Вибори до ВР у Кропивницькому: помилки соціологів чи недооцінений рейтинг

25 липня 2019, 14:51
Власник сторінки
Менеджер
0
71
Вибори до ВР у Кропивницькому: помилки соціологів чи недооцінений рейтинг

В обласному центрі майже 37% виборців підтримали висуванця від політичної партії "Слуга народу" Олександра Дануцу, соціологи та претенденти на це звання пророкували зовсім інші результати

39-річному журналісту протистояли одразу два нардепи Верховної Ради 8-го скликання.
Протягом двох тижнів до виборів різноманітні соціологи та претенденти на це звання публікували значну кількість інформації щодо можливого перебігу виборів в обласному центрі. Найчастіше пальму першості віддавали обраному у 2014 році за списками партії "Народний фронт" народному депутату  Олександру Горбунову. Так, у різний час депутату 8-го скликання Верховної Ради пророкували від 23,1% до 37% голосів мешканців обласного центру, натомість його підтримало менше 15% містян, які прийшли на виборчі дільниці. Що саме вплинуло на таку суттєву помилковість передбачень – відповісти важко. 
Найбільше Олександр Горбунов запам’ятався виборцям як один із ініціаторів перейменування Кіровограда на Кропивницький, яке відбулось у 2016 році всупереч волі 76% містян. 
Не допоміг здобути перемогу екс-нардепу й ініційований ним Національний мистецький фестиваль "Кропивницький", який у цьому році провели за тиждень до виборів, а не традиційно наприкінці серпня-початку вересня, що викликало неоднозначну реакцію журналістів та просто містян. 
Перші питання до організаторів та ініціаторів проведення дійства виникли одразу після появи офіційно зверстаної програми фестивалю, пише "Без купюр": 

Так окрім організованих спілкою заходів до переліку потрапило й «Зіркове ралі – 2019» – багатоденний заїзд класичних автомобілів по дорогах України. Меценат та колекціонер Микола Цуканов, який свого часу запросив ралійників до міста та власне займався залагодженням усіх формальностей щодо проведення заходу в Кропивницькому, запевняє – появу автомобільного дійства в програмах «Кропфесту» з ним не обговорювали. […]
Цьогорічний же фестиваль практично повністю відмовився від театральних постановок, залишивши лише львівський театр «Воскресіння». Не знайшлось місця й для художників, скульпторів, поетів. Їм на заміну прийшли співаки, перетворивши мистецький фестиваль скоріше на вокальний. Якість та кількість виконавців порадувала, а от робота над анонсуванням заходу відверто розчарувала. […]
Не обійшлось на фестивалі і без передвиборчої агітації. Навіть якщо не зважати на щоденну появу Олександра Горбунова на сцені «Кропфесту» як ініціатора даного культурного починання та лазерну проекцію імені та прізвища нардепа на будівлю ОДА, вистачало кандидата-мажоритарника й на листівках та програмках, що роздавались під час фестивалю жителям та гостям міста. […]
Проблемою фестивалю є  й те, що от вже третій рік поспіль розподіл бюджетних коштів, виділених на проведення «Кропфесту», відбувається «за щільно зачиненими дверима». Станом на 18 липня в системі ProZorro розпорядник фестивальних мільйонів, Національна спілка композиторів України, не опублікувала жодного звіту про укладені договори, не кажучи вже про проведення конкурентних торгів щодо надання послуг відеозйомки, забезпечення світловою і звуковою апаратурою та іншого. А це, у свою чергу, є грубим порушенням ст. 10 Закону України «Про публічні закупівлі», - пише Павло Лісниченко.
Залишились без відповіді і питання щодо фестивалю від місцевого політичного консультанта та телеведучого Максима Несвітайлова, який задав їх у своєму "Не блозі": #Горбунов_де_культура? #Горбунов_де_мистецтво? #Горбунов_де_гроші?
Однозначно не додав політичних преференцій Олександру Горбунову і скандал, який розгорівся за декілька днів до виборів навколо реставрації Кіровоградського обласного художнього музею. Директорка музею Тетяна Ткаченко-Суханова  у своєму дописі на Фейсбук наголосила на недостовірності інформації в агітаційних буклетах Олександра Горбунова: 
БРЕШЕМО ДАЛІ...? Пане Горбунов - це що??? Треш? Знущання? Чи піар за будь-яку ціну, не цураючись нічого??? Цинізму не має меж!!! В рекламці є позначки!!! трикутнички: червоний - виконано, жовтий - роботи тривають і зелений - проєкти 2019 року... Тож, у своїй піар-кампанії, КОХМ зазначили червоним трикутничком!? Чи Вас не проінформували, що музей потребує проведення другої черги ремонтно-реставраційних робіт, що роботи виконані протягом кінця 2015-2016 рр. не завершили ремонт, що маємо страшну потребуючу ремонту покрівлю, невідремонтоване приміщення фондів музею та ін. і найстрашніше, що бачать усі, навіть перехожі, - це руйнація фасаду, чи Ви, чи Ваші помічники не проходите повз музею і не бачите, що під час снігопадів, злив чи поривів вітру працівники музею виставляють захисні обмежувачі, щоб частини, які зриваються з фасаду не нашкодили й не привели до біди - нікого не травмували... 
Що ж так знизило рейтинг Олександра Горбунова і чому за нього проголосувало вдвічі менше прогнозованих виборців – залишиться питанням риторичним, оскільки кожен має право на власну думку.

Переможець виборів у 99-му виборчому окрузі і майбутній нардеп 9-го скликання Олександр Дануца неодноразово заявляв на своїй сторінці у Фейсбук про значну кількість "чорнухи" у свій бік , проте вона не змогла завадити кандидату від найрейнтинговішої партії набрати необхідну для перемоги кількість голосів. 
За п’ять днів до виборів проти Олександра Дануци розгорнулась ціла антипіар-кампанія, за кошти невідомих на Фейсбук. Цього допису на Фейсбук, за рекламу якого заплатили чималеньку суму грошей, не бачив тільки той кропивничанин, який не має аккаунту у соцмережі.
 
Незважаючи на закиди з боку політичних опонентів про насичене політичне життя кандидата, мешканці обласного центру, як і більшість жителів Кіровоградщини, підтримали "Слугу народу". Винятком став одномандатний виборчий округ №102, у якому переміг самовисуванець Олесь Довгий. Зазначимо, що Олесь Довгий став єдиним нардепом Верховної Ради 8-го скликання, який повернеться до парламенту від Кіровоградщини у складі новосформованої Верховної Ради.
Почесне третє місце у виборчій гонитві зайняв Анатолій Ларін, висуванець від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», адвокат та діючий депутат міськради обласного центру. Результат пояснюється як рейтингом партії, так і кількістю прихильників його однопартійця і тезки Сергія Ларіна, екс-очільника Кіровоградської ОДА. Зазначимо, що 
Костантин Яриніч, член партії «Європейська солідарність» та самовисуванець закриває список кандидатів, які перетнули межу у 10% голосів. Народний депутат-мажоритарник 8-го скликання, обраний від «Блоку Петра Порошенка»  за 99 округом як член партії, набрав 10,74% голосів.

Зважаючи на результати виборів по всій Україні, Кіровоградщина – далеко не єдина область, яка бажає нових облич у парламенті, а до чого це призведе –  побачимо вже після остаточного сформування складу Верховної Ради і перших її рішень.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.