Медична реформа в 2017 році

27 жовтня 2017, 09:53
Власник сторінки
соціолог
0
259
Медична реформа в 2017 році

Медична реформа, її обґрунтованість та рентабельність

Високі цифри середньої тривалості життя населення є однією з ключових ознак країни високого рівня розвитку. І не потрібно бути статистом, щоб помітити лінійний звязок між ознаками «середня тривалість життя» і «рівень медичного обслуговування».

Які нарікання ми зазвичай чуємо після відвідування державних клінік?

Нескінченні черги! Некомпетентні хамовиті кадри! На лікарських кріслах – старенькі бабусі, тому що хто ж з висококваліфікованих спеціалістів згодиться працювати за таку плату? І молодим спеціалістам ми не довіряємо з тих же причин, адже «такі молоді-перспективні не від хорошого життя за такі гроші працюють, точно на двійки навчались!»
На щастя, 19го жовтня 2017 року Верховною Радою України була прийнята медична реформа, яка реально вирішує наявні проблеми.

Не буде більше черг, сумнівних діагнозів і зайвих затратних аналізів, нова система залишить лише компетентних та висококваліфікованих спеціалістів.

Найпершим варто відзначити, що благородна професія стане нарешті достойно оплачуваною у державному секторі. У тексті закону значиться, що «…базою для визначення компоненту оплати праці медичних працівників є величина, що є не меншою за 250 відсотків середньої заробітної плати в Україні», плюс до цього – оплата за кількість обслуговуваних спеціалістом пацієнтів.
Функціонуватиме принцип криштально прозорої конкуренції, коли гроші йтимуть за пацієнтом, людина сама обиратиме собі лікаря, а держава оплачуватиме лікування.
Таким чином, коли зарплатня прямо пропорційно залежатиме від роботи, медичні спеціалісти нарешті працюватимуть на результат.

Крім того, на необхідності прийняття медичної реформи наголошувало представництво Євросоюзу в Україні.

Що ж стосується критики цієї реформи, деякі переконані, що при впровадженні такої системи утримання маленьких сільських лікарень стане нерентабельним, і велика кількість населення буде позбавлена можливості використання медичного обслуговування.

Насправді ж, таку критичну ситуацію ми споглядаємо сьогодні!

З введенням же положень реформи в дію, у кожному районному центрі функціонуватиме добре обладнана, забезпечена усіма ресурсами лікарня, машини невідкладної медичної допомоги зможуть вчасно приїздити на виклики в села по своєму району. Працюватиме реальна система висококласних лікарень, що звісно змінить на краще сучасну ситуацію сфери медичних послуг.

Іншим зауваженням критиків був тезис про те, що багато лікарів вузької спеціалізації втратять роботу. Такий аргумент спростовує сам себе, адже компетентний спеціаліст, який хоче та вміє працювати з людьми – ніколи не лишиться без роботи. Більш того, однією з цілей медичної реформи було виявлення та звільнення некваліфікованих кадрів.

Багато також сміхотворно необґрунтованої критики, розрахованої в першу чергу на людей не ознайомлених з текстом Закону. Можна зустріти навіть одіозні наклепи, з наріканнями, що безкоштовної медицини тепер не стане... А спростовуються такі дешеві брехні дуже просто:
«У межах програми медичних гарантій держава гарантує громадянам, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, яких визнано біженцями, або особами, які потребують додаткового захисту, ПОВНУ ОПЛАТУ за рахунок коштів Державного бюджету України необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням:

1) екстреної медичної допомоги;

2) первинної медичної допомоги;

3) вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги;

4) третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;

5) паліативної медичної допомоги;

6) медичної реабілітації.

7) медичної допомоги дітям до 16 років;

8) медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами..»
Читаючи текст Закону медичної реформи, можна з впевненістю сказати, що нарешті медична сфера України функціонуватиме за рівнем тих високих стандартів, які дадуть людям реальні можливості повною мірою користатися своїм законним правом на належне медичне обслуговування.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: медицина,критика,бюджет Украины,Україна,Євросоюз,медична реформа,новини,лікарі,тривалість життя,європейські стандарти безпеки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.