтересах економіки РФ і своєї швидкої мародерської здобичі знищили унікальне виробництво первинного алюмінію, було ліквідовано глиноземне виробництво, електролізні потужності виведені з експлуатації.

Коли ми з колегою Олександром Дубініним сьогодні зайшли в електролізний цех, то побачили, як виглядає справжній русскій мір. Тотальна розруха.

Два роки - з 2014 по 2016 року підприємство фактично простоювало. Вся країна з жахом дивилася новини про спроби вивести обладнання з комбінату попередніми власниками.

Безумовно, у Фонду держмайна і нового керівництва комбінату стоїть непросте завдання по відродженню підприємства.

Вже є позитивні зрушення в роботі ЗАЛКу - це відновлення виробництва алюмінієвої катанки (виготовлено 631,8 т), запуск чавунно-ливарного цеху, проведення виплавки марки сталі з високим опором зносу.

Найважливішим аспектом діяльності підприємства є ефективний захист інтересів в судах. На даний момент ведеться понад 200 судових проваджень на величезні суми.

Правоохоронними органами України порушено і розслідується низка кримінальних проваджень, зокрема, про виникнення заборгованості підприємства розміром 4,6 млрд. грн. за чотирма договорами позики в іноземній валюті, за ознаками диверсійних дій та розтрати майна, а також - щодо незаконного відчуження корпоративних прав на Глухівському кар'єрі кварцитів - унікальному родовищі.

Певен, спільними зусиллями нам вдасться відродити бувалу славу Запорізького алюмінієвого комбінату. Головне - не здаватися. Україні - бути!

ВІДЕОИсточник: 


Андрій Лозовий,
Народний депутат України,
Заступник лідера фракції Радикальної партії Олега Ляшка

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Росія,алюминий,Радикальна партія,Україна,Олег Ляшко,Андрій Лозовий,економіка,промисловість,фракція РПЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.