Чи розвалиться картковий будиночок великої української політики?

12 липня 2018, 11:32
Власник сторінки
Инвестбанкир
0
64
Чи розвалиться картковий будиночок великої української політики?

Чи є йому альтернатива? Чи можливо на його місці побудувати політичну систему, в якій демократія буде не ширма для легітимізації негідників у владі, а реальна основа процвітаючого суспільства?

Чи може суспільство щось протиставити тим колосальним фінансовим, медійним, адміністративним ресурсам, за допомогою яких десятиліттями узурпується влада і консервується неефективність і безперспективність нашої держави?

Однозначно – ні, якщо ми всі  буде тільки споглядати на поточні театралізовані політичні дійства. І однозначно – так, якщо суспільство розпочне свою гру, паралельну, альтернативну, реальну, а не бутафорну, як було завжди. І тоді однозначно суспільство виграє – бо воно і гравець, і суддя, і кінцевий бенефіціар успіху.

Що потрібно, щоб грали не нами і не за рахунок нас? Потрібна проста річ – перестати грати на їх полі, на їх сценах і підмостках, а створити свої, зі своїми правилами, зі своєю, а не чиєюсь, кінцевою метою. 

Саме такий майданчик і такий дієвий механізм я пропоную створити.

Демократія має бути демократичною.

Зараз багато хто говорить про праймеризи. Патріотичні сили, демократичні сили, опозиційні сили, опозиційно-демократичні сили – всі навколо цього терміну запускають інформаційний шум, без найменшого наміру до реальних дій. Все це виглядає  як  маніпуляція і загравання з виборцями, а попросту кажучи, як банальна політтехнологія, яка до демократії і народовладдя немає жодного відношення. Ніхто з них не запропонував і не здатен запропонувати хоч якийсь більш менш адекватний прозорий механізм його проведення.  

Якщо дивитись в суть цього терміну – «первинні вибори», «перший етап виборів» щось перше, щось важливе, основне – «праймеиз» це і є та основна демократична процедура, яка має визначити, хто повинен брати участь в виборах, чи то в президентських, чи навіть в  депутати на округах, в мери, тощо. Не кожний сам по собі вирішує: «я йду в президенти, в депутати, в мери», а в партіях на внутрішньопартійних праймериз це визначають члени партії.

Але нажаль  в Україні немає жодної партії, в середині якої є хоч-якісь ознаки демократичності чи внутріпартійної конкуренції. Навіть коли вони називають себе демократичними, там ні в кого і думки не виникає розповсюджувати демократію в середині партії. Є лідер, є засновник, є спонсор – вони все  визначають. Вони і створювали ці партії, щоб одноосібно керувати і вирішувати  всі ті політично-демократичні формальності. То про які праймериз вони можуть заявляти?  Або ж навколо чого можуть об’єднуватись різні політичні проекти, з різними ідеологіями, які начебто в них є? Де в них та сфера перетину інтересів, в якій вони могли б між собою домовитись – її не існує, і тому ніхто з них реальних праймериз не проведе.

А ми проведемо! Проведемо всенародний безпартійний (надпартійний)  праймериз, бо: 

 60% населення України  не готові і не будуть обирати у владу нікого, зі старих політиків.

 60% населення України мають намір проігнорувати найближчі вибори президента, якщо серед кандидатів буде вся та ж стара засалена колода, яка роками тасується в українській політиці.

60% населення України  усвідомлюють і вимагають зміни не виборчих правил, не законів і конституцій, а цілковитої зміни політичної еліти.

60% населення України хочуть бачити в рядах української влади не ставлеників і прислужників олігархів і топ-корупціонерів, а представників середнього-класу, самодостатніх, порядних та відповідальних людей.

60% населення України вимагають не продовження чвар і розбрату, а єднання за ради інтенсивного розвитку та процвітання.

Хто кого – вони народ, чи народ їх?

Що ж, за ці 60% виборців і йде зараз війна серед старого політичного класу. Кожен з них давно збанкрутілий і безперспективний гравець з реальним рейтингом довіри менше 5 відсотків. І всі вони явно усвідомлюють цей найбільш вагомий за всі часи незалежності запит на зміну політичної еліти. І добре розуміють, що їх політична кар’єра закінчиться, щойно цей запит себе реалізує. І тому старий політичний клас буде намагатись знівелювати цей запит висуненням відверто карикатурних кандидатів-спойлерів, або ж  великої кількості нікому невідомих осіб без будь-якої електоральної перспективи. Крім того майновий ценз в вигляді  грошової застави для реєстрації на виборах в розмірі 2,5 мільйони гривень не підйомний для будь-якого представника середнього класу і зумовлює залежність від політично-корупційних інвесторів. А нерівність в умовах проведення виборчої кампанії вимагає дійсно космічних коштів і  є тим заслоном, який не сприяє будь-якій реальній  зміні в вищій українській політиці.

Наше ж завдання, завдання цих 60 % виборців  провести незалежний від старої політики Праймериз, не дати їм жодного голосу з цих 60% на президентських виборах, і обрати Президентом України переможця Праймериз.

Робоча назва – «Праймериз-60%» має на меті закріпити розуміння виборців, що вони в більшості, беруть участь в праймериз і голосують потім на виборах не за маргінального кандидата, а за представника підтриманого більшістю населення.

Таким чином «Праймериз -60%» дозволить вивести з гри кандидатів-спойлерів, які будуть відігравати технічну роль для  старої політ-еліти. А також забезпечити переможцю Праймериз дійсну підтримку населення, як нового кандидата, на відміну від інших невідомих осіб, які висунуть себе на виборах без участі в Праймериз. Крім того, під егідою «Праймериз-60%» можна прямо зараз розпочати фандрайзинг для незалежного всенародного фінансування передвиборної кампанії майбутнього кандидата-переможця праймериз.

«Праймериз-60%» - як це буде виглядати?

«Праймериз-60%» вже на етапі формування ідеї про його проведення легко структурується в ідеологічному, програмному і організаційному плані. І моє власне бачення цієї структури я і пропоную взяти за основу для подальшого опрацювання:

1.      Базова об’єднавча програма «Праймериз-60%», як його ідеологічне надпартійне підгрунття:

-        Повна зміна політичної еліти.

-        Чесна якісна політика. Закон, порядок і економічний розвиток – як головні пріоритети державної політики.

-        Демократизація суспільства.

-        Реальна децентралізація країни для досягнення синергії розвитку.

-        Повна економічна лібералізація.

-        Ефективна система державного управління – дебюрократизація та осучаснення державних функцій.

-        Об’єднання країни для протистояння зовнішнім викликам та інтенсивного економічного розвитку через вирішення внутрішніх ірраціональних конфліктів та протиріч (історичних, культурних, гуманітарних, на ґрунті особистісних відмінностей тощо).

 

2.      Пропоную наступні критерії відбору кандидата-учасника «Праймериз-60%»:

-        Громадянин України, що може обиратись президентом згідно Конституції.

-        Не є і не був членом чи активістом політичної партії, що за останні 10 років була при владі/опозиції (входила в склад ВРУ, місцевих рад).

-         Не є і не був державним службовцем рівня начальника управління обладміністрації і вище за останні 10 років.

-        Має вищу освіту в галузі економіки або юриспруденції, має досвід роботи на керівних посадах в реальному секторі економіки, або в науковій, педагогічній чи медичній сфері.

-        Підтримує об’єднавчу базову програму «Праймериз-60%», має власну деталізовану програму по її реалізації.

-        Гарантує дотримання всіх правил проведення «Праймериз-60%».

-        Сплатив реєстраційний внесок (майновий ценз/грошова застава) в розмірі 100 000 грн.

Реєстраційний внесок, в такому розмірі цілком підйомний для будь-якого представника середнього класу, і буде частково гарантувати серйозність намірів та усвідомлення ними відповідальності і готовності претендувати на найвищу державну посаду. Крім того, для тих хто дійсно вирішив спробувати свої сили в політиці, участь в праймериз дасть і досвід, і старт політичної кар’єри, а декому і  реальні перспективи перемоги за досить помірні кошти. Також реєстраційний збір від учасників забезпечить значну частину організаційних витрат на проведення праймериз.

3.      Порядок проведення «Праймериз -60%»:

«Праймериз-60%» буде проведено за принципом  дотриманням рівності умов для всіх учасників щодо ведення агітаційної кампанії.

Буде розроблено спільні агітматеріали, та проводитимуться заходи за участю всіх кандидатів. Будь-які персональні агітматеріали та індивідуальні публічні заходи під час «Праймериз-60%» будуть заборонені.

Головний формат «Праймериз-60%» - це 25 виїзних конференцій в кожному обласному центрі (регіоні) України, з презентаціями об’єднавчої  базової програми «Праймериз 60%», самих кандидатів та дебатів між ними. В ході кожної конференції буде проведено голосування за кандидатів серед глядачів-жителів відповідного регіону. Найменша сума місць за кандидатів за підсумками всіх конференцій визначить переможця «Праймериз-60%».

Початку «Праймериз-60%» передуватиме інформаційна кампанія щодо умов і порядку його проведення. Перед кожною конференцією буде проведено рекламну кампанію в відповідному регіоні протягом 2-х тижнів до початку заходу.

 «Праймериз-60%» окрім визначення переможця ставить за мету збір коштів для його виборчої кампанії як кандидата на президентських виборах. Серед краудфандингових заходів, що відбуватимуться через соцмережі та ЗМІ, елементом збору коштів буде платне голосування під час конференцій (50-100 грн.  – як майновий ценз для учасників відповідних заходів), продаж символіки «Праймериз-60%», продаж спонсорських та партнерських пакетів, тощо.

4.      Орієнтовний тайм-графік «Праймериз-60%»

1.06. – 30.06.  - розробка положень і детальних програм «Праймериз-60%», реєстрація ГО «Праймериз-60%», розробка символіки, інфографіки, інших презентаційних матеріалів.

1.07. - 20.07.  - інформаційна кампанія щодо популяризації ідеї праймериз, збір пула кандидатів.

21.07. - 30.07. – реєстрація кандидатів.

1.09. – офіційний старт «Праймериз-60», масштабний захід в м Київ

1.09-15.09.  - початок реклами та організація місцевих конференцій, підготовка спільних агітматеріалів (буклети з описом кандидатів і їх програмних положень, тощо), випуск символіки, активна агіткампанія «Праймериз-60%» в соцмережах, ЗМІ.

15.09. -30.10. – місцеві конференції, остання конференція в м. Київ, визначення та оголошення переможця.

1.11.18 - 31.01.19 – підготовка переможця до президентської кампанії.

1.02.19 – 31.03.19 – реєстрація переможця кандидатом в Президенти України, виборча кампанія, вихід в другий тур/перемога на виборах.

Таким чином, публікацією цієї статті я оголошую неформальний старт «Праймериз-60%»! Пропоную тим, хто готовий долучитись до його організації і проведення, тим, хото бажав би брати безпосередню участь, як кандидат, тим, хто готовий підтримати фінансово, ресурсно, представники ЗМІ – прошу, звертайтесь до мене особисто за роз’ясненнями, коментарями, з зауваженнями та побажаннями.  Впевнений, «Праймериз 60%» відбудеться, і виконає свою історичну місію щодо ефективної всесторонньої модернізації нашої держави.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.