Інвестиції в Україну

19 березня 2019, 16:22
Власник сторінки
0
466

В економіці цілої держави роль інвестицій складно переоцінити, адже вони безпосередньо впливають на розвиток і функціонування.

Якщо не буде інвестиційних вливань ззовні, то зменшення кількості продукції призведе до падіння ВВП на території, де вона виробляється. Держава намагається збільшити наявність приватних грошових коштів в економіці й рідко виступає у ролі основного інвестора.


За умови розвитку економічної кризи, одним із пріоритетних завдань стає активізація інвестиційної діяльності. Стає неможливим оновлення виробництва на високому рівні, збільшення ефективності господарської діяльності та створення конкурентоспроможної економіки.


Прямі іноземні інвестиції виконують багато важливих суспільних функцій, сприяючи певній трансформації галузевої структури української економіки та властивих їй відносин власності.


Визначальною передумовою розвитку національної економіки та важливим індикатором умов підприємницької діяльності є зарубіжні інвестиції в Україні, тому виникає необхідність зосередити увагу на них. Особливої ​​гостроти проблеми капіталовкладень набувають саме зараз, коли українське суспільство, а не тільки національна економіка, виявилося в стані загострення й поглиблення кризи.


Пік інвестування в Україну був у 2011 році. коли величина вкладень була більш ніж 6 млрд доларів. Капіталовкладення так і не наблизився до даної позначки. Нестабільна ситуація в країні, війна на Донбасі - зниження кількості зарубіжних інвестицій було очікуване. В економіку України в 2014 році надійшло лише 2,5 млрд доларів, що менше на 55%, ніж у 2013. Однак у 2015 році розмір вкладень був 3,7 млрд доларів. У належному році приплив дещо зріс, але за минулі роки сталося значне падіння. Так за 2017 рік в економіку України іноземними інвесторами з понад 70-ти країн світу вкладено 1,7 млрд доларів прямих інвестицій.


Низький рівень захисту комерційних інтересів для іноземних інвесторів призвів до погіршення інвестиційного клімату в Україні. Також негативний вплив мали такі чинники, як загальний незадовільний рівень соціально-економічного розвитку національної економіки, низький рівень життя населення та неефективна система залучення іноземних інвестицій.


Залучення капіталовкладень у сектори економіки можливі при:

  • розвитку надійної правової і фінансової системи для ефективного розподілу ресурсів;

  • створення сприятливого інвестиційного клімату з урахуванням особливостей їх ресурсного потенціалу;

  • забезпечення постійної взаємодії органів влади та підприємців.


Для майбутнього стійкого розвитку національної економіки велику роль набуває проблема створення достатнього інвестиційного фундаменту.

Захист інвесторів повинен стати одним із пріоритетних напрямків роботи регулятора, і тільки так ми зможемо повернути довіру інвесторів та відновити економіку.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: економіка,бізнес,інвестиції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.