ЯК ПОСЛІДОВНО ЗНИЩУЄТЬСЯ МЕДИЦИНА В УКРАЇНІ

19 січня 2018, 14:20
Власник сторінки
Лідер партії "Успішна країна" в Полтавській області
0
61
ЯК ПОСЛІДОВНО ЗНИЩУЄТЬСЯ МЕДИЦИНА В УКРАЇНІ

Провладні експерти пророкують Україні квітуче майбутнє у разі впровадження Супрунівської медичної реформи. Та чи так це насправді?

Провладні експерти пророкують Україні квітуче майбутнє у разі впровадження Супрунівської медичної реформи. Та чи так це насправді?

Однією з заявлених ідей впровадження реформи є мінімізація проявів корупції у медицині. Про яку корупцію йде річ, якщо в поліклініках відсутній базовий набір медикаментів?

Ось нещодавній випадок у дитячому відділені поліклініки. Мати багатодітної та малозабезпеченої родини звернулася зі своєю донькою до лікаря-окуліста. У дитини проблеми із зором, а необхідне обладнання для діагностики наявне лише у приватних медцентрах, і обстеження занадто дороге для неї – близько 640 грн. «Добровільно-примусово» працівники офтальмологічного відділення «скинулися» на діагностику для цієї дівчинки.

Невже неможливо зробити певні медичні квоти для уразливих верств населення або хоча б часткове покриття державою витрат?

Медпрацівники процедурної кімнати того ж офтальмологічного відділення просять батьків «подарувати» поліклініці спирт. Справа у тім, що у медичному закладі нічим обробляти процедурне обладнання.

У районних центрах Полтавщини пацієнтів ще не довезли до лікарні, а вже «вручили» своєрідний «рецепт»: пральний порошок, пакети для сміття, паперові рушники, рукавички та, звісно, ліки. Оскільки пацієнту ще лежати у лікарні і тоді за медперсоналом доведеться побігати, нагадуючи про крапельниці та перев’язки.

Нещодавно, полтавка звернулася до державної лікарні стосовно частої втрати свідомості без явних на це причин. Обстежень ніяких проведено не було, а у рецепті на лікарські засоби була зазначена лише валер’янка. Ну і хто буде нести відповідальність, наприклад, за забиття, у кращому випадку, якщо там не буде більш серйозного захворювання?

Останнім часом, підвищилася тенденція захворювання на гострі мозкові інсульти. Зі слів головного лікаря 1-ї міської клінічної лікарні, щороку близько 700 осіб лікується від даної інвалідизуючої патології. А в місті натомість, відсутнє спеціалізоване відділення для лікування гострих мозкових інсультів.

Ще за часів Ющенка була знищена повністю вся інфекційна, протиепідеміологічна та лабораторна системи. Тож, у разі поширення будь-якої епідемії – ніхто нічого зробити не зможе.

От і дочекалися. Все більше і більше міст обліплює проблема захворюваності на кір. Лише на Полтавщині наразі 22-і особи захворіли на кір, з них 7 осіб дорослі, решта – діти. Поки що епідемія не оголошена по Україні, і не буде оголошеною, тому що лікувати ніде і нічим.

Ще задовго до гучних розмов про супер ефективну медичну реформу, у кожної родини був «приватний» стоматолог, терапевт чи педіатр, той, до якого ходила лікуватися уся родина. Обстеження більшість громадян завжди намагалася робити у приватних центрах. Оскільки зробивши, наприклад, той же рентгенівський знімок руки у звичайній лікарні на старому обладнанні, не видно було навіть самої руки, не кажучи вже за патологію чи перелом.

Реформа потрібна Україні, однак не окремих галузей, а системи управління країною та її складу управлінців.

Українській медицині до євростандартів, як до місяця, проходячи терени десятків років інноваційної діяльності. Високоякісна медична галузь була б можлива лише за умови заборони чиновникам лікуватися за межами країни, яку вони очолюють. Ось тоді й прийшло б до країни славнозвісне «покращення».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.