Борги, які нам залишає Петро

04 квітня 2019, 10:22
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
255
Борги, які нам залишає Петро

«Борги – єдине, що по-справжньому поєднує тебе з людьми», - писав Сергій Довлатов.

Так от Петро не просто поєднався, а зріднився. До того ж, не тільки зі «своїми», а і з багатьма країнами. Можливо, він в дитинстві історією захоплювався і вподобав таку історичну постать як Ярослав Мудрий? Так то був «тесть Європи», а це боржник. Ну кожен налагоджує зв’язки як може. Чого від нього ще варто було очікувати?

Бачимо результати першого туру виборів, не за горами другий тур, який розставить крапки над «і» в очікуваннях українців. Порохоботи скулять, але чомусь вони об’єктивно не аналізують, що вони залишають після себе? Подивитися лише на стан економіки, інших галузей країни – держава в жахливому стані. 

Найперше, що помітно кидається в очі, поглянувши на «роботу» Петра – борги України, які постійно тільки зростають. До кінця 2019 року наша країна повинна виплатити 120 млрд гривень, або 4,4 млрд доларів (за курсом Національного банку на 1 квітня) за зовнішніми і внутрішніми боргами, як свідчать дані Міністерства фінансів. Здогадайтеся, кого мається на увазі під поняттям «наша країна»? Порошенко точно зі своєї кишені не дістане. Він тільки класти туди вміє, ми в цьому переконалися. Є ще одне слово, яке викликає негативні емоції – «повинна». Доки ми всім будемо винні? Не має бути так, щоб за жадібність купки олігархів розплачувалися цілі покоління!

Зовнішні борги України складають 88,32 млрд гривень і обслужити їх треба на 32,5 млрд гривень (3,25 млрд доларів і 1,19 млрд доларів відповідно за курсом НБУ). На обслуговування внутрішнього боргу до кінця 2019 року Україні необхідно витратити 214,95 млрд гривень, з яких 149,96 млрд гривень – погашення і 65 млрд гривень – виплата відсотків.

Суми боргів невпинно зростають. Держбюджет не гумовий. Загальні виплати за держборгом передбачені законом про бюджет на рівні 417,45 млрд. Економісти зауважають, що повинні бути якісь додаткові ресурси, можливо, золотовалютні резерви доведеться чіпати, щоб «менш відчутно» для економіки відбувалося погашення боргів.

Однак, надання Україні певних інвестицій під серйозним питанням. Така очікувана «допомога» від інших держав маловірогідна, адже хто захоче економічно пов’язувати себе з країною, у якій невизначена політична і економічна ситуація. Під питанням навіть надання траншів МВФ. Можливо, варто домовитися про відстрочку щодо дяких боргів, адже поки що неймовірного розквіту економіки, щоб «непомітно» для бюджету віддати – не прогнозується. Однак експерти-економісти дефолт не прогнозують.

Так чи інакше, борги потрібно повертати у повному обсязі. Ще й з відсотками. Тому, дивлячись на ситуацію з цього боку, не важливо хто прийшов би до влади: Тимошенко чи Зеленський. Руки опускати, звичайно, не варто. Варто думати. Кожен українець повинен усвідомлювати власну відповідальність за майбутнє країни. І не тільки напередодні виборів – постійно.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Выборы Президента Украины 2019 новости,президент,Порошенко,кандидат в президенты,политика,Президент Украины,вибори,політика,президентські вибори,Петр Порошенко,виборці,новини,#вибори,новости Киева,назначения Порошенко,Блок Петра Порошенко,выборы президента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.