Соціологія дебатів

08 квітня 2019, 18:37
Власник сторінки
0
45

Темою останніх днів є дебати між Порошенком та Зеленським. Ця подія широко обговорюється як у ЗМІ, так і в соціальних мережах. Це говорить про те, що більшість українських громадян хочуть теледебатів.


Бажання побачити дебати між двома кандидатами у президенти підтверджує і статистика: спільно з Київським міжнародним інститутом соціології було проведене загальнонаціональне опитування населення України, яке показало що  73,5% українців вважають, що кандидати, які увійдуть до другого туру президентських виборів, повинні брати участь у публічних дебатах між собою і лише 18% вважають, що такі дебати не потрібні.

Дебати в українських реаліях ніколи не були такими популярними, як сьогодні. З практики інших країн, в тому числі США, дебатів проводиться не один тур, а ціла серія. У США теледебати проходять безпосередньо між двома кандидатами, без їхніх команд. І поділяються на кілька днів-раундів: один день - зовнішня політика; другий – економіка; третій -політико-правові питання. Вони регламентовані і присвячені різним темам, наприклад питанням внутрішньої та зовнішньої політики, економічним проблемам. Це сприяє кращій поінформованості виборців та створенню електоральних симпатії. Існує думка, що дебати у США не раз визначали долю президентських перегонів, як це було на президентських перегонах між Річардом Ніксоном  та  Джоном Кеннеді у 1960 році. Дебати у США – це демократична традиція, яка є частиною виборчого процесу. Тому розвиток такої традиції в Україні мав би бути кроком до створення демократичного суспільства.

Дослідження Фонду «Демократичні   ініціативи» показало, що найбільше українців цікавить підняття на дебатах такої дискусії:


Проте той вигляд дебатів, що пропонує Володимир Зеленський – це шоу, яке не зовсім відповідає загальноприйнятим уявленням про дебати, хоча з іншої сторони – такої популярності дебати в Україні ніколи не мали.

Формат дебатів на 65 тисячному стадіоні  - це новий досвід для обох кандидатів. І можливість Володимиру Зеленському не виходити з «серіального» образу президента Голобородька. Адже крім загальних відповідей про корупцію, референдуми та інновації в економіці, від нього важко почути конструктив чи конкретику. Хоча і самих виборців цікавляться не стільки відповідями на ці питання, як небачене досі шоу.

 Так, з того ж дослідження виборці Володимира Зеленського недостатньо  інформовані щодо пропозицій кандидатів із тих чи інших  важливих суспільних проблем. Зокрема,  пропозиції  щодо встановлення миру на Донбасі добре відомі  лише 20%  виборців  Зеленського , проти 40% виборців Порошенка; пропозиції щодо політики стосовно Росії добре відомі 18% виборців Зеленського і 51% виборців Порошенка, пропозиції щодо європейської інтеграції – 22% і 61%, щодо вступу до НАТО – 16% у Зеленського та 62% - Порошенка.

Відсутність культури дебатів в Україні часто грає на руку політикам і дуже гальмує розвиток демократії в країні та зменшує політичну культуру виборців. Така цікавість до «Олімпійських дебатів» може бути початком нової традиції у виборчих перегонах.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.