Просто джинса. На кого працює бердянський медіахолдинг

02 листопада 2018, 17:54
Власник сторінки
0
83

На конкретних прикладах розглядаємо новітнє медійне явище та пов'язані з ним зловживання

Останнім часом у повсякденному спілкуванні ми все частіше використовуємо слово "джинса" у новому його значенні. Цей сленговий термін перекочував з професійної мови медійного співтовариства і означає приховану рекламу (або антирекламу), подану у вигляді новин чи аналітики. Джинса буває політичною та комерційною. А іноді можна зустріти і її гібридний варіант. Для поглибленого розуміння цього явища, розглянемо його на прикладі діяльності бердянської інформаційної групи «PRO100».  

В медіапросторі міста цей проект з’явився у 2003 році і на сьогодні включає в себе газету «Бердянские ведомости», інтернет-ресурс «PRO.berdyansk.biz», телерадіокомпанію «Юг» та радіостанцію «Азовська хвиля». Перші два видання зареєстровані на товариство з обмеженою відповідальністю «Інформаційна група «ПРО100», два інших ЗМІ – на фірми з ідентичними їм назвами.

Власниками усіх трьох підприємств є родичі місцевого депутата Верховної Ради Олександра Пономарьова - його однофамільці Юрій і Руслан, Михайло Какушадзе та Ігор Добича (останній свого часу був офіційним помічником цього парламентарія).

Сам Олександр Пономарьов відомий тим, що в лютому нинішнього року в приміщенні головного законодавчого органу країни відібрав мобільні телефони у відразу двох журналістів, в результаті чого став фігурантом кримінального провадження, про що у соціальній мережі «Facebook» повідомляла речниця київської прокуратури.


Напередодні виборів 2015 року, в той час, коли протистояння Олександра Пономарьова з тодішнім бердянським міським головою Олексієм Бакаєм досягло свого апогею, у серпневому номері журналу «Журналіст України» вийшло інтерв’ю головних редакторів видань групи «PRO100» Валерії Буханової та Дарини Братанової.


Редакторки відверто скаржились своїм колегам: «Ми висвітлюємо діяльність міськради, відділів виконкому, хоча там цьому, чесно сказати, не дуже раді і навіть страшно цьому опираються... Особливо це стосується міських структур, де мабуть, на нас ображені за критику і не хочуть давати інформацію».


І в один голос з сумом додавали: "Раніше ми якось намагались з’ясувати, чому нам не повідомляють про міські заходи, важливі зустрічі та наради. Потім зрозуміли, що ми їм не цікаві. Є якісь придворні ЗМІ, котрі бігають за владою хвостиком, а ми не підходимо".


Дійсно, за тих часів редакційна політика групи «PRO100» була відверто опозиційною до команди діючого мера, а подекуди журналісти не цурались використовувати і прийоми чорного піару. Ось типові заголовки новин, які виходили на електронних та паперових шпальтах видань медіахолдингу (наводимо приклади за липень-вересень 2015 року).


Але при цьому далеко не всі їх політичні матеріали носили негативний характер. Знаходилось місце і для суто вихваляючих репортажів. Однак, нескладний аналіз дозволяє помітити спільну характерну для них рису. Щоб зрозуміти її, поглянемо на заголовки деяких статей того ж періоду.


Справа в тому, що засновниками згадуваних підприємств «Бердянський райагропромпостач» і «Бердянські жниварки» є вже знайомі нам Юрій і Руслан Пономарьови та Ігор Добича.


Скрін-шот головної сторінки сайту фірми «Бердянський райагропромпостач»

З жовтня 2015 року риторика матеріалів видань групи «PRO100» по відношенню до міської ради і виконавчого комітету змінилась на прямо протилежну. Така метаморфоза пояснюється тим, що за результатами виборів до влади у Бердянську прийшла команда, повністю підконтрольна Олександру Пономарьову. Більшість її представників були вихідцями з підприємств, що належать родині народного обранця. Доречі, деякі з новоспечених можновладців мають прямі зв’язки і з ТОВ "PRO100". Так депутатка Бердянської міськради від «Блоку Петра Порошенка» Ксенія Буханова є рідною сестрою вже згадуваної нами головної редакторки газети «Бердянские ведомости» Валерії Буханової. А інший депутат від цієї ж партії і колишній помічник Олександра Пономарьова - Віктор Цуканов - працює в цьому товаристві менеджером зі зв'язків з громадськістю. При цьому сестра дружини Віктора – Юлія Дойнова - посідає посаду заступника міського голови.

Така позиція медійників групи «PRO100» зберігається і до сьогодні. Для наочності поглянемо на характерні заголовки матеріалів, що виходили протягом останніх місяців.

Характерно, що представники інформгрупи «PRO100» вважають за доцільне виступати у ролі таких собі адвокатів влади, відбиваючи критику незгодних з її політикою та виставляючи деяких активістів у негарному світлі. З невідомих причин більшість таких матеріалів виходить за анонімним авторством.

На цьому власники та керівники медіахолдингу вирішили не зупинятись. З квітня 2018 року тягар їх витрат по виготовленню інформаційних матеріалів був перекладений на плечі… громади міста. І зроблено це було при фактично повному сприянні виконавчого комітету. Тендер на виконання таких послуг на суму 620400 гривень виграло товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «ЮГ».

Зверніть увагу, що підписантом від «ТРК «ЮГ» виступав не директор Юрій Пономарьов, а його заступниця - вже згадувана нами Дарина Братанова. Таке право їй було надано з 26 березня по 26 квітня, тобто в акурат на період підготовки та оформлення усієї необхідної документації. Це підтверджують дані аналітичного ресурсу «YouControl». Схоже, таким чином, керівництво компанії намагалось приховати від загалу свою приналежність до оточення нардепа.

Єдиним конкурентом виступало комунальне підприємство «Телекомпанія «ТБ-Бердянськ». І хоча воно запропонувало ціну на 112 тисяч дорожче, існують деякі обставини, які дозволяють припускати, що проведення цього тендеру носило фіктивний характер. Візьмемо до уваги хоча б той факт, що на час його проведення директором «ТБ-Бердянськ» була така собі Анжеліка Бабич. 

Пані Бабич є сестрою депутата Бердянської міської ради діючого скликання Миколи Рудницького, разом з яким вона була співзасновницею приватного акціонерного товариства "Бердянське племоб’єднання". В свою чергу сам Рудницький та Дарина Братанова є офіційними помічниками-консультантами народного депутата Олександра Пономарьова.

 

В цьому контексті буде доречним навести в якості підтвердження такий характерний заголовок статті, яка побачила світ напередодні місцевих виборів 2015 року.

До 2018 року послуги виготовлення інформаційних програм у Бердянську замовлялись виключно комунальному телебаченню, однак з огляду на симбіоз влади та бізнесу, не є дивним, що цю традицію було змінено.

До такого сумнівного «успіху» інформаційна група «PRO100» прагнула більше п’яти років. Принаймі, якщо цей термін відраховувати від часу публікації в її структурних ЗМІ матеріалу під назвою «Це солодке слово тендер-2».  В ньому йшлося буквально про наступне: «Не рідко чиновники і посадові особи, які «вибивають» гроші з бюджету, самі причетні до фірм, які виграють тендери, або навіть є їх реальними власниками».    

 

Як то кажуть, без коментарів…

      Судячи з того, що у вересні 2018 року мер Володимир Чепурний» з нагоди ювілею газети «Бердянские ведомости», особисто вручав подарунки її представникам, владу така ситуація цілком влаштовує.

На завершення повернемося до інтерв’ю Дарини Братанової і Валерії Буханової та пригадаємо ще одну знакову цитату: "У нас діє непорушне правило: давати об'єктивну картинку з події з думками різних сторін, не даючи власної оцінки тому, що відбувається".

Наскільки ці слова відповідають дійсності, чи впроваджується озвучений підхід на практиці, і чи доречно в цьому аспекті вести мову про джинсу, нехай кожен вирішить самостійно… 

 




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.