Коней на переправі не міняють?

28 серпня 2017, 17:17
Власник сторінки
Юридичний консультант
0
89

Чи може бути успішною медична реформа, яку очолює виконувач обов’язків Міністра? Моя відповідь – звичайно, ні.

Абсолютно логічно, що до системної трансформації такої основоположної сфери життя держави як медицина прикута увага всього суспільства. Але ж напрочуд абсурдним є той шлейф, який тягнеться за ініціативами Міністерства охорони здоров’я України.
Під град нещадної критики потрапили і змістовна частина міністерських проектів законів (недолугі та неточні вони створюють більше проблем та правових невідповідностей, ніж виводять українську медицину з кризи), і процесуальна частина, якою Мінздрав нехтував, як тільки міг. Але ще більше питань викликає постать людини, яка наразі очолює Міністерство та просуває реформу. Мова йде про вельмишановну українську реформаторку з американським громадянством, пані Уляну Супрун.
Залишу в стороні палкі дискусії щодо того, чи є у нашої в.о. Міністра необхідна профільна вища освіта, чи є вона релевантною в Україні і так далі. Не буду цього разу і акцентувати увагу на питанні її громадянства, хоча це теж важливо. Хочу лише зазначити, що медичну реформу гальмує той факт, що її очолює не Міністр особисто.
На перший погляд може видатися, що це питання є виключно формальністю, що на успіху та змісті реформи воно жодним чином не відобразиться. Але ж насправді це є показовим чинником.
Перш за все, питання відповідальності. У випадку фатальних наслідків реформи (а вони будуть такими, у разі прийняття законопроекту 6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів»), нашим чиновникам буде дуже просто зробити винного з лікаря, або ж задурювати громадян посиланнями на іншого заступника чи виконуючого обов’язки. Так само просто буде для Пані Супрун кинути на півдорозі розпочату руйнацію української медицини, яку її підхолими називають реформою, та повернутися назад у Штати, до прикладу.
Ну і третій фактор полягає в тому, що у випадку прийняття всіх пропозицій реформ МОЗу, пані Супрун може відхопити собі крісло міністра за це. Про це вже неодноразово заявляв Гройсман. Непогане вийде кар’єрне зростання. От тільки в жертву для цього приностять цілу медичну систему України. Невтішні висновки, але виходить, що для просування по Міністерській ієрархії Уляни Супрун на заклання ведуть десятки мільйонів українців.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.