Міжнародні закупівлі ліків: проста мова цифр для МОЗу

04 жовтня 2017, 12:16
Власник сторінки
Юридичний консультант
0
30

У вересні МОЗ перерозподіляв медичні засоби, які закуплені ще у 2014 році

Вересень для Міністерства охорони здоров’я вдався багатим на різноманітні накази. Якщо уважно переглянути ці накази, то можна сильно здивуватись.

Зараз уже останній квартал 2017 року, а МОЗ до цього часу вносить зміни до розподілу лікувальних засобів, які куплені за кошти Державного бюджету 2014, 2015 та 2016 років. Спочатку можна подумати, які молодці працюють у Міністерстві – закупили таку кількість ліків у 2015 році, що вони залишились до нашого часу. Але насправді МОЗ зараз перерозподіляє ліки, які були потрібні ще два роки тому.

Мова йде про ліки, за які МОЗ платив протягом 2014-2016 років, а вони тільки тепер перерозподіляють на регіони. Здається, що весь МОЗ та її очільниця живуть у паралельній реальності коли говорять про успішні закупівлі віків.

Протягом всього цього часу очікування в Україні знаходилось чимало пацієнтів, для яких вчасність приймання ліків є обов’язковою умовою виживання. Тому такі затримки часто призводять до летальних випадків. Якби у Міністерстві це усвідомлювали, то ми не чули б таку кількість заяв про успішні закупівлі медикаментів.

Серед препаратів, які Міністерство перерозподіляє є медичні вироби для забезпечення донорства крові та її компонентів, імунобіологічні препарати, ліки для лікування гострої та хронічної ниркової недостатності, онкологічних захворювань.

Кожна з цих хворіб вимагає негайного реагування. В іншому випадку наслідки можуть бути летальними. Тому такі затримки мають каратись аж до кримінальної відповідальності. А в нас люди, які мають нести відповідальність, називаються реформаторами.

Уляна Супрун, якій, до речі, нещодавно висловили недовіру у парламенті, має перед всіма українцями відзвітувати про причини провального процесу закупівель ліків та дати відповідь на запитання як мали лікуватись пацієнти протягом цього часу, якщо лише тепер вони доставляються на місця?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.